1.6.15

Windows 10 oficijelno izlazi 29.07.2015

Microsoft je danas objavio tačan termin kada će Windows 10 za PC oficijelno biti pušten u promet, datum je 29.07.2015. Windows 10 još jeste u razvijanju ali sada imamo tačan termin kada korisnici mogu očekivati i pored toga od sada mogu već rezervirati nadogradnju. Na vašem Windows 7, 8 i 8.1 PC od danas, pod uslovom da imate sve nadogradnje instalirane do sada, će se pojaviti obavijest da možete nadograditi vaš Windows besplatno na Windows 10. Uz to će se pojaviti forma s linkom do stranice gdje se možete besplatno prijaviti da bi besplatno mogli preuzeti vaš Windows 10 do 29.07.2016.

Windows danas koristi 1.5 milijardu korisnika u 190 zemalja svijeta. Sa Windows 10 Microsoft želi podijeliti viziju o „personalnijim“ PC iskustvu nego ikada do sada, a sad Cortanom vjerujemo da i jeste.


Pogledajte reklamni video ispod, i ispod njega odmah videozapis sa Joe Belfiore koji predstavlja Windows 10.



Na videozapisu iznad se vidi ukratko i Cortana na Android uređaju i korisnici koji imaju Android mogu pogledati kako će izgledati. Registraciju za Windows 10 možete izvršiti ovdje, a više detalja o minimalnim specifikacijama Windows 10 možete pročitati ovdje.


Za kraj i fotografija sa tabelom koje Windows verzije će dobiti koju Windows 10 verziju. Ranije smo već pisali kakva je razlika između tih verzija i možete lagano pronaći traženjem na našoj stranici ili aplikaciji.

Izvor: Windows Blog

32 komentara :

  1. Da li je potvrdjeno da posle tog free perioda od godinu dana koriscena win 10,. da ce oni sa legalnim licencama sadasnjih win 8.1 dobiti legalnu licencu za win10.

    ReplyDelete
  2. Edi Kovačić01 June, 2015

    Netocno je napisano u clanku. Na traju sa desne strane pojavi se windows ikona bijele boje. Tako je kod mene barem. Tu se kriju price o windowsu 10 i linkovi. Ovdje te pitaju jesi li za ti da se rezerviras za nadogranju na windows 10. Ako jesi ostavis svoju mail adresu. Također pise da ce se nadogradnha obavljati rucno kada korisnik to odluci.

    ReplyDelete
  3. Da li ce se moci uradi upgrade preko oficijelnog updatea...imam crackovsn win7 ali sam napravio da uredno primam update bez provjere licence
    Ili ce se morati raditi komplet nova instalacija i ,jer bih volio instalirati win 10 ,ali da ne moram ponovo sve programe instalirati

    ReplyDelete
  4. A sta je tacno ne tacno u clanku nasem?! Mi to isto pisemo samo drugim rijecima. "obavijest ce se pojaviti" obavijest je i ta ikona :D

    ReplyDelete
  5. Vjerovatno. Upgradeom sa 7 na 8 su korisnici stekli pravo na 8 kasnije bez ikakvih problema. Najbolje je uraditi upgrade u toku prve godine i onda uraditi kopiju cijelog drajva za svaki slucaj, pravi backup kasnije si nezavisan potpuno.

    ReplyDelete
  6. Imam Windows 7 oficijalnu verziju. Hoce li biti isto ako nadogradim na 10-ku sa 7-ice i 8.1 ?? Citao sam nesto ranije, ali ne secam se tacno, pa da proverim.

    ReplyDelete
  7. metalpirat01 June, 2015

    jao divno, jedva cekam. Nervira me sto nikako nemogu da namestim star kako treba, ali oko ipak je bolje srediti i uraditi clean install ovako uvek negde stuca. Uskoro stize i 512 ssd tako da bice super. Nego ovi kao rekose da ce svake nedelje kada se bude pojavio i update za racunar izaci i za WP. Nesto slabo sta govore za telefon.

    ReplyDelete
  8. Hoce li moci da se nadogradi sa Win10 tehnical preview?

    ReplyDelete
  9. Konacno jedna korisna stvar , sve neko nagadjanje o tome kada ce izaci , sad ce verovatno i ubrzati razvoj windowsa 10 za telefone , jer im je jednom prilikom Joe Belfiore izjavio da ce sto se tice podrske za softver telefoni imati tri godine za nove sisteme .

    ReplyDelete
  10. ja mislim da ce za telefone tek na jesen, bar se tako pričalo, uglavnom načekaćemo se

    ReplyDelete
  11. ovaj gore miriše mi na nekog iz hrvatske

    oni obicno imaju svoj riječnik za ovakve stvari, odnosno za vecinu stvari

    ReplyDelete
  12. metalpirat01 June, 2015

    ali ni neki update nista ne objavljuju

    ReplyDelete
  13. bice update ovoga mjeseca, vjerovatno krajem, mislim

    mada su oni vise fokusirani na desktop verziju, posto ce ona prije izaci

    ReplyDelete
  14. Da i? I ja sam iz Hrvatske.

    ReplyDelete
  15. Da, to su rekli odmah na pocetku Technical Preview.

    ReplyDelete
  16. Da, Desktop verzija Windowsa ima 1.5 milijardu korisnika i vidi se ko je prioritet, ali to je normalno jer bitno je da izdaju na vrijeme jer proizvodaci placaju ipak tu verziju da bi je instalirali na svoje uredaje koje prodaju, dok ce nama na teleofnima to biti gratis.

    ReplyDelete
  17. Zavisi. Imali smo clanak povodom toga nedavno, potrazite ga na stranici jer imaju Windows 10 Home i Windows 10 Pro verzije, Windows 8.1 Pro i Windows 7 Home nece dobiti istu verziju. Dok ce Windows 7 Ultimate i ostale (pro varijante) dobiti Windows 10 Pro.

    ReplyDelete
  18. Ma ne, to je Edi :P on okrene stvari nekako. Mozda i ja pogresno napisem ali neka me isprave onda ljudi :)

    ReplyDelete
  19. kruh ili hljeb? šta ti kažeš?

    ReplyDelete
  20. Bokifireman01 June, 2015

    Hoce li korisnici Win10 tehnical preview-a nakon godinu dana dobiti legalnu licencu kao sto je bilo ranije objavljeno da hoce

    ReplyDelete
  21. Da i, opet pitam kakve to ima veze?

    ReplyDelete
  22. Samo da nam nakon te godine nebi poslije preko podataka iz mail-a poslali račun za te windowse,pogotovo kad imaš nelicencirane,jer baš se ne spominje što če biti nakon istek te godine.

    ReplyDelete
  23. Ja mislim da sam jedini kojem nije stigao taj Get Windows 10 na Win7...cekam vec 4 sata i nista...bilo nekih updatea ali nista se ne pojavljuje...

    ReplyDelete
  24. ni meni nema obavijesti,instaliro sam sva azuriranja a obavijesti nema....cekamo

    ReplyDelete
  25. Gdje treba da se pojavi ta ikonica ,na donjem desnom uglu ili ???????

    ReplyDelete
  26. meni u gornjem desnom http://prntscr.com/7by1oj :P ali i dalje se ne pojavljuje...2-3 puta sam restart komp i nista...

    ReplyDelete
  27. Edi Kovačić01 June, 2015

    Odgovor ima 2djela. Ako ti u donjem desnom djelu stoji vodeni zig, obicbi pise verzija windowsa, onda su nekrakirani tj. Microsoft ih vidi kao nelegalne. Sa takvim windowsima neces niti dobiti mogucnosr nadogradnje. Ako ipak namjeravas koristiti nelegalnu 10-ku pricekaj da netko skuzi kako to napraviti. Zasto to kazem, jer ce nakon nadogradnje gotovo sigurno pregledavati lincencu 7-ice a njen krek nece raditi.

    ReplyDelete
  28. meni se jutros pojavila ikonica za windows 10 ...

    ReplyDelete
  29. Poz! Molio bi za pojasnjenje, Dino je pisao o tome,ali nije bas najasnije, posle apdejta na 10. licenca vazi godinu dana i sta posle? Placa se (za ove koji nemaju tu ultimejt ili koju već), doplacuje, ili koja je vec opcija ili mogucnost u pitanju? Vratis se na 8.1 ili moras ponovo instalirati sistem? Konkretno na poslovnom laptopu imam Windows 8.1 Single Language, licenciran i pojavila se ikona za prijavljivanje na 10. pa me interesuje sta posle godinu dana se desava? Ako ce biti komplikacija onda bolje da ne diram!?
    Da na svom laptopu imam vistu, sta bi tu, za vistu nema prazničnog iznenađenja!? ;)

    ReplyDelete
  30. NAkon godinu dana ostaje vam dozivotno Windows 10 na tom racunaru na kojem ste nadogradili. Kljuc ce se prebaciti kao da je Windows 10 kljuc i moze se aktivirati prilikom reinstalacije. Tako ako se ponovo instalira sistem preuzme se legalno Windows 10 i unese se kljuc od tog sistema s kojeg ste nadogradili. Tako su i do sada radili upgrade sa Windows 7 na 8 i kljuc je postao validan za Windows 8. Ista stvar i sada.

    ReplyDelete
  31. Emil Hodžić02 June, 2015

    Pozzz ljudovi.Da vas pitam da li je se vama pojavio kakav update.Meni se pojavio al nisam izvrsio update.Pa me zanima zna li ko sta o tome.Lumina 640 XL.Pozz

    ReplyDelete

Ostavite komentar