16.5.15

Prvi utisci i fotografije novog Windows 10 Mobile builda 10080

Windows 10 Mobile setup blurred manji

Nakon instalacije novog Windows 10 Mobile builda 10080 na Lumia 1520 mi vam donosimo prve utiske i fotografije sistema, kao i novosti koje su došle sa ovim buildom. Prvo želimo istaknuti da Windows 10 Mobile preko Windows Insider programa kojeg nudi Microsoft entuzijastima i razvijačima da bi imali uvid u pravljenje operativnog sistema nije još ni blizu završen i nije preporučljivo instaliranje na telefon koji svakodnevno koristite. Po prvi put je ovako javno Microsoft to uradio i dopustio pogled u sam razvoj operativnog sistema, a mi smo tu da prikažemo korisnicima šta je trenutno tu i šta se može očekivati od Windows 10 i Windows 10 Mobile ove godine.

 

Počinjemo od pretpostavke da ste čitali naše prošle članke i da se upoznati sa standardnim terminima u Windows Phone 8.1 ili Windows 10 kao što su „Ušteda baterije“ ili slični termini da ne bi dužili članak objašnjavajući to još jednom imate traženje u našoj aplikaciji, a i na strasnici koje će vam pružiti sve informacije koje smo ikada objavili.

 

Novi build za telefone izašao je sinoć i mnogi su započeli instalaciju, razumijemo i suosjećamo u tom entuzijazmu i mi smo se pridružili i donosimo vam prve utiske i fotrografije zaslona Windows 10 Mobile build 10080.

 

Novi izgled Start zaslona

 

Live tiles zaslon

Kao što se možda primijetili pločice na Start zaslonu su sada bliže jedna uz drugu i kao što su korisnici željeli od prvih dana Windows Phone-a, pločice su i bliže početku i kraju zaslona što je po nama dobrodošlo osvježenje.

 

Pločice su veće i od sada neki uređaji imaju više pločica na Start zaslonu. Primjer je Lumia 1520, na njenom Start zaslonu sada pašu 4 srednje pločice u jedan red, a do sada je moglo samo 3 kao što se vidi iznad. Ali na uređajima manjim kao Lumia 930 izgleda moguće je samo postaviti 2 (za sada) srednje pločice u jedan red. U postavkama ispod Settings > Personalization > Start > ima stavka gdje piše „Show more tiles“ koja bi trebala da omogući na tim uređajima ispod 6“ da imaju dvije ili tri srednje pločice u jednom redu po izboru korisnika. 6“ uređaji imaju kao i na WP8.1 samo jedan layout koji mogu koristiti uprkos ovim postavkama, nadamo se da će ugraditi istu funkciju za promjenu i onim sa većim telefonima.

 

Windows 10 Start zaslon postavke

 

Windows 10 postavke za boje

Primjetno je još na ovom buildu da žive pločice aplikacija ne rade kako treba te su zamućene, a razlog nisu same aplikacije nego sistem koji je promijenio nešto što se nadamo da će Microsoft ispraviti. Zbog ovakvih stvari treba izbjegavati Windows Insider na telefonu u ovom trenutku jer “obični” korisnik neće znati razlikovati ko je kriv za tu zamućenu pločicu i vidim već ocijene na pojedinim aplikacijama kako će se korisnici žaliti. Iskren savjet da nije za svakodnevnu upotrebu, isprobajte Windows 10 ali nemojte se ni čuditi ako nešto ne radi.

 

Tastatura

 

Windows 10 jezici

Iznad vidimo da je Microsoft poslušao kritiku i uveli su i bosanski (latinicu) pored ćirilice koja je bila jedino pismo u prošlom buildu za bosanski jezik. Bosanski jezik nažalost nema još rječnik za predviđanje riječi dok tipkate na tastaturi ali zato imaju Hrvatski i Srpski pa se mogu dobro iskoristiti.

 

Dodatno vidimo desno kako se sada lagano mogu jezici promijeniti dok je tastatura otvorena jedno brisanje lijevo/desno na tipki za razmak promjeni layout tastature na jezik koji je naredni/prethodni na spisku. Veoma dobro urađeno i veoma brzo ide prijelaz između tastatura.

 

Hrvatski rječnik za tastaturu se mogao preuzeti u prošlom buildu, ali u ovom imamo problema s tim pa ne možemo isprobati kako radi, ali znamo da je radilo u prošlom buildu kako je i namijenjeno da radi.

 

Pozivi

 

Windows 10 Mobile Pozivi

Ovdje vidimo lijevo kako izgledaju dolazni pozivi na Windows 10 Mobile, a desno kako izgleda tokom biranja ili tokom razgovora. Naravno ovaj dizajn nije krajnji i Microsoft to napominje dosta puta da se dosta stvari još može izmijeniti do oficijelne verzije Windows 10. Ove “wireframe” ikone koje vidite vidjet ćemo sve češće od sada. Lumia Camera Beta također ih ima na Windows 10 Mobile.

 

Novosti u postavkama

 

Windows 10 settings zaslon

Kao što vidimo iznad polje za traženje je stiglo i na Windows 10 Mobile, to je funkcija koja je prisutna na Windows Phone 8.1 GDR2 nadogradnji koja je dostupna na Lumia 640 i 640XL oficijelno, ali neki korisnici mogu doći do GDR2 nadogradnje kroz Windows Insider program prije same Windows 10 Mobile nadogradnje se ponudi GDR2 (određenim uređajima – a ne svim!).

 

Bugovi

 

Windows 10 Mobile ima naravno i svoje vizualne bugove koje vidimo ispod. Ti bugovi će naravno nestati kasnije jer je Windows 10 Mobile još uvijek “tehnički” beta verzija.

 

Windows 10 Mobile bugovi

Iznad na fotografiji vidimo da se pozadinska fotografija (na Lumia 1520 za druge ne znamo sigurno) pokupi na 2/3 zaslona bez razloga, ispraviti se može opet ako odete u postavke za Start zaslon i pritisnete dugme “show more tiles” i vratite se nazad većinom ispravi tu grešku. Na drugoj slici vidimo miš na zaslonu, da miš. to je dokaz da je Windows 10 Mobile zaista Windows 10 PC verzija samo smanjena za telefone i manje tablete. Taj bug nije bio prisutan do ovog builda, a vjerujemo da će biti otklonjen do narednog.

 

Na zadnjoj od tri slike vidimo česti bug a to je da stvari na zaslonu nisu dimenzionirane kako treba i nekada su premale, ili kao u ovom slučaju prevelike za zaslon i korisnik ne vidi kraj. Sve su to razumljivi bugovi jer Microsoft još ne radi na poliranju istih nego je dodanu tu samo radi isprobavanja da li je ok, jer se dosta stvari može još izmijeniti do oficijelne verzije.

 

Prvi utisci su dobri jer se vidi da je rađeno cijelo vrijeme na nečemu. Često je to spomenuto kako “kasni” neki novi build, ali mi ne vidimo šta se dešava iza kulisa, vidimo kada nam stigne novi build ali ne i sav posao iza njega. Iako ovaj build ne donosi mnogo novog ipak donosi i Windows 10 Mobile dolazi sve bliže Windowsima na računarima, a to je krajnji cilj Microsofta da korisnici imaju jedan te isti osjećaj na svim uređajima.

 

U narednim člancima ćemo malo detaljnije o novoj trgovini (Store Beta) na Windows 10 Mobile, ona donosi neke novosti koje su vrijedne pomena kao i o novim aplikacijama OneDrive, Office paket aplikacija i nova Music Preview aplikacija. Jeste li vi instalirali novi build? Šta mislite o istom?

44 komentara :

  1. Dino, zasto nemogu instalirati tvoju prognozu na lumia 640? Nece jos da mi se pokazuje vrijeme na glance,a ni datum,samo sat stoji

    ReplyDelete
  2. Na Windows 10? Za Glance jedino Microsoft aplikacije imaju dozvolu, mi obicni razvijaci nemamo te mogucnosti. a ne znam zasto nece da instalira, sa aplikacijom je sve ok.

    ReplyDelete
  3. Izvini nije windows 10,znam da moze samo msn vrijeme od microsofta,sve sam uradio i opet nece

    ReplyDelete
  4. Braco Klopic16 May, 2015

    Ja sam svakim novi bild pokusao i na mobitelu i na racunaru na mojoj lumia 920 win10 ima uvjek istu gresku normalno se instalira ali mob se samo resetuje i tako u krug se vrti moram ga otvorit i bateriju iskljucit a preko insadera sam dobio updet 8.1 updet 2 i evo sada mi je dosla nova obavjest bez insadera da imam updet i uradio sam ga ali nista nisam primjetio da je novo a na laptop sam instalirao 10074 i radi savrseno nevidim ni jedan bag za sada

    ReplyDelete
  5. A gdje je greska mislim je li izbaci trgovina neku gresku?! Bez toga ne mogu pomoci. I ako nije Windows 10 koji je tacno WP 8.0 ili 8.1 ili 8.1 update 1 ili cak ovaj novi update 2 (gdr2)?!

    ReplyDelete
  6. Za prognozu izbaci gresku 80004005,a kupio sam lumiu 640,znaci da je gdr2,a na glance-u radi samo sat. Jeli to neka greska u gdr2 ili nesto drugo,nadam se da ti znas jer jednostavno neznam koga pitati?

    ReplyDelete
  7. Sve je to lepo i jedva cekam W10, al mi zao sto ce s njegovim dolaskom nestati neki originalni elementi sa WP. Kao sto je npr pivot(ako se tako zove), koji ce biti zamenjen cheeseburger menijem.

    ReplyDelete
  8. Ne mora znaciti da ce nestati, ovo trenutno sto vidimo nije konacno. Evo npr. kontakti opet imaju pivote na ovom novom buildu. A nece ni svi preci na hamburger meni, sve zavisi od razvijaca i primjene. Nekada jese bolje nekada nije. Tu ne igra puno uloge izgled i sta korisnik misli jer za neke aplikacije j eoblji hamburger, a za neke pivot tak oda nema jedno rijesenje za sve nego ce razvijaci birati sta ce koristiti.

    ReplyDelete
  9. Postoji nacin kako se to moze "rijesiti" ali ne 100%, u Prognozi imaju vauceri koje moze koristiti korisnik da otkljuca app, a trebat ce je otkljucati jer ta greska se pojavljuje korisnicima koji su imali Prognoza aplikaciju dok je bila besplatna i nakon sto je postala placena trgovina je imala problema s tom promjenom i izbacuje nekim korisnicima tu gresku nakon sto je pokusaju instalirati.

    Ako korisnik klikne na ovaj link https://www.windowsphone.com/hr-hr/store/app/prognoza/462ab4e3-9a07-4e5d-b5ff-4606a1b6d5fe

    Ono bi trebalo otvoriti trgovinu gdje pise dole da korisnik moze preuzeti probnu verziju, tada ne bi trebalo biit te greske vise. Korisnik moze probati i da klikne "kupi" i trgovina ce provjeriti i u nekim slucajevima izbaci da je korisnik imao tu app vec ranije i moze je instalirati besplatno, ali nekad to ne radi i ja savjetujem onda da korisnik klikne "probaj" i onda unutar aplikacije ukuca vaucer koji cu vam dati. Javite mi se na email wpnovosti@outlook.com da rijesmo to.

    ReplyDelete
  10. Instaliralo mi je kad sam isao na -isprobaj-,a info zaslon me je isprovocirao tako da mi ovo nije ni palo napamet. Hocu li je moc koristiti ovako ili...? Jos mi kazi ima li ikakav lijek za info zaslon,ako znas? Ako i neznas,ipak hvala puno na odvojenom vremenu i odgovorima

    ReplyDelete
  11. Imam jedan "problem" ko zna pomagajte...
    Opet mi vrag nije dao mira i iso sam se prijavit u insider da vidim jel imam update 2 za L930. I sad on je naso win 10. Ali ja imam sve iskljuceno samo sam stisno ono da vidim koja je verzija. A problem je sad sta mi nudi preuzimanje a ne zelim 10 jos. E sad me zanima jel ja to mogu ostavit tak i vise nist ne dirat niti gledat 😒 oko toga u nadi da se nece nista dogodit. Te sto ce bit u slucaju da oni puste sluzbeni gdr2 kak cu provjerit ili njega instalirat kad mi pise da je ovo neka 10.0.... Verzija.... Ili mi je pametnije da napravim reset?

    ReplyDelete
  12. Dino imam pitanje oko W10...koliko ti manje drzi baterija na L1520 u odnosu na 8.1 s obzirom da L1520 ima veliku bateriju po mah?

    ReplyDelete
  13. Lijek da se koriste druge aplikacije na info zaslonu?! Za to nema lijek nalazost.

    ReplyDelete
  14. Ono ce ti javljati svaki dan oko 12h da ima nova nadogradnja i cesto tokom dana se poajvi obavijest da ima nova nadogradnja. Kad se pojavi oficijelno neka druga nadogradnja kao GDR2 (ali ne vjerujem da ce doci prije 10) ona se nece pojaviti tu jer ima vec jedna nadogradnja koja blokira pristup drugoj. Tako da reset se mora uraditi ako zelite da primate druge nadogradnje, a ako ne zelite windows 10. A za GDR2 ne vjerujem da ce stici oficijelno za sve ostale jer oduzima mnogo vremena da bi se odradio i poslao svim modelima, vrijeme koje je potrebno na radu Windows 10, nema ni Microsoft neogranicen broj radnika... a GDR2 nije jo ni gotova za sve modele zbog toga je i nema jos.

    ReplyDelete
  15. Otprilike je isto na Windows 10. Ne primjetim nesto manje da traje, nit ise grije kao na prvom buildu telefon.

    ReplyDelete
  16. Znaci fino sam se usosio i bilo bi mi najpametnije napravit reset telefona? To mogu i u onim postavkama o telefonu pa ponovno postavljanje ili?

    ReplyDelete
  17. Nismo se razumjeli,pitao sam ima li lijek da se koristi microsoftova aplikacija za vrijeme na info zaslonu,stavi mi je samo na zakljucani zaslon,ali ne i na info. Mozda ja nesto pogresno radim pa nece,kako sam je stavljao na lumiu 1020 tako sam i ovde pokusavo,ali nece. Mozda lumia 640 ima neko ogranicenje pa zato nece,ali nebih rekao,kad moze sat,ne vidim zasto nebi i prognoza

    ReplyDelete
  18. Diogenes98516 May, 2015

    Ljudi,jedno pitanje...elem imam Lumiu 925..preko insajdera mi izbacuje update na win 10 ali verzija 10.0.12534.59...zanima me,ako postoji nadogradnja na noviju verziju,da li moram da updatujem prvo ovu verziju koju mi sada nudi,pa tek na noviju,ili ce mi izbaciti noviji update kada bude izasao?nadam se da ste me razumeli :)

    ReplyDelete
  19. da u postavkama ima informacije o OSu i tu ima dugme za reset koje ce izbrisati sve podatke korisnika. nakon toga se nece pojaviti windows 10 update obavijest.

    ReplyDelete
  20. da, mora moci. postavke ako su isto namjestene onda ne znam zasto ne bi radilo. Jedino mozda reinstalirati MSN vrijeme, ili cak provjeriti da li info zaslon ima update na 640?! jer je i to zasebna aplikacija.

    ReplyDelete
  21. Sve sam to pokusavo,ali nista,nema veze,valjda ce nadoc nekako. Puno hvala na odvojenom vremenu i pomoći

    ReplyDelete
  22. ja sam instalirao.. zadovoljan sam novinama.. malo smeta sto zabaguje na pozive ponekad i sto je potrosnja baterije znatno veca pa nece da izdzi ceo dan...

    ReplyDelete
  23. Kod mene je ista stvar sa Glance...

    ReplyDelete
  24. Jeli isto lumia 640 ili...?

    ReplyDelete
  25. Eto obavio ja hard reset i sad je sve ok :=)
    E samo jos jedno pitanje, kad sam radio vracanje sistema i sad da mi se sve vrati kak je bilo prije ona sigurnosna kopija, i upiso sam svoj broj mobitela, i sad oni su mi poslali kod kao da potvrdim da sam to ja, e da ali iz tog menija ne mogu procitat poruku i moro sam preskocit taj dio i onda mi je vratio kako je postavljeno tvornicki, onda sam iso ponovo napravit reset i kad je doso do djela za kod onda sam upiso onaj.
    sad je moje pitanje moze li se bez jos jednog hard reseta negdje pod postavkama unest kod da se vrati kako je bilo ili se bas mora 2 puta resetirat??? hvala unaprijed

    ReplyDelete
  26. Filip M.17 May, 2015

    Zadovoljan,al jos ga necu instalirat.I mnogo manje bagova nego na prosli bild,to je za pohvalu.

    ReplyDelete
  27. Sasa Ljubic17 May, 2015

    Jel neko instalirao na lumia 735? Kakvi su utisci?

    ReplyDelete
  28. Kod mene na lumia 640 isto na glance-u prikazuje samo sat i notifikacije. Pitanje za Zoku, rade li kod tebe slušalice? Kod mene nerade, morat ću izgleda dati mobitel na servis.

    ReplyDelete
  29. Nisam ni probao slusalice,a sto se tice info zaslona,mozda je nesto do gdr2 pa nece,jer vidim da i vrijeme od microsofta stopa,jedino se mozemo nadat skoroj nadogradnji da se to mozda rjesi,ako je do toga

    ReplyDelete
  30. Instalirao sam WP 10 na svoju lumiu 735 i utisci su za sada ok. Skype je integrisan i radi bez problema, poruke takođe.

    ReplyDelete
  31. Sasa Ljubic18 May, 2015

    Hvala na odgovoru. Kako ti je protejla instalacija? Jesi li imao problema?

    ReplyDelete
  32. Saša, bilo je problema ali samo dok nisam ukapirao kako treba odraditi celu stvar oko instalacije. U kratkim crtama: prilikom instaliranja NEMOJ RADITI RESTORE ( !!! ) već uradi clean install. Ukoliko uradiš restore aplikacija i ostalih podešavanja neće raditi ama baš nikako! ( ne treba ništa više reći osim da nema pojavljivanja tastature! ). Nakon clean install-a sve radi poprilično ok ( ima puno lepih i funkcionalnih promena u odnosu na 8.1 ). U prvom build-u koji sam instalirao bilo je "osetnih" bagova ( recimo nije mi radila aplikacija Photos !?! ) ali je posle poslednjeg build-a to otkolonjeno.
    Pitaj ako te još nešto zanima...

    ReplyDelete
  33. Sasa Ljubic18 May, 2015

    Ok. Hvala. Probacu.

    ReplyDelete
  34. mirzoni7718 May, 2015

    Meni dosta stvari blokirale, uduplale mi se pojedine aplikacije. Uglavnom cisto iz razonode da pogledam kako izgleda. Super ce izgledati kad bude gotov windows 10.

    ReplyDelete
  35. Kod mene rade slusalice. Imam isto L640 i prilično je OK. Nadam se da cu sa WP10 biti 100% zadovoljan.

    ReplyDelete
  36. mirzoni7719 May, 2015

    Kako mislite clean instal, jel se to odnosi na desetku?

    ReplyDelete
  37. Da. Kada instalirate 10-ku, nakon instalacije ponudiće vam se opcija da uradite restore podataka koje ste backup-ovali ili da uradite clean instal ( bez restora, vraćanje na fabričko stanje kako bi se reklo )...
    Samo instalacija bez restora će vam dati funkcionalan WP 10 na lumiji 735

    ReplyDelete
  38. mirzoni7719 May, 2015

    Instalirao sam 10-tku na 920. Fale mi neke aplikacije. Dali excel treba biti na ovom buildu ili?

    ReplyDelete
  39. i ja na laptop-u 10074, radi sve ok. zato sam se i nadao da ce ovaj build 10080 za telefone da bude bar kao 10074 ali nista od toga. necu ga instalirati i cekam dalje

    ReplyDelete
  40. excel trebas skinut u trgovini

    ReplyDelete
  41. Da, excel kao i word, powerpoint i onenote su tu ali ih moras preuzeti. Ima onaj clanak gdje smo pisali da je izasao ovaj novi build svi linkovi do tih aplikacija. Pise u spisku novih funkcija builda 10080 u tom clanku.

    ReplyDelete
  42. Mislim ako se uvijek tako ponasa da nema rijesenja. Meni je nakon hard reseta telefona ovaj build cudno ali nekako dobro proradio. Ja jos uvijek nikome ne savjetujem 10 dok to ne bude malo stabilnije, stabilnije je pogresna rijec jer je stabilno i nece se restrtovati telefon ali tako imaju bugovi kao taj da zablokira.

    ReplyDelete
  43. mirzoni7720 May, 2015

    Hvala Dino ;)

    ReplyDelete

Ostavite komentar