8.5.15

Uber navodno ponudio 3 milijarde $ za HERE diviziju Nokije

Uber naslovna

Uber je jedan fenomen bizniza koji uspijeva u modernom svijetu. Kompanija Uber se bavi privatnim taksiranjem preko mobilnih aplikacija (interneta) pa tako korisnici „naručiti“ privatni taksi gdje god da ga žele, pod uslovom da jer Uber dostupan u toj državi i gradu, ali kako se kompanija širi vjerujemo da će polako stići i na naše prostore.

 

Zašto je Uber konkurencija običnom taksiju?! Odgovor je jednostavan, imate brz, pouzdan i efikasan prijevoz za razliku od današnjih taksija koji može stići na vašu lokaciju mnogo brže jer ne polaze od neke stanice nego su u vašoj blizini.

 

Uber dosta koristi internet, a samim tim i mape poput Google, ili Apple s kojima bez komplikacija dođu do klijenta jer on ima pouzdanu mapu na telefonu/aplikaciji Ubera. Zbog toga Uber vidi šansu da se malo oslobodi od Google-a i Apple-a pa su ponudili 3 milijarde $ (USD) po pisanju Business Insidera. Pored Uber kompanije spominju se i giganti poput Facebook i Microsoft ali konkretnih dokaza o ponudi još nema. Zanimljivo jeste da se i konzorcij Njemačkih proizvođača automobila ubraja u moguće ponuđače jer oni ovise mnogo o HERE mapama u svojim automobilima.

 

08JP-MAPS-articleLarge

HERE mape se koriste kao riješenje u oko 80% automobila sa navigacijom na svijetu, to je tržište gdje Google i Apple do sada nisu mogli dominirati, a za obje kompanije kruže glasine i čak imaju dokazi da rade na samovozećim automobilima za koje bi trebala što detaljnija mapa grada u kojem se voze. Google i Apple riješenja mada jesu dobre ali HERE maps su bolje što pokazuje činjenica da se koristi u oko 80% automobila sa navigacijom svijeta. Nokia je uspjela to dostići sa velikim investicijama, i danas HERE maps uzimaju stotine miliona dolara godišnje na održavanje i ažuriranje mapa. HERE divizija Nokije sa sjedištem u Berlinu (Njemačka) upošljava oko 6000 ljudi globalno i imaju godišnju zaradu od 1.1 milijardu $ (USD), ali ipak manje od 8% ukupnog obrta cijele kompanije Nokia.

 

Šta bi eventualno preuzimanje od Ubera značilo za HERE mape koje mi kao krajnji korisnici koristimo ne možemo tačno znati, ali ako Uber želi da napreduje vjerujemo da će ulagati isto kao i Nokia u razvoj mapa. Po nama za krajnje korisnike se neće mnogo promijeniti jer Microsoft i dalje ima licencu za korištenje HERE mapa u vlastitoj aplikaciji na Windows i Windows Phone, a to će se i dalje nastaviti i nakon mogućeg preuzimanja od Ubera jer Microsoft nema vlastite mape pa se oslanja dosta na HERE.

 

Uber aplikaciju za Windows Phone možete preuzeti ovdje.

 

Izvori: Business Insider, NY Times

11 komentara :

  1. Ja mislim da je to mali rudnik zlata, ne trebaju jos prodavati dok ne stigne neku vrednost oko 10 milijardi,jer su platili ako se ne varam Navetq oko 7-8,tako da se ne isplati.Sigurno Here nece padati samo da i dalje rade na razvoju,a sve ce vise automobili,telefoni i td da ih usvaja sto bi bilo dobro za Here.Kada dostigne neku tu srednju ili maximalnu vrednost onda treba prodati,a sada je jos rano,jer ipak je Here sada zazivio na svim platformama i sigurno ce porasti jos za 100% u roku godinu dve.

    ReplyDelete
  2. Zar da je i Microsoft u igri za kupnju? Ja sam čuo samo Apple, Facebook, Uber... ova prva dva ne bih da kupe, a MS mi je ok :) ali tko zna...

    Nego, Dino... U aplikaciji mi se ne miče broj sa pločice kada otvorim vijest iz akcijskog centra... Zar nije to bilo riješeno? Tapnem na pločicu, makne se, tapnem iz akcijskog, ostane broj na pločici.

    ReplyDelete
  3. Ako se pritisne na obavijest i vrati unazad na prvi zaslon aplikaciju, tu se treba izbrisati live tile. Pogledat cu sta je u pitanju. Ako je bug naci cu rijesenje :)

    ReplyDelete
  4. Mislim da to što si rekao i jest tako, nego ja se ne vratim na prvi nego odmah izađem pa valjda ostane broj.

    ReplyDelete
  5. Slazem se i ja. 3 milijarde izgleda "smjesno" ako milijardu godisnje zaraduje. Ali bilo je izvjestaja kako ta zarada opada, nije vise ista kao nekada i mozda su zbog toga analiticari Nokije rekli odgovorinima da se bi se trebalo prodati. Vrijednost,se ne zna kako ce ici, dole ili gore jer tako je i sama kompanija Nokia i divizija za mobilne uredaje, bila vrijedna nekoliko 10 milijardi a Microsoft ih kupi za 7 i kusur milijardi. Tako da uvijek postoji i rizik da ce stvari krenuti po zlu. Trenutno mi mozda to ne vidimo ali nece bez razloga ponuditi na prodaju...

    ReplyDelete
  6. Da, i to cu vidjeti nekako :) naci cu rijesenje da to bude ok, i ne samo ok nego odlicno korisnicko iskustvo.

    ReplyDelete
  7. Pozdrav, da li je neko primjetio da ne radi opcija "pronađi moj telefon" na stranici www.windowsphone.com meni ne radi već duže vrijeme

    ReplyDelete
  8. Pa stoji oni to najbolje znaju,ali znam da danas Here koriste nego ikada,cak i fanboys from Apple tj iOS and Android 😄 Ali ne shvacam sta ce im 6000 zaposlenih za tako sto bi rekli osrednju tvrtku,mogu to malo i smanjiti zaposlene.Al opet ja mislim da ce za godinu dve vrediti preko 5 milijardi,al opet mu je glupo ni Google ni Apple nisu platili im marke a koriste mape na njihovim platformama dok je Microsoft platio i auto industrija je platila,sto je po meni malo glupo ali hajde,valjda oni najbolje znaju,mogao je makar i Apple platiti ili da su stavili app da kosta 0.99 ili sta vec,al primer za Nokia N1 uredjaj i ostale njihove uredjaje da bude gratis.Ali slazem se nekada je Nokia vredila vise nego i jedna druga firma losim rukovanjem, ne prihvatanjem novog trenda unistili su nekada najjaci brend EU u IT sektoru,ali mogla je Nokia prodati i pre divizuju za mobilne telefone jos cak i 2010 godine da su bili pametniji ali to je sada vec druga tema 😄

    ReplyDelete
  9. I ja sam video ali ne znam tacno gde se sada ide.To mene jedino nervira kod Mcrosofta sto nema svoj pravac dizajna i kada nesto napravi ostavi vise to ne diraj ga,samo unapredjuj.Taman se naviknemo na jedno pa moramo na drugo.Nasao sam u windows phone pa odes u nalog pa uredjaji pa da ga lociras,ali nema uopste opcije lociraj,samo pozovi,zakljucaj i izbrisi.

    ReplyDelete
  10. Evo nasao sam odes na Microsoft acc pa odes na uredjaji ili device i onda find my phone i tu kada udjes nadjes ga,zakljucas,zvoni ili izbrises.Samo nije mi jasni zasto nisu izbrisali onu stranicu ili ovamo prebacili cim ono ukucas.I da jos nesto nece da ga locira na mapi ako ti je telefon na Bosanskoj regiju,ako je na Srbijanskoj i Hrvatskoj hoce onda.A tamo stavis broj mob i regija Yugoslavija i radi sve.

    ReplyDelete
  11. bila je ona i vise od 10 milijardi kad je na vrhuncu bila...za 2 god su izgubili 60-70% svoje vrednosti dolaskom Androida i iOSa i losim potezima sa Symbianom sve dok nisu stigli na WP kad se stabilizovao pad ali ipak ni blizu nisu kakvi su bili pre 6-7 god npr.

    ReplyDelete

Ostavite komentar