20.5.15

Novosti koje donosi novi Windows 10 build 10122

Windows 10 setup novi

Windows 10 preko Insider Preview je izašao tek, a evo i šta sve novo donosi. Ovaj build po pisanju Microsofta je dosta stabilniji i bolji nego svi dosadašnji, naravno greške postoje ali ne toliko značajne da bi odvratile korisnike koji su već na Windows 10 build 10074 da instaliraju i ovaj. Postoji bug jedan gdje korisnici AMD grafičkih kartica bi trebali možda odgoditi nadogradnju jer će dovesti često do rušenja Microsoft Edge (Project Spartan).

Novosti u ovom 10122 buildu su:

 

Start i Continuum poboljšanja

 

Ovaj build donosi neke promijene koje su bile prezentirane od Joe Belfiore na Ignite konferenciji prije nekoliko sedmica. Donosimo refinirani vizualni identitet Start zaslona pomjeranjem File Explorera i Settings (postavke) na dno lijeve strane gdje se nalazi „Power“ dugme u 10074 buildu, uz to mogućnost da proširite Start zaslon preko cijelog zaslona je pomjerena u „Settings“ > „Personalization“. Odredili smo zbog toga što će se korisnici na tom uređaju odlučiti za koji layout žele koristiti i nakon toga neće dugme biti u korištenju više. Sklanjanje tog dugmeta (strelica) dodalo je na boljem izgledu samog Start zaslona.

 

Za one koji imaju 2 u 1 uređaje koji se mogu odvojiti od tastature za njih postoji Tablet mode koji se ne bi trebao miješati sa ovim strelicama, Tablet mode je zasebna stvar.

 

Continuum mode je također poboljšan u ovom buildu i kada prebacite u Tablet mode s lijeve strane zaslona panel će nestati i može se vratiti klikom ili pritiskom na ikonu na vrhu lijevo. Start zaslon će imati i veće pločice da bolje iskoristi prostor na zaslonu – slično kao što je to bilo na Windows 8.1.

 

Microsoft još uvijek radi na ovom dizajnu tako da ako želite nešto dodati ili izmijeniti izvršite unos u feedback aplikaciju na vašem računaru kako bi dali vrijedan input inženjerima koji rade na sistemu.

 

Microsoft Edge

 

Microsoft edge je bivši Project Spartan i u ovom buildu donosi poboljšani layout kada kliknete na novi tab gdje će biti prikazane top stranice koje posjećujete, aplikacije i drugi sadržaji sa MSN. Dizajnirano je da vas dovede brže do vaše destinacije. Sadržaj na tab stranici se može promijeniti u postavkama Microsoft Edge web preglednika. Microsoft trenutno još uvijek testira više različitih tab stranica i nisu se odlučili za jedan dizajn, tako da i tu možete naravno dati feedback kroz aplikaciju.

 

Od sada Microsoft Edge ima i InPrivate mode kao i mogućnosti pinovanja web stranica na Start zaslon, pregled pretraživanja, nova pokretna (animirana) ikona za „reading mode“ koji vam olakšava da određene stranice čitate bez okolnog sadržaja, indikator na kojem se tabu trenutno vrši reprodukcija glazbe. Ovaj build također donosi i aktuelna poboljšanja „Chakra Engine“ u Microsoft Edge koji prednjači sada u svim benčmarcima kao Google Octane 2.0 ili Appleovom Jet Stream, uz to novost je implementacija ECMAScript 6. Više detalja o razvoju Microsoft Edge možete pronaći ovdje.

 

Promijene kako Windows 10 upravlja standardnim aplikacijama

 

Standardne aplikacije, misli se na način kako Windows mapira programe sa protokolima kao HTTP do aplikacija koje vi želite da pokreću taj protokol. Promjene u ovom buildu će vama omogućiti punu kontrolu i pitati vas za aplikacije koje vi želite da pokreću koju protokol. Pred HTTP ima mnogo drugih stvari kao .jpeg ekstenzije i vi određujete jednostavno šta će se dogoditi s njima duplim pritiskom na iste. Kako znamo Windows 10 posjeduje kombinaciju univerzalnih a i Win32 aplikacija, a kranji korisnik može birati između njih koje da pokreću šta.

 

Redizajnirani Insider Hub

 

Insider Hub je mjesto gdje vi dobivate sve važne informacije koje i mi prenosimo na vašem računaru, samo što su na engleskom jeziku. U narednom članku ćemo o ispravljenim greškama i novim bugovima koje donosi ovaj Windows 10 build 10122.

 

izvor: Windows Blogs

7 komentara :

  1. Hm, a kad ćemo moći testirati Windows Hello??

    ReplyDelete
  2. Na "fast" je i javlja mi gresku error 8x80246017 ,zna li neko o cemu se radi ,da li je u pitanju preopterecenje servera ili nesto drugo ,hvala unaprijed.. :)

    ReplyDelete
  3. Evo ja sada gledam i nema te greske ali mozes pokusati da ides Disk Cleanup ono desni klik na harddisk pa properties i tamo izbrisi nepotrebne fajlove. mozda to pomogne jer pise da to rijesava 0x80070057 – 0x20007

    I uz to treba iskljuciti eksterne dijelove na racunarima kao stampace i druge stvari koje su u tom trenutku instalacije nepotrebni.

    ReplyDelete
  4. Vjerovatno to cuvaju za kraj jer je potreban i hardver za to, mislim IR kamera ili ona za skeniranje roznjace itd.

    ReplyDelete
  5. Mene jedino interesuje kada će konačno file explorer dobiti ujedinjen dizajn sa ostalim windows 10 aplikacijama. Ovako izgleda odvratno i dosta odudara od celokupnog dizajna

    ReplyDelete
  6. Nedavno sam vidio jedan dizajn i samo se mogu nadati da ce nesto tako lijepo za oci napraviti. Koncept je od nekoga sa Neowin stranice. I slazem se, trenutni dizajn je pretrpan sa nepotrebnim informacijama.

    ReplyDelete
  7. Da video sam i ja taj mockup, vrlo prosto, eleganto, jednostavno, prelepo. Stvarno ne vidim šta je to toliko strašno da se implementira

    ReplyDelete

Ostavite komentar