3.6.15

Kako rezervirati Windows 10 za vaš PC

Windows 10 setup novi

Od kako smo objavili članak sa rezervacijama za Windows 10 mnogo upita smo dobili kako se to izvodi. Naime Microsoft je to vrlo jednostavno napravio. Prije nekoliko sedmica smo pisali članak o tome kako je Microsoft poslao nadogradnju za Windows 7, 8 i 8.1 sisteme kroz Windows Update sa oznakom KB3035583 s kojom je ugradio mogućnosti pojave Windows logotipa na vašoj task lajsni odmah lijevo do sata i ostalih ikona.

 

Taj Windows logo (obavijest) je znak da možete rezervirati Windows 10 za vaš računar. Za one koji nisu još dobili tu obavijest neka pregledaju Windows Update da li imaju nadogradnje i instaliraju ih sve, važna je ova KB3035583 nadogradnja. Ako se ipak ne pojavi ikona evo link do stranice sa mnogo informacija oko toga kako će se pojaviti.


 

Nakon što to provjerite Windows ikona bi se trebala pojaviti, ako se ne pojavi doći će do 29.07.2015 kada će Microsoft zvanično pustiti Windows 10.

 

Windows 10 rezervacija

 

Pritiskom na tu Windows ikonu dobijete prozor gdje možete dobiti više informacija (onaj link „learn more“) tu će te onda unijeti svoj email koji koristite najviše, taj email će vjerovatno biti povezan sa tom Windows 10 licencom zbog toga je on malo važniji nego što se misli. Jer s tim emailom kupujete aplikacije u trgovini, preuzimate muziku i filmove također u trgovini i naravno na tom emailu će vam biti kontakti. Mi savjetujemo da koristite isti email račun kao i na telefonu jer će to omogućiti najbolje korištenje svih funkcija koje pruža Windows ekosistem.

 

Nakon što ste rezervirali svoju Windows 10 „licencu“ ostaje vam da čekate do 29.07.2015 kada će početi Windows 10 sa javljanjem da je spremna instalacija sistema. Instalacija će početi direktno bez preuzimanja taj dan jer preuzimanje Windows 10 će se odvijati u pozadini od danas do 29.07. i zbog toga napravite 3GB mjesta na Hard Disku. Nakon 29.07. vi odlučujete kada će te započeti instalaciju.

 

Napomena: rezervaciju možete u svako vrijeme otkazati. I jednostavnom deinstalacijom nadogradnje KB3035583 će i Windows 10 nadogradnja nestati. Pored toga ne posjedujemo informaciju još da li će postojati „roll back“ program s kojim možete vratiti vašu instalaciju sa Windows 10 na prijašnji sistem bez gubljenja podataka. Windows 10 Insider Preview ima takvu funkciju ali ona je dostupna samo ako ste uradili nadogradnju, a ne čistu instalaciju Windows 10 (logično).

 

Ostaje da uživamo i čekamo do izlaska, a Windows Insideri mogu očekivati još koji novi build za PC i telefone do tada.

25 komentara :

  1. Imam pitanje vezan za win 7 ultimate,nije legalan. Pojavila mu se ova ikonica za rezervaciju. Da li da rezervisem da li ce sce biti ok ako instaliram win 10? Da li ce to remetiti sto nije legalan?

    ReplyDelete
  2. Ja kako sam procitao Microsoft ce samo postaviti na dno desno onaj natpis "This Windows version is not genuine..." i to je to, ali ne drzite me za rijec.

    ReplyDelete
  3. ok a da li ce win raditi normalno i imati taj natpis ili ne? iskreno ja imam win 8.1 kupljena licenca a sestra ovaj win 7 ul.

    ReplyDelete
  4. Ja isto imam tako win 7 ultimate, redovno radim updateove i sve nigdje nema nikakve oznake niti slike da je kopija, i jos neki dan mi se pojavila ikona za win 10 pa sad neznam ni sam jel da ostavim kako je ili stavim win10 ko zna sta ce bit odma...., hm.... 😒

    ReplyDelete
  5. Čitam već danima kako će ovo kako će ono, šta će biti ako... itd. Na ovom portalu kao i na ostalim portalima gde se prezentiraju vesti o windowsu 10 ima objašnjeno ama baš sve (na WN naročito). Kako ste do sada koristili Windows koji imate tako će te i nadalje... Ako imate nelegalan a dobili da ga rezervišete onda znači da vam je licenciran ( na crno) i imate apdajte normalno, tako će te i sa W10. Microsoft ne vidi ko je kupio a ko ne, on vidi da li je ili nije licenciran i sprema tome se tako i ponaša. Znači svi će te dobiti W10 za dzabe sa svim funkcijama a i uostalom uvek će postojati mogućnost da ga na crno licencirate kao i do sada svih ovih godina. Jedino firmama koje koriste Windows će biti važno da imaju dokaz o kupovini.

    ReplyDelete
  6. Isto ce raditi, mozda jedino pozadinska fotografija nestane ali se lagano moze vratiti. Do sada je dovoljno bilo da se promijeni fotografija i opet radi sve ok.

    ReplyDelete
  7. znaci nece mi udariti neku zabranu tipa za 30dana mora da se kupi licenca?

    ReplyDelete
  8. Semir 83004 June, 2015

    Dino,mozda smaram al specificna je situacija :). Moj laptop ima win7 home premium licencu. Ja kad sam ga kupio,polovan,ugradio sam mu 8.1. E sad,sta ja treba da radim i dobijam li ja licenciranu 10-ku ako ga vratim na ovu licenciranu 7 pa ga nadogradim na win 10? :D

    ReplyDelete
  9. Edi Kovačić04 June, 2015

    Ovdje se mora naglasiti jedna stvar. Svaki nadpgrađeni windowsi na na windows 10 dobiti ce vazecu licencu. Ista je vezana za email koji se ostavlja nakon instalacije. Iduci put kada se bude reinstaliralo windows 10 trebati ce se samo prijaviti istim emailom nakon instalacije i problema nema.

    ReplyDelete
  10. Vjerovatno da ne. Ali to cemo vidjeti jos ovih dana. Njima je u cilju da svi imaju Windows 10 i od konzumera ne mogu ocekivati da ce kupiti novu verziju jer prodaja novih PC opada drasticno. Ovako mogu imati svoj sotfver a kroz trgovinu zaradu. Jedino kao sto je Demijan napisao, a i mi smo prije, Biznisi ce morati kupovati licence jer za njih nema gratis upgrade. Znaci ko ima kompaniju i koristi npr Windows neki (7, 8) Enterprise on ce morai platiti Windows 10.

    ReplyDelete
  11. Pola je tacno, ovo za licencu nije. Pritska verzija Windowsa ce dobiti piratsku verziju Windows 10. A mislim da smo to vec sve naglasili kroz sve clanke u proslosti?!

    ReplyDelete
  12. majstor73504 June, 2015

    molim pomoć u vezi Lumie 735 napravio sam update na win 10 i sad bih se htjeo vratit na 8.1,ali nikako ne mogu preko WRT,mob se restarta kad treba pocet skidat rom na serveru.
    Hvala!

    ReplyDelete
  13. E, sad... Problem, a mozda i nije. Imam na istom racunaru Win7 Ultimate na jednoj particiji. Piratski je , ali pise da je aktiviran i preuzima sve update normalno. Na drugu particiju sam ko zna koliko puta ubacivao Win10 TP... Nekima radio update, a nekima cistu instalaciju. Ova zadnja 10130 mi radi savrseno. Primetio sam da kada ubacim neki Win 10 TP, automatski mi skine aktivaciju na Win7. Ako vratim aktivaciju na njega, onda ne mogu vise da koristim Win 10. Jednostavno, ne moze da se udje u njega. Sta da uradim sada? Da lli da zadrzim ovu verziju TP-a? Postoji li nacin da se nekako razdvoje? Ako uradim aktivaciju ponovo za 7-micu moci cu da rezervisem Win10, ali onda nista od ove 10-ke... STA DA RADIM?

    ReplyDelete
  14. Prilikom rezervacije uneo sam gmail a ne microsoftov akaunt. Da li je moguce promeniti mail za rezervaciju?

    ReplyDelete
  15. Da li će osobe koje budu windows insideri imati licenciran windows 10 ?

    ReplyDelete
  16. da li ja mogu obrisati windows 10 prewiev ,ukoliko mi se ne svidi,tj da li ce se moji podaci sacuvati?

    ReplyDelete
  17. Ja sam dobio mail od microsofta ,potvrda rezervacije i naravno cestitka na besplatnom windowsu 10 :)

    "Congratulations on reserving Windows 10Your free upgrade will be available from July 29th, and now that you’ve reserved it, you won’t miss a minute of Windows 10 helping you do great things."

    ReplyDelete
  18. I ja mislim da je tako ,znaci sto prije svi na win10 ,ova godina djaba a poslije ko bude htjeo na prelazak morat ce da plati.

    ReplyDelete
  19. I ja sam uneo prvo gmail pa sam posle posle prekinuo rezervaciju i rezarvisao na outlook

    ReplyDelete
  20. I nisi izgubio pravo na rezervaciju? Ostala ti je i dalje ikonica u desnom donjem uglu i ponovo si mogao da uradis rezervaciju na outlook-u?

    ReplyDelete
  21. Upravo tako. Ikonica i dalje stoji. Kada proverim status kaže da samo čekam win 10. Ili kako već. Ali mejl sam samo primio na gmail, na outlook nisam. Ali sve jedno. Danas mi se komp ažurirao,moguće je da su već počele da pristižu instalacije za 10-ku. Možda grešim.

    ReplyDelete
  22. Stigao mi je mejl i na outlook. Tako da slobodno otkazi gmail i prijavi se preko outlook-a.

    ReplyDelete
  23. jedno pitanje...imam instaliran zadnji build WIN_10 10130 ali preko piratske verzije WIN_8.1 , pitanje je sledece ne secam se koju sam verziu 8.1 imao profesional ili enterprise...sada planiram posto sam nasao jeftiniji key za 8.1 OEM PRO , ako je slucajno moja verzija Windosa Enterprise da li ce prihvatiti key za WIN_8.1 PRO? i da li cu posle toga uspeti dobiti licencirani WIN_10 kada se pojavi finalna verzija? hvala unapred!!!

    ReplyDelete
  24. Puno hvala!

    ReplyDelete
  25. Otkazao gmail, prijavio outlook i stigla mi je potvrda za manje od 5 minuta.Jos jednom hvala na informaciji!

    ReplyDelete

Ostavite komentar