1.6.15

Ovo su minimalne specifikacije potrebne za Windows 10 OS - PC


Danas smo objavili članak kako će Windows 10 za PC oficijelno biti pušten 29.07.2015, što je nešto malo više od jednog mjeseca udaljeno, tu smo spomenuli i postavili link do minimalnih specifikacija koje su potrebne da bi vi mogli nadograditi i pokrenuti Windows 10. Sve u svemu specifikacije nisu strašne i čak šta više vjerujemo da će bolje raditi nego Windows 7 ili 8.1 na istoj specifikaciji. Specifikacije koje ćemo objaviti su za nadogradnju sistema sa Windows 7 ili 8.1.

Osnovna specifikacija za Windows 10:

  • OS Windows 7 SP1 ili Windows 8.1 (sa svim nadogradnjama koje su dostupne)
  • Procesor od 1Ghz ili brži
  • 1GB RAM za 32-bit verziju ili 2GB za 64-bit
  • Hard disk prostor od 16GB za 32-bit verziju ili 20GB za 64-bit
  • Grafičku karticu sa DirectX 9 ili noviju sa WDDM 1.0 drajverima
  • Zaslon od 1024x600 rezolucije

Po specifikacijama vidimo da ovo liči dosta na trenutne telefone koje imamo na Windows Phone 8.1, to i nije neko čudo jer će verzija za telefone pokretati isti sistem Windows 10 samo će biti Mobile verzija koja nema Desktop-a i ostalih stvari koje nisu potrebne na telefonu. Sada se postavlja pitanje ako već ima Windows 10 64-bit na PC, da li će uskoro i telefon izaći sa 64-bit OS-om?! Po nama je to vrlo vjerovatno da će se desiti uskoro na Windows 10 Mobile, možda čak jedan od narednih flagship-a da će pokretati sistem na 64-bit.

Šta vi mislite o specifikacijama ?! Jesu li niske i povoljne za nadogradnju?!

8 komentara :

  1. Pa i ne baš zahtevan W10 očekivao sam da je potrebna mnogo bolja specifikacija računara.

    ReplyDelete
  2. Je ova zadnja verzija Win 10 dovoljno stabilna za normalno korstenje i da li nakon instalacije sve ostaje na kompjuteru? Meni najvise trebaju word, excel, power point pa me interesuje da li to radi normalno?

    ReplyDelete
  3. metalpirat01 June, 2015

    stabilan da i sve ostaje tu. Mozda ima neke sitne greske. Ako imas sound blaster zvucnu karticu neces imati zvuk. Ostalo je sve podnosljivo i radi ok.

    ReplyDelete
  4. Nije puno zahtjevan.I jedno pitanje ne vezano za ovo.Na telefon kad udjem u memoriju telefona(storage sence) ima ona aplikacije,muzika,video itd.E sad na kraj ima ono DRUGO.Ima li kakav nacin da se to izbrise preko kompjutera posto nemoze na telefon?

    ReplyDelete
  5. Rezerviso sam Win 10. Nadam se da nakon one prve godine nece vrsiti naplatu za koristenje Win 10, da nas ne zajebu momacki 😂

    ReplyDelete
  6. Ne možeš da izbrišeš "other" bez hard reseta, ali nekada se on sam od sebe smanji brisnjem history sa IE browsera.

    ReplyDelete
  7. Ovo su minimalni zahtevi da bi mogao uopšte da digneš OS.Naravno da je u budućnosti potrebna neka DirectX 12 video kartica i neki moderniji CPU, da isprati sve inovacije koje sa sobom nosi moderni Win 10 OS.

    ReplyDelete
  8. Ista je specifikacija kao za Win 8.1. Tako da neće biti problema za normalan rad.

    ReplyDelete

Ostavite komentar