5.6.15

Windows 10 Insider Preview će imati opciju za gašenje novih buildova

Windows 10 setup novi 2 (2)

Danas je na internetu procurio neoficijelno novi build Windows 10 10134 koji ima novi Snipping tool za rezanje zaslona u fotografije, taj alat je dugo već na Windows operativnom sistemu ali je u ovom buildu dobio nove funkcije kao automatsko okidanje.

 

screen_shot_2015-06-05_at_11_51_54_am_story

 

screen_shot_2015-06-05_at_12_34_58_pm_story

Pored toga novost je da Microsoft omogućava korisnicima da ugase kompletno Insider Preview kada oni to žele. Do sada je bio princip ko koristi Insider Preview bilo to Fast ili Slow način primanja novih buildova ipak će dobiti novi build kad-tad. Sada korisnik ima tu više kontrole i može ugasiti potpuno Insider Preview.

 

screen_shot_2015-06-05_at_12_34_21_pm_story

 

Dodatno je Microsoft omogućio gašenje eksperimentalnih (Beta) funkcija koje dolaze uz Windows 10, a za koje nisu još sigurni da li će biti ugrađeni u finalni proizvod ili doći ikad do krajnjih korisnika. Te funkcije mogu biti u obliku Beta aplikacija kao Music i Video Preview, ili određene funkcije.

 

Danas također dobili smo vijest da Windows Insider na Slow načinu primanja nadogradnji je dobio novi build tj. ovaj (10130) koji je već na Fast (brzom) načinu nekoliko dana (30.05.). Ispostavilo se da je veoma stabilan i siguran za Slow način i zbog toga ga puštaju sada.

 

Windows 10 oficijelno izlazi 29.07.2015 i danas već možete besplatno rezervirati svoju licencu ako posjedujete Windows 7, 8 ili 8.1 računar. Korisnici koji imaju važeću licencu koju su dobili uz računar ili laptop oni će imati i važeću Windows 10 licencu, ostali korisnici koji imaju piratsku verziju Windowsa oni će imati i piratsku verziju Windows 10, ali mogu ipak nadograditi na isti.

 

izvor: Neowin

22 komentara :

  1. ispravite datum izlaska win 10 pise 29.06.2015 :)

    ReplyDelete
  2. Vojin Vlacic06 June, 2015

    Pozz.Clan sam windows insider-a od prve verzije od oktobra I redovno preuzimam move verzije,pre toga imao Sam piratski windows.Moje pitanje je kad izadje oficijalno win 10 kakvu cu ja verziju dobiti licenciranu ili ne?

    ReplyDelete
  3. Pozdrav svima.Jedno pitanje ne vezano za temu.Da li podrzaje sensorcore tehnologoju lumia 640 xl,tj da pozivam cortanu "Hey Cortana" Ako me tko razumije.Pozdrav

    ReplyDelete
  4. Vladimir8706 June, 2015

    Ako si imao validnu licencu onda ces dobiti i validan win10.

    ReplyDelete
  5. Vladimir8706 June, 2015

    Mislim da nema podrsku za tu opciju, imaju je ako ne gresim samo snapdragon 800 procesori i jaci.

    ReplyDelete
  6. Vojin Vlacic06 June, 2015

    Nisam imao, Ali mislim Kao clan Windows insider programs da mi cu dobiti validnu licencu?

    ReplyDelete
  7. Jedno pitanje imam stari laptop i na njemu je win. Xp dali mogu instalirati windows 10 insider??

    ReplyDelete
  8. Ne mozes.Moras da imas Win 7 ili Win 8 da bi instalirao Insider.

    ReplyDelete
  9. Mirza Zircanin06 June, 2015

    Nevezano za temu,visca el Barca!!!!!

    ReplyDelete
  10. Moze kao koristi ISO i clean install Insider.

    ReplyDelete
  11. Moze Windows 10 ako preuzmete ISO i direktno sa XP odete instalaciju na 10.

    ReplyDelete
  12. Nece ona biti 100% validna ali Windows Insider program je besplatan tako da ce i Windows ostati. Plus evo objaivli smo da ce korisnici moci iskljuciti Insider verzije, znaci da mogu preuzeti neki od RTM ili nakon RTM faze build i zaustaviti primanje novih Insider nadogradnji.
    Jedino prepreka ostaje sto su oni vremenski ograniceni, imaju "istek roka" da bi Insideri imali uvijek najnoviji to Microsoft radi. I onda je pozeljno svaki par mjeseci mozda preuzeti novi build i instalirati. Sve naravno besplatno.

    ReplyDelete
  13. Dino moze neki link ili upute kako da to napravim

    ReplyDelete
  14. Ima na stranici insider.windows.com oficijelni ISO za zadnji build 10130 koji se moze preuzeti, onda je potrebno sa nekim programom uradiit "mount" tog ISO kao da je DVD, nesto kao PowerISO. Nakon toga izvrsiti instalaciju kao sa CD-a. Moze i varijantom da se snimi na USB stik kao Bootable taj ISO. uzme se program Windows 7 usb boot tako nekako se zove i on ce napraviti taj USB kao da je DVD i pokrece prije operativnog sistema onda instalaciju Windows 10 sa tog stika. Ima vise nacina kako instalirati. Ima upgrade i clean install, upgrade ostavlja podatke na sistemu dok clean install formatira sav disk.

    ReplyDelete
  15. Hvalaaaa :D

    ReplyDelete
  16. A to preko DVD(moze i preko fleske) sam znao.Ja sam tako skinuo 8.1 pa na DVD i instalirao.Nego ono kao sto moze preko Win 7(na Windows update) na XP ne moze. 😃

    ReplyDelete
  17. izvinjavam se sto postavljam opet pitanje...imam instaliran zadnji build WIN_10 10130 ali preko piratske verzije WIN_8.1 , pitanje je sledece ne secam se koju sam verziu 8.1 imao profesional ili enterprise...sada planiram posto sam nasao jeftiniji key za 8.1 OEM PRO , ako je slucajno moja verzija Windosa Enterprise da li ce prihvatiti key za WIN_8.1 PRO? i da li cu posle toga uspeti dobiti licencirani WIN_10 kada se pojavi finalna verzija? hvala unapred!!!

    ReplyDelete
  18. Edi Kovačić07 June, 2015

    Puno toga brkaš ovdje. Lincenca za obične windowse i enterprise NIJE ISTO !!! Enterprise je namjenjen onim korisnicima koji koriste mrežu raćunala a ćini je 20 ili više raćunala. Tu prvenstveno se misli na servere koji igraju razne uloge i raćunala koje onda poslužuju. I korisnike koji imaju pristup toj vrsti mreže. Znaći ovako, reinstaliraj te windowse 8.1 i prijavi ih tim novim kljućem. VAŽNO: Zapamti koji si email stavio za te nove windows 8.1 ! Zasto ? Zato jer ćeš dobiti opciju da prenes aplikacije koje si kupio u trgovini (store) za vrijeme windows 8.1 na windows 10 !

    ReplyDelete
  19. Goran Sunjic08 June, 2015

    Pozdrav Dino, sorry sto ovako off topic pisem al bi mi trebala jedna informacija. A ti kao veliki windows poznavatelj u BiH mi se cinis kao siguran izbor za postaviti pitanje. Počastio bi se sa Microsoft Band narukvicom pa me zanima imas li ikakav link ili savjet gdje bi to mogao kupiti u BiH a da ne narucujem preko interneta. Sorry jos jednom za off topic smaranje.
    LP Windows zaludjenici :D

    ReplyDelete
  20. Milan Cvetković09 June, 2015

    Pozdrav, zanima me da li se zna kada će izaći novi build za telefone? Na ovoj verziji mi najviše smetaju dva buga, slika na displeju iz čista mira beži na dve trećine i povremeno mi se gasi ekran u toku poziva.

    ReplyDelete
  21. da li je neko radio clean instalaciju Builda 10130, zanima me da li još uvek postoji onaj bug da vam se umesto imena u C:\User\vašeime\ pojavljuje i dalje prvih 5 karaktera emaila..!!!

    ReplyDelete

Ostavite komentar