5.5.15

Novi detalji narednog Windows 10 builda za telefone

Windows 10 telefon WN blured

Nakon što je Windows 10 za računare dobio noviju verziju build-a 02.05. danas je moguće puštanje narednog builda za telefone koji će nositi vjerovatno verziju 10072 ili 10.012555.74. Taj build treba donijeti mogućnosti preuzimanja novih Office aplikacija kao Microsoft Word, Excel, PowerPoint i OneNote koje su univerzalne aplikacije i dijele potpuno isti kod između računarske i telefonske verzije.

 

windows-10-leak-10072-leak-2

Pored toga novi build će donijeti slajder za transparentnost pločica koji su zahtijevali korisnici kako bi mogli Start zaslon prilagoditi što bolje svojim potrebama. Slajder vidimo iznad na fotografiji, a ispod vidimo da se može namjestiti od 0-100% transparentnost pločica. Naravno to se samo odnosi na one pločice koje imaju akcent boju, a ne vlastite fotografije na pločici.

 

windows-10-phone-10072-leak

 

I jedna fotografija sa potpunom prozirnošću.

 

20150505_171932_433

 

Slijedeće što će se dopasti korisnicima jeste da će biti više boja za izbor (akcent boja), do sada smo imali od svake primarne boje samo jednu do dvije varijacije na tu primarnu boju i taj stil boja se nije znatno promijenio od Windows Phone 7 dana. U ovom buildu koji je procurio za telefone vidimo znatno više boja. Iako to nije najbolje riješenje Microsoft ipka je izabrao ručno ove boje koje će se slagati sa sistemom. Nekoliko korisnika je zahtijevalo RGB izbornik boja u kojem mogu odabrati boju po želji međutim tu ima mnogo boja koje će veoma loše se uklopiti u sistem i ostale boje. Tako npr potpuno crna ili bijela nisu podržane jer bi „propale“ u crnoj ili bijeloj pozadini sistema.

 

Šta vi mislite o ovim sitnim ali ipak znatnim promjenama vizualnog identiteta Windows 10? Novi build za telefone nema svoj termin ali moguće je čak danas da će biti pušten.

 

izvor: Windows Central

24 komentara :

  1. Branimir05 May, 2015

    Fino, iako ja ne preferiram potpunu prozirnost, jer mi se gubi smisao w pločica, ali neka je tu, tako da si svatko može kreirati po svojoj želji.

    ReplyDelete
  2. Da. Sada nema vise da neko moze reci da je WP dosadan po izgledu

    ReplyDelete
  3. Mislim da su to ok stvari, pa ko voli nek' izvoli. Treba probati sve, sto da ne. Sad kad sam prelomio da aktiviram Insider, idemo dalje, pa nek' bude sta bude. A, mislim da sada moze da ide samo na bolje. Mozda nije mesto, ali, postavio bih jedno pitanje: Kako da ubacim, recimo, Outlook i Win. Novosti u notifications, da bi mogao da odredim ton alarma kada mi stigne mail ili novo obavestenje na W.Novostima? Od aktivnih notifikacija imam samo za Poruke, Store, Telefon, Viber i Windows feadback.

    ReplyDelete
  4. Nakon sto stigne prva obavijest pojavit ce se aplikacija u postavkama tam ogdje imaju vec poruke, telefon, store i ostale. Znaci bitno je samo da jedna obavijesti stigne i tada se moze odrediti ton, vibracija i da li da se prikazuje obavijest u action center ili ne i da li na vrhu da se pojavi banner.

    ReplyDelete
  5. Jako mi se sviđa ovo... evo ja bih pozadinu sličnu kao što je potpuno prozirna slika, ali da se ipak nekako i na potpunoj 100%tnoj prozirnosti vidi gdje su pločice i onaj uži razmak, e to bi mi bilo super. Dakle, ili prvi red prva slika (crni uski razmak), ili drugi red, treća slika, pa još više prozirno ali da se vide pločice...kao kad bi postojala "prozirna" boja naglaska, a pločice bi se i dalje ipak vidjele. Ova slika s potpunom prozirnošću mi i nije nešto posebno.

    ReplyDelete
  6. Kada ce se zvanicno windows 10 moci instalirati?

    ReplyDelete
  7. Zvanično ga Microsoft pušta ove jeseni, a kada će ga operateri pustiti OTA, o tome možemo samo nagađat.

    ReplyDelete
  8. Sve je to lepo i sto vise mogucnosti izbora toliko bolje za nas korisnike,ipak malo da zamerim,kako koristum wp10 od pocetka,nekako mislim da bi trebali da se koncentrisu na vec postojece bugove i ispravljanje istih tek nakon toga dodavanje novih mogucnosti,samo da se ne napravi zbrka,jer iovako odredjene aplikacije(poput Vase) ne mogu azurirati,dodati jos na to,sta znam!?

    ReplyDelete
  9. Branimir05 May, 2015

    Je li to Ms najavio Lumiu 1530 ili je to ovako neko po svojim željama napravio video? Lijepo izgleda.

    ReplyDelete
  10. Ovo je koncept, znači samim time = netko po svojim željama i mašti.

    ReplyDelete
  11. Branimir05 May, 2015

    Ali priznajem da lijepo izgleda, mogao bi se MS ugledat na ovaj video :D

    ReplyDelete
  12. Vidi ponovo moj komentar gore :)) (često ih ja preuredim i nadopunim, takav sam, šta ćeš...)

    ReplyDelete
  13. Mene više zanima kad će Ativ S dobit WPX TP?

    ReplyDelete
  14. Filip M.05 May, 2015

    Oce li biti stabilnija verzija nego ona prosla?

    ReplyDelete
  15. kokobill05 May, 2015

    ovo je dobro, ako se postavi potpuna transparentnost, ostaju samo ikone na biranoj fotki..

    ReplyDelete
  16. kokobill05 May, 2015

    fontele izgleda vrhunski, nadajmo se da MS ljudi gledaju sve ovo, za poželeti ga smesta

    ReplyDelete
  17. Filip M.05 May, 2015

    Ne vezano za temu.,,Hey Cortana" koje sve telefone podrzava i da li ce one koje ne podrzava podrzavati u buducnosti? :D

    ReplyDelete
  18. Ovo sam stavio više zbog pločica nego telefona, ali da, dobar je i tel.

    ReplyDelete
  19. Odusevljen sam 10 tkom. Jedva cekam

    ReplyDelete
  20. mirzoni7706 May, 2015

    Kad ce taj novi build?

    ReplyDelete
  21. Koliko sam negdje pročitao, za tu funkciju ti je potreban najmanje 'snapdragon 800' čip, znači samo od trenutnih lumia 930 i 1520 i vjerovatno sledeći 'flagshipovi'.

    ReplyDelete
  22. Zna li se kako ce u desetki biti rijesen sms delivery confirmation ? Ovo sto imamo sada da potvrdu o isporucenoj poruci dobivamo putem poruke umjesto na neki diskretan nacin mi ide na zivce.

    ReplyDelete
  23. Oni ne vide to kao "Bug" kako je trenutno zato ne misle ni rijesiti. Trenutno je to jedino rijesenje jer ko ukljuci potvrdu za sms ne bi mu trebalo smetati. mislim moze se ta konverzacija SMS-a za potvrde "zamrznuti" tako da se telefo nne oglasava zvukom kada stigne potvrda. Ipak ostaje u porukama kao sms poruka.

    Problem je u tome sto su korisnici navikli primati na drugi nacin i ovaj je sada neprihvatljiv, za nekoga ko nikad nije imao drugi nacin ovaj je ok i za njega bi drugi nacin bio neprihvatljiv. Tako da ne vjerujem da ce to oni promijeniti.

    ReplyDelete
  24. Dušan Begović11 May, 2015

    Tek na Božić...

    ReplyDelete

Ostavite komentar