2.5.15

Microsoft pustio novi Windows 10 build 10074 za sve korisnike Windows Insider programa

Windows 10 setup novi

Windows Insideri se mogu obradovati novom buildu Windowsa 10 za svoje računare. Microsoft je tokom BUILD razvijačke konferencije pustio i novi build za Windows računare, za korisnike na brzom i sporom načinu primanja nadogradnji. Microsoft je kvalifikovao ovaj build kao dovoljno stabilan da po prvi put puštaju za obje vrste korisnika tj. fast i slow (brzi i spori način). Od ovog build-a Microsoft želi da koristimo termin Insider Preview za nadogradnje koje dolaze u ranoj fazi razvoja, do sada smo kroistili Technical Preview.

 

Isti termin Insider Preview važi i za telefone od sada. Pored toga Microsoft napominje kako su zadovoljni sa trenutnim povratnim informacijama koje ima od Insider korisnika. Samo nastavite tako jer mi zajedno stvaramo novi Windows po željama korisnika. Većina inputa je prihvaćena i implementirana, naravno postoji i par želja korisnika koje je Microsoft morao odbiti jer su previše daleko od vizije koju oni imaju.

 

Nove stvari u buildu 1007 su:

  • Generalne ispravke korisničkog sučelja. Mnogo stvari je ispravljeno i unificirano kroz aplikacije i sistem. Nova animacija za žive pločice koja je nalik 3D kocki, a ne samo pločici kada se okreće. Aero stil za prozore je vraćen od Windowsa 7 ali ga vidi samo 50% korisnika jer Microsoft vrši testiranje kako će reagovati Windows Insideri na to, razmišljaju čak da to uvedu kao standardnu opciju. Aero stil prozora je prozirnost na rubovima ali uz zamućeni efekat prozora i sadržaja iza tog prozora. Ipak Microsoft želi i ovom vaše mišljenje pa koristite feedback aplikaciju da bih napisali šta mislite.
  • Poboljšanja na multitaskingu, kao i snapiranju prozora na Desktopu.
  • Novi default zvukovi širom sistema.
  • Novi izgled za Cortanu, koja je dobila „hamburger“ meni uz nove funkcije, tako od sada Cortanu možete pitati kao na telefonu stvari i ona će vam odgovoriti.
  • Nove nadogradnje Music i Video Preview aplikacija koje možete preuzeti iz trgovine ili ako ih već imate one će se same ažurirati.
  • Poboljšanja na Store Beta aplikaciji koja je sada plave boje. Windows Store Beta sada podržava i BiH, a do sada je bila već podrška za Hrvatsku i Srbiju.
  • Ove i mnoge druge sitnije stvari su dodane.
  • Koje su greške ispravljeno u ovom buildu 10074:
  • Win32 aplikacije tj. programi se mogu opet pokretati sa Start menija.
  • Ko do sada nije mogao preuzeti Xbox Music i Music Preview aplikacije od sada može.
  • Kada minimizirate aplikacije koje reproduciraju muziku one će nastaviti s reprodukcijom i neće prestati kao do sada što se znalo dešavati.

 

Poznate greške ovog build-a:

  • Razvijači su dobili novi meni su postavkama za instaliranje i testiranje vlastitih aplikacija ali ta funkcija trenutno ne radi. Bit će osposobljena tek narednim buildom. Ako ipak razvijate aplikacije na Windows 10 i želite ih testirati na računaru evo link do članka šta morate uraditi da bi to osposobili.
  • Postoji greška koja spriječava igranje igrica u full screen modu, to će biti ispravljeno uskoro kroz Windows Update.
  • „Osobe“ aplikacija se ruši. Microsoft planira da izda noviju verziju te aplikacije koja će je opet osposobiti.

 

Dodatna, veoma važna napomena jeste da bi svi korisnici trebali instalirati ovaj build jer postoji postavka koja će onemogućiti podizanje sistema ako imate build verzije sa 9***. Zbog toga Microsoft savjetuje što prije da instalirate novi build ako se nalazite na Windows Insider programu. Microsoft je dodatno precizirao da će svi Windows Insider buildovi prestati raditi u određenom terminu u budućnosti, ali da će postojati i način kako nadograditi na „RTM“ verziju bez problema i bez gubljenja podataka.

 

RTM pišemo u „“ jer ovo je vjerovatno zadnja verzija Windowsa koja će ići proizvođačima uređaja kao RTM, u budućnosti ćemo vidjeti samo nadogradnje putem Windows Update-a, ali koje mogu biti radikalne kao što vidimo i instalacijom builda trenutno. Tako je Microsoft eliminirao 2-3 godine čekanje od jedne do druge verzije Windowsa. Ovaj trenutni Windows će biti konstantno u razvoju i zbog toga nećemo vidjeti više ciklus kao do sada sa svake 2-3 godine dobijamo novu verziju.

 

Izvinjavamo se radi kašnjenja ove vijesti, od sada smo skoro u punom pogonu kao i uvijek.

 

izvor: Windows blog

24 komentara :

  1. Dino da li mislis da bi sad mogao da se instalira?
    Takodje imam pitanje u vezi aplikacija i igrica ukoliko instaliram win10. Da li bi trebalo da rade ili opet install?
    Ukoliko ga instaliram posle sve ide redovnim putem - update, licenca...?

    ReplyDelete
  2. Filip M.02 May, 2015

    Ljudi,da ne znate mozda kad ce vise ovaj Microsoft napravit prodavnicu,izludje me!!!??? 😒😒😐😒

    ReplyDelete
  3. Trebalo bi raditi sve. Ali ipak je Insider i ko jos nike ucestvovao rekao bi da sacekaju oficijelnu verziju da ne bi dolazilo do nepredvidenih greski.

    ReplyDelete
  4. Ok, hvala ti. Ma uradicu ga pa sta bude. Znam da je insider i da ima gresaka.
    Trenutno razmisljam sta ce biti sa antivirus programom.

    ReplyDelete
  5. Znam da sam negdje čitao, možda Windows Central, da će bit mogućnost normalne nadogradnje sa Insider Preview build-a na RTM verziju bez problema i bez gubitka podataka. Ako se nešto do ljeta ne promijeni u planovima.

    Ono što se ja i dalje pitam jest, mi koji nadogradimo u prvoj sekundi dostupnosti RTM builda :)), što će bit ako nam bude trebala reinstalacija Windows 10 nakon isteka onih prvih godinu dana od objave? Hoćemo li dobit neki trajni license key ili što, nakon godinu dana plaćat nadogradnju? Barem za one koji nadograde odmah ili u prvih godinu dana ("early adopters"), mogli bi dat ključ....

    ReplyDelete
  6. E to i mene zanima. Za sad imam win 7 ultimate koji je naravno licenciran i odkljucan kaoni vecina windowsa na ovom prostoru, ali radi posao i kako treba.. Ako odradim upgrafe na ovaj poslednji preview 10074 sta ce se desiti sa mojim kljucem

    ReplyDelete
  7. Miroslav02 May, 2015

    Ja i dalje imam problema sa Spartanom Edge, nece video da ucitava, secka, baguje. Ne znam sa li mu smeta Chrome sto je instaliran. Ima li iko ovih problema?

    ReplyDelete
  8. E moj jest licenciran upravo taj isti (crni), i bilo je grižnje savjesti što sam toliko dao, ali već odavno sam prestao žalit, i sad mi je drago, zbog mnogo niže cijene 8.0 i besplatno do 8.1.2. Evo neki dan sam upisao "Format C:\" jer me zezao duže vremena Windows Store. Sada opet sve radi kao urica, ali je ipak potrajalo ić sa 8.1.2 na 8.0 i natrag. Hoću svoj Windows 10 ključ :)... jer...što? vraćat se sa 10.0 na 8.0 pa onda sa Windows Update skidat 130 ažuriranja, pa tek onda ponuda za 10-tku? Dugo to traje... Neka daju ključ.

    Čitao sam da non-genuine Windows 7/8.1 isto dobiva nadogradnju na 10 ali nadogradnja na 10 ne mijenja stanje licence koju je korisnik imao prije. Ako je Win7/8 bio piratski, Win 10 ostaje piratski, ako je Win 7/8 bio genuine, Windows 10 je genuine.

    ReplyDelete
  9. Pazi, bio je registrovan ali onako kako ga vecina registruje - sigurno me razumes. Sad sta je tu je, upravo na pola puta do instalacije.

    ReplyDelete
  10. Nestace ti antivirus ,napr AVG 2015 je u mene nestao ali ponovo sam ga instalirao i nekako dosao do keya 😉 i vazi do 2018 ....

    ReplyDelete
  11. Ja imam eset

    ReplyDelete
  12. Luka Benić...Leopold Stotch02 May, 2015

    Jednu stvar koju čekam sa ovim buildovima je da napokon na listi stvari koje su promjenjene vidim kako su ubacili opciju da mobitel zvoni i vibrira u isto vrijeme. Ako netko išta zna o tome bio bih zahvalan da podjeli informaciju :)

    ReplyDelete
  13. thechoker02 May, 2015

    Ja i dalje imam problema sa update app u win store.u ne mogu update ni insider ni xbox music ni one drive ni shazam. Error 80073cf6. Help please

    ReplyDelete
  14. To je greska na windows Insider za telefone, a ovaj clanak pise o Windows Insider za racunare. Tako da greska trgovine se nece otkloniti nadogradnjom racunarske verzije... Pisalo smo da imaju bagovi i zbog toga smo rekli korisnicima bolje da sacekaju jer aplikacije ne rade kako treba pored te greske nemogucnosti instaliranja nadogradnji iz trgovine.

    ReplyDelete
  15. Fred O' Farich02 May, 2015

    Odlican bild, sve radi osim "People" aplikacije, al to ce kao sredit. Store beta takodjer funkcionira, igrice takodjer. Opcenito su slow bildovi jako dobri, one brze vise ne instaliram :-)

    ReplyDelete
  16. Ja imam windows 8.1 pa sad razmisljam da li da instalniram windows 10 bulid 10074 ISO ali ne zbog testiranja nego redovnog koriscenja pa se pitam da li vredi? da li cu imati probleme? :)

    ReplyDelete
  17. Uradi dual boot.

    ReplyDelete
  18. Pustio update jos juce popodne i jos uvek ga radi. Sada stigao na 76% .
    Bice svasta kad zavrsi cim se toliko muči.

    ReplyDelete
  19. kokobill03 May, 2015

    ovo Store Beta podrška za Srbiju ne postoji, bar za mene

    ReplyDelete
  20. kokobill03 May, 2015

    Store Beta, Srbija...

    ReplyDelete
  21. To je neobicno kada sam procitao sa su Hrvatska i Srbija bile prve podrzane sa Store Beta. Mozda je neka druga regija namjestena na racunaru, a koja takoder nije podrzana?!

    ReplyDelete
  22. kokobill03 May, 2015

    jeste zanimljivo, nikada mi nije radila beta, od kada se pojavila, a čitam okolo da nekima radi u Srbiji, Hrvatskoj, BIH......etc...inače, dobar je ovaj Build, najbrži do sada...radi iznenađujuće brzo i skoro pa sve radi (osim lokalizacije u nekim segmentima) Spartan je i dalje loš pa se posle nekog vremena zamorim pokušavajući ga koristiti kao prime pretraživač, IE je još uvek daleko bolji, meni uvek default i ne znam zašto se ljudi žale na IE11....e da, nikako mi se ne dopada što u Spartanu nema (još uvek) F11 za Full Screen view, nadam se da će to dodati...kao i razna druga podešavanja - kastomizacije..

    ReplyDelete
  23. kokobill03 May, 2015

    još uvek najbolji browser IE11 x64

    ReplyDelete
  24. I meni radi odlicno. Naravno ima par stvari koje ne rade ili nedostaju ali ne otliko da ga napustam :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar