13.5.15

Demonstracija korištenja miša i tastature na Windows 10 za telefone

Windows 10 setup novi 2

Nedavno smo objavili članak u kojem smo pomenuli kako će Windows Phone 8.1 GDR2 omogućiti korištenje Bluetooth miša i tastature, nakon toga saznali smo da će Windows 10 za telefone imati još više funkcija s mišem i tastaturom i objavili smo članak povodom toga. Danas imamo novu demonstraciju moći Windowsa 10 na buildu 10069 koji se trenutno nalazi na emulatorima kod razvijača aplikacija. WinBeta stranica nam donosi videozapis koji demonstrira kako će se miš veoma dobro adaptirati na sav Windows 10 (na telefonima).

 

Pogledajte video ispod pa nam recite šta mislite?!

 

 

Kako vidimo iznad, sve nove aplikacije tj. univerzalne, koje će se praviti sa Windows 10 SDK kojeg su razvijači nedavno dobili na testiranje će imati ugrađenu (nativnu) sposobnost da reagiraju na unos mišem ili hardverskom tastaturom. Microsoft je po nama uradio odličan posao sa ovim što je omogućio jer se ovim direktno spajaju telefoni i tableti u stolne računare. Linija između tih uređaja postaje sve tanja i sa Windows 10 Microsoft planira da je eliminiraju potpuno te da bude svejedno da li se nalazite na telefonu, tabletu ili računaru sve će biti isto.

 

Dodatno vidimo u aplikacijama kao Microsoft Edge (Project Spartan) da miš i tastatura reagiraju isto kao što bi to očekivali na računaru, dok na Internet Exploreru funkcije miša i tastature su drugačije ili čak nemoguće jer se IE na Windows Phone 8 nije pravio na bazi univerzalnih aplikacija kao Microsoft Edge. Ali s činjenicom da će IE na Windows 10 (telefonima) biti zamijenjen sa Edge onda to nije od velikog značaja ali druge aplikacije kao Viber, Skype i sve ostale bi trebale nadograditi svoje aplikacije na novi sistem Windows 10 univerzalnih aplikacija ili kako Microsoft to sada naziva UAP (Universal App Platform).

 

Za ove sposobnosti unosa mišem i tastaturom nisu potrebni hardverski dodaci u samom telefonu/tabletu, jedini uslov jeste da ima Bluetooth s kojim bi se spajali miš i tastatura, a kako znamo to ima svaki Windows Phone 8.

 

Korisnicima koji nisu razvijači ovo sve još izgleda veoma neobično ili čudno ali razvijači vide potencijal u ovome tako da mogu razvijati svoje aplikacije za sve moguće uređaje sa Windows 10. S činjenicom da će Windows 10 raditi na svim WP8 8.1 – Windows 7, 8 / 8.1 uređajima to je ogromna masa korisnika i Microsoft planira da u roku dvije do tri godine dostigne 1 milijardu Windows 10 korisnika kroz sve ove nove mogućnosti koje donosi Windows 10. U tom nastojanju će pomoći da će Windows 10 biti dostupan za sve korisnike besplatno.

 

Napomena: besplatna će biti nadogradnja na Windows 10 ali korisnici sa piratskim verzijama Windowsa ipak će imati piratsku verziju Windowsa 10, tako da nadogradnja na Windows 10 ne donosi svima istu licencu.

12 komentara :

  1. Branimir13 May, 2015

    Moram primjetiti kako mu je start ekran dosadan i ne zanimljiv. :D

    ReplyDelete
  2. Branimir13 May, 2015

    Dino, samo da ti javim da se Prognoza više ne ruši kada pokušavam ući u postavke. :)

    ReplyDelete
  3. Da, tako je u emulatoru. Ima neke osnovne aplikacije na startu i sistem prazan. Nema fotografija i nema niceg drugog. Imaju samo oni wallpaperi standardni i to je sve. I emulator jos ima mnogo gresaka, nije ni malo tecan tako da ce i to do RTM srediti.

    ReplyDelete
  4. Do cega li je bilo :) ajd vidjet cu svakako u crash raportima pa cu vidjeti da to sredim. Sada su na redu WN aplikacije, imaju bagova pa na tome radim sada.

    ReplyDelete
  5. kokobill13 May, 2015

    čudno jer Gabe Aul reče na Twiteru da će ove nedelje krenuti Build 10080

    ReplyDelete
  6. Ma ja sam miran... uživam na WP 8.1 GDR2/W 8.1, legalno jedva čekam Windows 10 Lumia/PC, i baš me briga :). Ispalo je onako kako sam se nadao da će ispast u vezi licence Windowsa 10 na PC i telefonima.

    ReplyDelete
  7. Sta ce se placati windows 10 za mobitel???

    ReplyDelete
  8. Jos nije istekla sedmica :P

    ReplyDelete
  9. Ne, ta napomena je za racunare. Jer na telefonima nema piratskih i legalnih verzija WP8 ima samo legalni WP8 tako da ce i Windows 10 biti legalan bez da razmisljaju korisnici o tome.

    ReplyDelete
  10. Oni koji imaju sada vec validnu licencu za Windows 7 8 i 8.1 oni ce steci pravo i na validnu verziju 10 cak i nakon isteka te godine prve. Samo ce morati jednom preuzeti ili instalirati 10. Za ostale ce biti izgleda malo jace mjere nego do sada. Napravit ce da se nece ni pokrenuti racunar ako nije validna licenca. Tako da nema hakiranja vise. Onemogucit ce boot kompletno, pa cak i save modus i sve to.

    ReplyDelete
  11. Hvala na info, super! Kao što znaš od ranije, brinulo me ovo pitanje... Validan sam od 7-ice nadalje... Bilo mi je žao dat onoliko, ali sam nekako pregrmio, i već dugo se, pa i evo sada, pokazuje koliko je to bio sretan i dobar potez :)

    ReplyDelete
  12. Filip M.13 May, 2015

    Whatsapp ima update,samo greske ispravljene. 😃😃😃

    ReplyDelete

Ostavite komentar