3.5.15

Windows 10 donosi mogućnost ispisa dokumenata izravno s mobitela

image_thumb1Windows 10 donosi pregršt novosti kako izgledom sučelja tako i novim funkcijama koje do sada nismo imali prilike vidjeti na Windows Phone uređajima, a jedna od tih novosti je ispis dokumenata izravno s mobitela.

 

Funkcija može raditi u bilo kojoj univerzalnoj aplikaciji koja ima ugrađenu “print” tipku. Znači programer se samo treba potruditi i ugraditi tipku koja poziva gotovi dio koda koji je dio je sustava. Prednost ove funkcije je što nisu potrebni nikakvi posebni programi kao što je to do sada bilo pravilo i ispis se izvršava izravno iz aplikacije koju koristimo. Veza s printerom je putem WiFi mreže i podržani su svi printeri koji podržavaju PCLm, PWG Raster, Open XPS ili MS XPS standard, a ugrađena je i mogućnost ispisa u PDF dokument.

 

Trenutno ova funkcija podržava 1900 printera raznih proizvođača, a očekuje se i povećanje tog broja do predstavljanja Windows 10 sustava za mobitele te kroz ostatak godine kako na tržište budu dolazili novi printeri.

 

Potrebno je istaknuti kako ispis preko USB-a neće biti moguć te da ova funkcija neće biti dostupna na Xbox-u. Kao što smo već rekli, za rad ove funkcije nisu potrebni driveri ali nije isključena mogućnost da Microsoft naknadno doda drivere za neke specifične printere.

 

U nastavku pogledajte video koji prikazuje postupak ispisa dokumenta izravno s mobilnog uređaja.

 

 

izvor: WMPU

12 komentara :

  1. A sta cemo mi koji nemamo

    ReplyDelete
  2. Kalibar .30003 May, 2015

    Dali se to može preko network grupe(ona osnovna grupa u mojem računalu) ?

    ReplyDelete
  3. Nedzad Pugonja03 May, 2015

    Dali je pametno instalirati w10.

    ReplyDelete
  4. Filip M.03 May, 2015

    Zanimljivo. 😃😃😃

    ReplyDelete
  5. Filip M.03 May, 2015

    Ako mislis na racunar,onda mozes.Microsoft je rekao da je ovo najstabilnija verzija.Doduse ima jos bagova,pisao je Dino bagove na clanak,imas tu nedje.A ako mislis na telefone,onda ne,bez ako oces da rizikujes.Ima dosta bagova.Ja nebi. 😃

    ReplyDelete
  6. pitao sam,ali mi niko nije odgovorio. pitacu opet. imam problem sa lumiom 1320,prijavljuje mi gresku u sim kartici i nevazeci sim. zna li ko sta je u pitanju? nisam imao tih problema nikako otkad sam kupio tel,skoro pola godine,sve dosad

    ReplyDelete
  7. Zanimljivo, međutim na Androidu to može odavno, bilo direktno ili preko wifi rutera (gateway). Bilo bi super kad bi moglo preko rutera, jer nas 90% sigurno ima wifi ruter, naspram možda 5% koji imaju wifi printer. Vlasnici Microsoft Lumia 640 telefona će među prvima dobiti Windows 10 for phones ažuriranje, što je potvrđeno od strane Osija Korpele (menadžera za Skandinaviju), ali Microsoft ne daje nikakva obećanja u vezi sa funkcijama kao što je naprimjer USB OTG...

    http://www.benchmark.rs/vesti/_lumia_640_medju_prvima_dobija_windows_10_azuriranje-56952

    ReplyDelete
  8. A preko USB OTG bi moglo? Ako je to unificirani proizvod, onda drajveri od printera pašu i na telefon??

    ReplyDelete
  9. Dosta vas pita hoće li moći ispis preko rutera ili printer mora imati WiFi.

    Ponovo sam pogledao video i evo šta sam zaključio.
    U videu na 1:30, vidimo sliku na kojoj piše da je povezivost printera "Network". Dakle bitno da je printer u mreži na koju je povezan telefon, a na koji način je povezan to izgleda nije bitno.

    ReplyDelete
  10. Nedzad Pugonja04 May, 2015

    Hvala drug.

    ReplyDelete
  11. Branimir04 May, 2015

    Testiraj sim karticu u drugom uređaju, ako i u drugom uređaju ne radi, onda odi kod svog operatora i zamijeni karticu. ako u drugom radi, onda je nešto do telefona pa bi trebalo njega na servis

    ReplyDelete
  12. Stefan Ivanović04 May, 2015

    S obzirim da dolazi USB OTG podrška ne vidim razlog da ne podržava Universal CPL drajvere koji su dostupni za Samsung, HP i KonicaMinolta uređaje za sve desktop windowse imaju te drajvere (od tih 1900 uređaja na ova tri proizvođača spada sigurno 1200). Potpuno kretenski što ne podržava USB štampu. Kao da namerno ubacuju ovako diletantska ograničenja kojih na drugim pkatformama nema.

    ReplyDelete

Ostavite komentar