5.5.15

Microsoft pustio novu nadogradnju za Lumia Camera beta aplikaciju

Lumia-Camera-620x479

Lumia Camera aplikacija je jedno od najkvalitetnijih kamera aplikacija na tržištu jer omogućava korisniku potpunu kontrolu nad fotografijom kao kod profesionalnog fotoaparata. Jedino što nedostaje jeste otvor blende (f-stop) ali tako nešto se i ne može očekivati od telefona jer bi optika morala imati više mehanike i samim tim bi bila kamera još deblja/veća.

 

Lumia Camera Beta aplikacija se koristila jedno vrijeme kao test verzija i Microsoft je objavio da je neće dalje razvijati jer će interno testirati nove funkcije pa ih puštati korisnicima, međutim danas iznenada se pojavila nova nadogradnja za aplikaciju sa novim funkcijama.

 

8e9e577b-565c-4b52-8c19-8001ae83f54d

 

Nove funkcije verzije 5.21.0.0 su:

  • Dostupnost Office Lens iz postavki aplikacije
  • Napredne postavke koje napravite unutar aplikacije kao ISO vrijednost, dužina zatvaranja blende itd. sada će biti zapamćeni i prilikom narednog korištenja upotrebljeni.
  • Manje ispravke i poboljšanja u aplikaciji.

 

Kao što vidite nije neka velika razlika spram oficijelne verzije koja je preporučljiva svim korisnicima. Kratka napomena, ova verzija aplikacije je samo za Lumia 640, 640XL, 930, Icon i 1520.

 

Preuzmite aplikaciju ili nadogradnju ovdje ako želite ipak isprobati aplikaciju.

10 komentara :

  1. metalpirat05 May, 2015

    sve je ovo super! Kada ce microsoft pokazati da osim sto radi na usavrsavanje sistema dovodi i programere koji ce da prave aplikacije. Da bi krenuo u akciju i poceo da privlaci ljude pre nego sto izbaci sistem za koji cemo morati da cekamo jos godinu dana kako bi se palikacije pokazale na tom telefonu, nece nista drasticno postici. Evo ja gledam sada Istock, Elance, 99designe, fotolia, bankarski programi, Odesk, Canon.... i jos dosta aplikacija koje bi rado da koristim ali ih na win telefonu nema. Imam neki drndavi sony android telefon na kome sve to ima. Evo jesen ce stici brzo instaliramo win 10 i onda super, cekamo jos da se pokaze i da sami programeri krenu da prave aplikacije za win 10. Mislim da vec sada treba da pokaze da ce privuci programere i krenuti u akciju. Lako cemo posle oko sminke i sredjivanja sistema. Osim chat aplikacija i windows office jednostavno vecina app nema. I ja bi ponekad voleo da kada odem u grad da procitam kod u nekom kaficu da vidim sta to nude. Imam telenor banku i vidim da prodaju windows telefone i to ih dosta ima i stalno dobijaju nove, a aplikaciju za telenor banku evo obecavaju vec godinu dana i samo nesto odlazu. Volim ovaj sistem i ne bi da prelazim na drugi, ali sta mi vredi sto cu na jesen dobiti win 10 na telefou kada cu ga koristiti isto kao i sada sto koristim win 8.1. Opet necu imati ono sto sto bi koristio, moracu da sacekam jos godinu dana da se sistem pokaze pa da programeri krenu u akciju.

    ReplyDelete
  2. Slazem se s vecinom. Razvijaci su potrebni i zbog toga je Microsoft otvorio sve mogucnosti za Android i iOS aplikacije kao i doveo neke novosti za Windows - Windows Phone razvijace. Univerzalne aplikacije su se vec pocele praviti, bitno je samo domace razvijace dovoljno o tome informirati jer strani vec rade na tome, Tweetium jedna od aplikacija koja je univerzalna vec duze vrijeme. Isto tako nasa aplikacija \Vindows Novosti je univerzalna, a uskor oce postati jos bolja za Windows racunare. Sparkasse banka u BiH ima svoje aplikacije za WP, uspoznao sam cak ekipu iza tih aplikacija. Tako da ovo ako ne pokrene, tj nakon ove prezetnacije na BUILD nove razvijace nista nece. Sada veliki razvijaci na Android i iOS nemaju izgovora da kazu "znate tesko je programirati za windows ili WP" kada sa istim kodom koji imaju na iOS i Android mogu objaviti aplikaciju u Windows trgovini kao univerzalnu aplikaciju. Jedino moze biti kao sto je slucaj sa Snapchat, da njihov izvrsni direktor ne voli uopste Windows (i to je izjavio javno) i ne zeli namjerno da razvija app za Windows Phone.

    ReplyDelete
  3. AlenOprosti05 May, 2015

    Slazem se, pratim WP od 7-ice, ali sam nedavno,teska srca, morao preci sa Lumie 920 na Android. WP 8.1 je odlican, najfluidniji definitivno, ali problem aplikacija je meni licno prevagnuo. Cekao sam dugo dugo za zvanicni Gmail, Drive, Hangouts aplikaciju koja mi je neophodna svakodnevno. "Zivim" na cloud-u i OneDrive je odlican, bolji na WP nego na androidu, ali Dropbox katastrofa, Google Drive kao sto sam rekao ne postoji. Neke specificne aplikacije kao Raiffeisen mobilno bankarstvo, pa i jos mnoge druge koje trenutno imam na androidu bez kojih bih tesko mogao zamisliti svakodnevnicu, nisu ni u planu.
    Microsoft se izjasnio ranije da im trenutno nije cilj ni privlacenje nekih programera, aplikacija ili slicno, no striktno fokus na WP 10.
    Iskreno se nadam da ce uz WP10 dozivjeti ekspanziju u svakom mogucem smislu, jer je velika steta da ovakva platforma stoji u sjeni jednog "teskog" resource-hungry Androida, ili nametljivog iOS-a.

    ReplyDelete
  4. za reiffeisen ima aplikacija za Hrvatsku, za ostale drzave ne znam ali ako postoj iza jendu nema razlog da ne postoji za drugu... https://www.windowsphone.com/hr-hr/store/app/rba-na-dlanu/430b501f-97e2-4137-8c48-7b0f2ccac487

    A izjavu da Microsoft ne trazi i ne cilja na razvijace ne vjerujem ikad da su napravili jer ponavljaju godinama da su im bitni razvijaci. To ne smiju ni pomisliti da im ne trebaju razvijaci jer bez njih nema ni Windowsa.

    ReplyDelete
  5. A zaboravio sam napisati da Google aplikacije oficijelne necemo ni vidjeti na Windows platformi jer Google bojkotuje WP i Windows. Tako da ne moze Microsoft praviti aplikacije za njih. Koliko god one trebale na WP i Windows korisnici ce se morati navici bez njih.

    ReplyDelete
  6. AlenOprosti05 May, 2015

    Nema za BiH Raiffeisen, jedino Unicredit koliko se sjecam, ali nije ni bitno.
    Pokusat cu naci, ali sad vec relativno davno je bilo rijeci o tome.
    Genralno, mozda nisam tacno objasnio, ali kao rjesenje problema manjka aplikacija i developera vide kroz Windows 10. Cilj je finalizirati Windows 10, te samom realizacijom te cross-platform ideje, aplikacije dostupne za PC ce uz minimalnu doradu biti dostupne za smartphone, tablet... sto bi u konacnici trebalo privuci veliki broj novih developera zbog tog cross-platform koncepta.

    ReplyDelete
  7. Danijel Dimitrić06 May, 2015

    U BiH nema za Unicredit. A ugasili su SMS servis za sve korisnike, kada su pustili android app. Pa vi vidite na koliko smo osakaćeni za lokalne app, pored banki nema ni kladionica (nekom i to nedostaje). Ali dok god je živa moja l920 neću je mjenjati a posle nje može doći samo neki novi WP.

    ReplyDelete
  8. Sve je to super,al ja sad neznam koju kameru da koristim,tj.aplikaciju
    Lumia Camera
    Lumia Camera Beta
    Lumia Camera Classic
    Koja je najbolja od ovih,koju koristit za L930?

    ReplyDelete
  9. "Lumia Camera 5" naravno je najbolja za tvoj L930.
    Inače nijednu od navedenih ako imaš slabiju kameru od tvoje, tj. slabije od 20MP.Ja koristim "OneShot", jel jednostavno daje najbolji kvalitet fotografija i od WP i od Lumia kamere.Za video nativno "Lumia Camera" i nema konkurenciju na Store.

    ReplyDelete
  10. Vladan Vukajlovic09 May, 2015

    Probaj - Proshot i 1Shot camera,snimak je u punoj rezoluciji i ima dosta mogucnosti za rucnim podesavanjem parametra...

    ReplyDelete

Ostavite komentar