10.6.15

Novosti oko Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile setup blurred manji

Danas donosimo nekoliko novih vijesti vezane za Windows 10 Mobile. Naime Windows 10 Mobile u trenutnom stanju, kako može svako od vas ko posjeduje Lumiju ili podržani uređaj, isprobati sa Windows 10 Mobile Insider Preview verzijom i uvjeriti se da trenutno stanje tog sistema nije za svakodnevnu upotrebu. Mi to i danas govorimo jer se nije ništa promijenilo u zadnje vrijeme.

 

Uskoro se očekuje novi build za Windows 10 Mobile za koji kažu korisnici koji su imali šansu koristiti ga da je veoma stabilan i uredan spram dosadašnjih verzija. Mi to ne možemo provjeriti jer nemamo uvida u novi build. Jedino što imamo jeste novi videozapis koji je objavljen od wpxap stranice i na kojem se vidi nekoliko novih stvari, a i djeluje stabilnije sav sistem.




 

Na videozapisu ispod vidimo novi build 10.0.10134 sa novim funkcijama i promjenama. Prvo primijetimo traženje aplikacija nije više samo dugme nego zauzima cijelu širinu na vrhu, „brisanje“ (swipe) između pivota je sada moguć na aplikacijama kao kontakti, pozivi, alarmi. Postavke također imaju novi izgled dok držite telefon u vodoravnom položaju. Trgovina je također sređena i download svih aplikacija sada radi kako i treba. Čovjek na videozapisu također kaže da aplikacije rade glatko kao i na WP8.1.

 

 

Dodatno spominje zašto još čekamo ovaj novi build, saznao je to preko Microsofta tj. Gabriel Aul je na Twitteru objavio da postoji bug sa nadogradnjom koji žele da ispeglaju. Čovjek na videozapisu je pokvario svoju Lumiju 1520 sa nadogradnjom ove verzije jer nije čekao da Microsoft ispravi tu grešku. Novi build za Windows Insidere se može očekivati još ove sedmice.

 

Oficijelni datum izlaska Windows 10 Mobile potvrđen?!

 

1_windows_10_mobile_launch_story

Kako ste primijetili nismo spominjali datum oficijelnog izlaska Windows 10 Mobile jer je on pomjeren radi rada na Windows 10 PC verziji koja je dosta važnija nego Mobile verzija za Microsoft. Prema pisanju Neowin-a ostale verzije Windows 10 Mobile, Xbox i Hololens dolaze kasnije ove godine, tačnije „kasnije slijedećeg kvarta“ kako je pisalo na jednom slajdu do kojeg je došao Neowin od radnika Microsofta. To u prijevodu znači krajem septembra ili početkom oktobra. Oktobar je realističan jer će ova nadogradnja još prolaziti kroz pregled mobilnih operatera koji kako znamo vole dugo testirati svaku nadogradnju, neki čak i odgode i zabrane neke nadogradnje.

 

Nakon izlaska Windows 10 Mobile Microsoft preuzima u svoje ruke kada će buduće nadogradnje biti puštene. Mobilni operateri će biti uključeni u sav proces ali se neće čekati na njih ako odugovlače. Za one koji ne mogu čekati kasno ljeto ili jesen postoji Windows Insider verzija koja će vjerovatno nekad u slijedeće vrijeme biti dovoljno stabilna za svakodnevni rad.

 

Jedino ostaje da vidimo kada će Microsoft uključiti i ostale uređaje kao Ativ S u sav proces Insider Preview. Važno je napomenuti korisnicima tih uređaja da nije samo do Microsofta nego i do proizvođača koliko oni žele surađivati.

 

Izvor: Neowin 1, Neowin 2

9 komentara :

  1. 9 igrica od Disneya je free do 17. juna :))

    ReplyDelete
  2. Eugene Kaspersky – CEO popularne ruske sigurnosne kompanije, kazao je da Windows zapravo i nije nesiguran onoliko koliko mnogi veruju da jeste, a dodaje da je Microsoft načinio velike napore kako bi blokirao najveći broj napada i zaštitio korisnike. On navodi da je Microsoft uspeo da Windows načini dosta sigurnijim i boljim operativnim sistemom nego što su to iOS i Android, te da će se ovo posebno osetiti sa dolaskom Windows 10 Mobile verzije. Windows 10 će doći sa nekoliko novih sigurnosnih funkcija, uključujući i Windows Hello – novi alat koji omogućava biometrijsku autentifikaciju.
    Windows 10 će, prema Kasperskom, značajno poboljšati sigurnost uređaja na kojima se bude našao, a PC i smartfon uređaji će imati dodatnu korist od alatki koje bi trebalo da blokiraju malware i drugi maliciozni sadržaj.

    😃😃😃

    ReplyDelete
  3. Ja se nadam da bi mogao ovaj build izaci iduce sedmice, isto tako nadam se da ce biti mnogo stabilniji od ovog trenutnog, i da konacno resuming screen smanje na minimum, pa i na konacnoj verziji da ga potpuno izbace

    A valjda ce nam i dati windows 10 sa apdejtovanim sistemskim aplikacijama kao sto su glance, extras + info (trenutno pise cyan), takodjer aplikacije poput musci, ne preview, onedrive je stara verzija, a ne moze se izbrisati nit apdejtovati

    Store bi konacno trebao biti stabilniji, i nadam se da ce popraviti sa skeniranjem QR Codea, kada skeniras prebacite na store beta, ali ne moze otvoriti tu aplikaciju koju trazis, samo bijelo bude

    I ono glavno, da ne bude svako malo soft reset, factory reset

    ReplyDelete
  4. eXeLLeNTe11 June, 2015

    Nevezano za temu 😊. Samo bi htio da pitam da li na L925 moze w10 i da li je ko instalirao i koji su utisci 😄. Ako jest moze li link kako to sve ide po mogucnosti na nasem. Jer engleski razvaljujem 😞

    ReplyDelete
  5. Pa jos se ne preporucuje ni za jednu lumiu ali entuzijasti instaliraju, bolje pricekaj dok izbace novi bild pa onda instaliraj. Trebas se registrirat na windows insider za mobilnog insidera pratis upute, skines onda na mob insider aplikaciju, odaberes fast restarta ti se mob onda provjeris u azuriranje telefona jel ima sta. Kad nadje to stavis skidat i to je to uglavnom 😏

    ReplyDelete
  6. eXeLLeNTe11 June, 2015

    Ne znam ni ja sta da radim jer mi ni ovaj w8.1 ne radi najbolje, al opet hvala ti 😊

    ReplyDelete
  7. WP je uvek i bio siguran OS, a sa skorašnjim Windows 10 za PC, samo postojanje antivirusnih programa biće potpuno bespotrebno za prosečnog privatnog korisnika.

    ReplyDelete
  8. Eto strpi se jos koji dan prema najavama izlazi stabilniji vin 10 bild pa taj instaliraj ako zelis

    ReplyDelete
  9. Radovan Tadic11 June, 2015

    A da li ce postojati "pfd" verzija win 10 mobile ili ce pre oficijalnog moci da se instalira samo preko technical preview aplikacije?

    ReplyDelete

Ostavite komentar