14.5.15

Greške koje donosi novi Windows 10 Mobile build 10080

CCPyeKaW0AEfxJL

U prethodnom članku smo objavili novosti koje donosi novi Windows 10 Mobile build 10080, a napomenuli smo da i on donosi greške kao i svaki do sada. Nije za očekivati da iz builda u build radi sve kao što smo navikli to na oficijelnim nadogradnjama ali korisnicima treba dati i osjećaj da se radilo na nečemu.

 

Ostaje da vidimo uživo kako će se ponašati novi build, a do tada imamo spisak poznatih grešaka koje je Microsoft objavio:

  • Nakon nadogradnje moguće da će neke aplikacije kao traženje, telefon imati duplikate na spisku aplikacija.
  • „Pending“ zaslon će se pojavljivati na aplikacijama nakon nadogradnje, i generalno aplikacije će biti nestabilne. Restart telefona (ugasiti/upaliti) će otkloniti tu grešku.
  • Neke aplikacije instalirane na SD kartici neće raditi nakon instalacije novog builda te je potrebno da ih ponovno instalirate.
  • Stari email klijent će biti na spisku aplikacija ali neće raditi, novi email klijent je od prošlog builda već Outlook aplikacija.
  • Nakon nadogradnje će vam biti ugašena internet veza preko SIM kartice, nakon nadogradnje možete opet uključiti pod Settings > Network & wireless > cellular and SIM.
  • VEOMA VAŽNO: prilikom pristizanja novog MMSa i ako su mobilni podaci isključeni nećete dobiti onu SMS poruku u kojoj ima link da preuzmete MMS. MMS će biti jednostavno izbrisan, zbog toga je važno da imati uključene mobilne podatke ako želite primati MMS.
  • Ako ste u regiji koja podržava Cortanu (US, Kina, VB, Francuska, Italija, Njemačka ili Španija) i promijenili ste regiju iz bilo kojeg razloga na neku drugu, vratite jezik, govorne postavke i regiju na isti format jer inače neće raditi Cortana/traženje.
  • Nakon nadogradnje builda brisanjem aplikacija one mogu ostati i dalje na spisku aplikacija, restart telefona će ukloniti tu grešku.
  • Reprodukcija filmova i serija može imati grešku 0x8004c029 u Video Preview aplikaciji. Ako imate tu grešku ovdje možete pročitati kako da je otklonite.
  • Nakon nadogradnje Twitter aplikacija može da se ruši, reinstalacija aplikacije će pomoći da aplikacija radi opet „normalno“.
  • Automatsko ažuriranje aplikacija nije omogućeno u ovom buildu te morate ručno ažurirati aplikacije u Windows Beta trgovini.
  • Ako ste uradili nadogradnju sa prethodnog builda 10052 Insider Hub neće se pokretati, ako ste uradili nadogradnju sa WP8.1 Insider Hub će raditi.

 

Kao što vidite i sami novi bugovi su došli, vjerovatno su neki i otklonjeni koje Microsoft nije opisao. Da li će te vi preuzeti novu verziju Windows 10 Insider Preview ili tačnije Windows 10 Mobile build 10080?! Za sve informacije o Windows Insider Preview koristite traženje u našoj aplikaciji ili na stranici gdje će te pronaći sve članke kao i linkove da bi odlučili je li za vas Windows Insider ili ne.

 

izvor: Windows Blog

9 komentara :

  1. Instalirao i prvo sto sam proverio je da i dalje ne mogu sve app da azuriram,i novina kada pritisnem back pokazuje mi strelicu kao kursor u gornjem delu ekrana,za desetak min koriscenja rekao bih da je brzi,fluidniji i bolji za koriscsnje od proslog bilda. Poz ekipi na brzom javljanju o pustanju bilda,prvo notifikacija od Vas pa instalacija..... ;)

    ReplyDelete
  2. Filip M.14 May, 2015

    Izgleda stabilniji za razliku od proslih verzija. 😃

    ReplyDelete
  3. nenadvagan14 May, 2015

    Dali vi možete ući u sms. Mene stalno izbacuje, a na start screenu pise zmessaging splash. Ima li netko ovakvu grešku?

    ReplyDelete
  4. metalpirat14 May, 2015

    ja instalirao i nikako da otkljucam telefon. Jednostavno tasteri za lozinku se ne pojavljuju. jedino sto mogu je da pozovem hitne pozive, stizu poruke, notifikacije rade ali ne mogu da otkljucam.

    ReplyDelete
  5. Danijel Dimitrić15 May, 2015

    U ranijim bildovima meni je pomagao hard reset

    ReplyDelete
  6. Berislav15 May, 2015

    Kako se resetira wp 10 na lumiji 520,ako mi može tko reći?

    ReplyDelete
  7. Berislav15 May, 2015

    Imao sam problem zbog neispravne sd kartice pa mi se izgubila slika na startu i nemogu je vratiti niti preko slike sa glavne memorije.

    ReplyDelete
  8. metalpirat15 May, 2015

    Ja ne mogu da instaliram windows 10. Uspeo sam jednom samo se pojavila pocetna strana i nisam imao tastere da okljucam telefon. Vratio sam na 8.1 i tri puta pokuso da instaliram windows 10 i nije hteo sve zavrsi i kada resetuje on napravi loop reset cim se pojavi logo nokia odmah resetuje i tako ukrug. Jednostavno nece pa nece.

    ReplyDelete
  9. kokobill16 May, 2015

    kada postavljate komentar za W10 TP molim navedite uvek model telefona da bi drugi mogli da se orijentišu i koriste se vašim iskustvima, još nisam probao 10080, L525 , pozzz svima

    ReplyDelete

Ostavite komentar