29.5.15

OneDrive aplikacija ima novu, a dobru nadogradnju

OneDrive je online spremiste za vaše podatke kao dokumente, muziku, fotografije koje je usko povezano u Windows Phone operativni sistem. Danas OneDrive aplikacija ima nadogradnju koja donosi nove funkcije za Cortanu, naime možete sadržaj tražiti preko nje jednostavnim pitanjem kao "OneDrive potrazi mi Prognoza" OneDrive skenira vas OneDrive i pronađe sve relevantno, ne samo u nazivu sto piše nego skenira i dokumente i pronađe sve moguće pa cak i fotografije na kojima piše "Prognoza". OneDrive prepozna i prikaze kao rezultat iako je u nazivu te fotografije napisano nešto nevezano.


 
Ova funkcija pametnog prepoznavanja šta je na fotografijama o tome smo pisali davno članak. Na web verziji OneDrive je bilo već neko vrijeme prisutno da OneDrive sam od sebe izdvoji tekst sa fotografija i po tome vrši pretragu, a sada imamo tu funkciju i na telefonima.

Pored toga ko nema Cortanu može koristiti traženje unutar aplikacije koje će također pronaći unose isto kao i Cortana.

Ovo je jedna od funkcija koja nismo sigurni da će raditi na Android verziji Cortane jer zahtijeva interakciju sa drugim aplikacijama.


12 komentara :

  1. Dino primetio sam jednu malu neobicnost kod Wp aplikacije. Naime kad izadjem iz nje i posle drzim strelicu nazad otvori se onaj multitasking i uvek je WP aplikacija u pozadini. Imam jedno 20 aplikacija i drugima se to ne desava, osim onom file manageru - files

    ReplyDelete
  2. Idi na podesavanja , usteda baterije , prebaci na sledeci prozor i otvorice ti se aplikacije koje rade u pozadini pogasi sve sto ti netreba i duze ce ti trajati baterija , nadam se da sam ti pomogao.

    ReplyDelete
  3. Ništa neobično, to je WP8.1 app i kad je "zatvoriš" na tipku nazad ona zapravo ostane u pozadini (vidljiva u task Mangeru). Kad tako stoji u pozadini ona je zamrznuta i ne ometa rad telefona tipa da ga usporava ili slično, sasvim normalno ponašanje app.

    ReplyDelete
  4. To je zato sto je nasa aplikacija napravljena za WP8.1 i na WinRT bazi tj. Univerzalna aplikacija. Tako se ponasaju sve 8.1 aplikacije. Ali ako stoji u multitaskingu to ne znaci da trosi resurse jer WP nije kao Android. Ta app koja tamo stoji je zamrznuta i mozete ih imati bezbroj a telefon ce i dalje raditi tecno. To je kako je Microsoft odredio da bude kada se sa back izade iz app, one ostanu tu. Kao "zadnje koristene" ali se ipak mogu brzo otvoriti bez da ucitava novi sadrzaj iz multitaskinga. A mogu se brzo i zatvoriti tako da to nije bug ili nesto nego namjenski napravljeno od MSa. Prije ona app je bila za WP8.0 Silverlight i zbog toga nije imala to.

    ReplyDelete
  5. A zaboravio sam reci tako ostaju i Facebook, messenger, skype, disqus i mnoge druge koje su samo za WP8.1 napravljene.

    ReplyDelete
  6. Hvala svima na detaljnom objasnjenju. Sad videh da se to desava i sa skype aplikacijom. Ove ostale nabrojane nemam instalirano.

    ReplyDelete
  7. Marko Perisic02 June, 2015

    I kakav je to multitasking ako je otvorena aplikacija zamrznuta u pozadini? Programeri u Majkrosoftu su nedopustivi amateri koji ni osnovni koncept živih pločica (live tiles) nisu ispoštovali, već boluju od podvojene ličnosti. Malo bi da su Windows OS a malo bi da su Android OS.

    ReplyDelete
  8. Marko Perisic02 June, 2015

    Koristio sam One Drive i na Windows i na Anfroid OS i mogu da primetim apsurd da je aplikacija za Android mnogo raznovrsnija i potpunija nego za Windows OS. Inače koristim Nokia 1020 sa W8.0 OS.

    ReplyDelete
  9. Uz duzno postovanje, Multitasking je do razvijaca. aplikacije rade u pozadini ako im razvijac zada da rade nesto. Eto naeli ste primjer OneDrive, ja uradim upload fotografija ili datoteka i zatvorim aplikaciju, ona radi u pozadini, ili je posaljem u pozadinu. To je Multitasking, ona radi i dalje ali ne trosi resurse kao puna aplikacija. To razlikuje Windows Phone od Androida i zato Windows Phone ne koci koliko god da ima aplikacija otvoreno.

    A jos pisete da imate Lumia 1020 sa W8.0 ?! Mislite WP8.0?! jer W je Windows a to je za racunare, WP je Windows Phone, i verzija 8.0 je davno prevazidena, preuzmite WP8.1 i vidjet ce te razliku u aplikacijama :)

    I sta ima Android verzija OneDrive aplikacije koju ja trenutno nemam na WP8.1 ?! Ja ne vidim te funkcije. A jos sam isprobao i Windows 10 Mobile verziju koja je daleko ispred svih koje postoje i na Androidu i na iOS.

    ReplyDelete
  10. Marko Perisic02 June, 2015

    Naravno da mislim na mobile OS.Ne treba valjda nekome ko prati IT, a pogotovo Windows, da crtam WP8.0. Android verzija One Drive ima opciju upload-a video zapisa. Inače taj multitasking uopšte ne radi, bar ne na 8.0 OS-u. Kada download aplikacije stavim u pozadinu, proces se automatski prekida dok ponovo ne uđem na ekran sa download-om. Takođe ni live tile funkcija ne radi kako je smišljena već se ostavlja prostor od 30 minuta za osvežavanje. To je najprimetnije kod aplikacije statusa baterije koja i posle punjenja prikazuje staro stanje.I da spomenem amaterizam kod music playera koji prilikom puštanja pesme ne razlikuje pesmu od ringtona a prilikom uključivanja tel. telefon vraća na predefinisanu jačinu zvuka od 13. Totalni amaterizam. Sudeći kako je urađen WP8.0 verzija programerima ne dajem kredit da su sposobni da naprave ozbiljan napredak u WP10 verziji.

    ReplyDelete
  11. Vi meni djelujete kao da nas zezate ovdje. Zamolio bi vas samo da uradite slijedece. Odete u postavke > azuriranje telefona i preuzmite sve nadogradnje koje su dostupne. I nakon svake nadogradnje uradite to isto dok vam ne javi "vas telefon nema novih azuriranja".

    Nakon toga odete u trgovinu i preuzmite sve nadogradnje aplikacija pod ... Postavke > azuriraj aplikacije.

    Pojavit ce vam se WP8.1 potpuno nova aplikacija za OneDrive, to je ova iz clanka o kojem pisemo jer nema razloga da pisemo o WP8.0 kada je nadogradnja na 8.1 besplatna i bezbolna i uz to donosi hiljadu novih stvari.

    A dodatno zelim reci da se treba napomenuti WP8.0 ili WP8.1 ili W8 ili W8.1 jer WP8.0 i 8.1 su "Windows Phone OS". W oznaka stoji za Windows OS koji je za racunare, a WP10 nema, ima samo Windows 10 Mobile. Tako da su to velike razlike ako kazete W8.0 svi misle na Windows 8.0 na racunarima ili tabletima.


    Pored toga vodimo polemiku oko sistema od prije 2 godine, preuzmite sve nadogradnje i sve nadogradnje aplikacija pa se vratite i recite nam kakav je OneDrive i muzicka aplikacija i ostale sve. U WP8.1 je skoro pa novi sistem a to cce te se sami uvjeriti. Ako ne onda je vas komentar samo zaj**** i spam i bit ce obrisan.

    ReplyDelete
  12. Pored toga live tile, njega razvijac pravi i on moze napraviti da bude push notifikacijom azuriran svaku sekundu. Ali na vrcini aplikacija to nije potrebno tako da ne shvatam ni tu vasu primjedbu.

    ReplyDelete

Ostavite komentar