28.6.15

Windows 10 Mobile imat će mogućnost snimanja telefonskih razgovora

Sprachrekorder

Microsoft je potajno radio na mnogo funkcija u Windows 10 operativnom sistemu i naravno nisu mogli sve ni spomenuti kada ima na hiljade promjena spram Windows Phone 8.1. Taj članak bi imao kilometarski opis novih funkcija. Mi još uvijek se igramo sa novim buildom 10149 za Windows Phone koji se pokazuje veoma dobar ali ipak ga ne preporučujemo 100%.

 

Jedna takva nova funkcija je snimanje razgovora. Još nije potvrđeno od strane Microsoft ali imamo dosta naznaka za to koje se ne mogu drugačije/pogrešno protumačiti. Naime na Windows 10 Mobile postoji jedna aplikacija za snimanje glasa/zvukova koju vidite na naslovnoj fotografiji. Aplikacija je veoma opširna i ima dosta dobrih funkcija iako izgleda prosto. Ali nije bitno šta direktno ta aplikacija može nego šta sistem može s istom ili sličnom njome.

 

snimljeni pozivi

Kada spremite neki zvuk s tom aplikacijom u menedžeru za podatke (novom) u Windows 10 Mobile pojavit će se mapa za „snimljene pozive“. Dovoljno kao dokaz da će se i pozivi moći snimati. Ono što je bitno moći će se koristiti razne aplikacije od različitih razvijača za tu upotrebu jer je u razvijačkom alatu prisutna ta funkcija koja ima referencu do snimanja poziva.

 

sprachrekorder app functions

Ako pogledamo aplikaciju za snimanje zvuka od Microsofta u Store Beta. Na njemačkom se ona zove Sprachrekorder, na engleskom Voice Recorder, ona u trgovini pod detaljnim informacijama krije ovo što je prikazano iznad na fotografiji. Radi se o sposobnostima aplikacije i između korištenja mikrofona, kontakata (radi slanja zvukova), biblioteku podataka (radi spremanja zvukova u memoriju), ima i stavku „recordedCallsFolder“ što u bukvalnom prijevodu znači „mapa snimljenih poziva“.

 

Sada preostaje samo da vidimo kako će Microsoft to dozvoliti razvijačima i kada. Radujete li se ovoj funkciji? I koliko je ona uopšte bitna za neki operativni sistem?! Mislim ja lično nikad nisam imao potrebu snimati razgovor, a vi?

 

izvor informacije: Windows Central

28 komentara :

  1. Za mene dobrodošla opcija. Koristio sam je na Symbianu. Tokom razgovora trebas nesto zapisati, npr osoba s kojom pricas daje ti neki broj telefona, adresu ili slicno, a ti nemas cime zapisati pa snimis taj dio. Ne znam tocno sto kaze Zakon, ali mislim da u pojedinim zemljama moras prije obavijestiti sugovornika da ces snimiti razgovor.

    ReplyDelete
  2. Da, u vecini drzava je tako. Cak ako korisnik pozove podrsku i trazi pomoc samovoljno unaprijed mu se da do znanja da se snima razgovor. A vidjet cemo kako ce jos ugraditi. Ja bi isto volio dugme na zaslonu sa otvorenim pozivom gdje se moze ukljuciti ili iskljuciti, a ne da snima svaki razgovor.

    ReplyDelete
  3. Dino,rade li aplikacije na ovom buildu kao npr. Dragon Mania Legends i Whatsapp (te dvije su mi najbitnije ) ? Možeš li isprobati?

    ReplyDelete
  4. Whatsapp radi. Za ovu drugu ne znam.

    ReplyDelete
  5. Vajace opcija da nekog ucijenis ako je rekao nesto lose preko telefona!!!Hahahaaa...... 😃😝😊

    ReplyDelete
  6. Bokifireman28 June, 2015

    http://www.benchmark.rs/vesti/microsoft_ceo_kaze_da_ce_teske_odluke_biti_donete_da_li_je_u_pitanju_windows_phone_ili_surface-58152

    Nadam se da se ove odluke nece odnositi na win phone

    ReplyDelete
  7. Po meni je to pismo pogresno protumaceno. Nije uopste upiceno korisnicima niti javnosti nego radnicima. Kao CEO takve kompanije naravno da ce vrsiti stimuliranje i upozorenja ali isto tako je Nadella spomenuo i Cloud first Mobile first?! To je cilj. Mobile je i Windows Phone tj Windows 10 Mobile jer je on sad telefoni i tableti i Surface. Ne znam zasto spominju sirface koji je postao lukrativan biznis sa milijardu zarade ?! Iz gubitka su ga vratili u dobit i to jaku. Ne vidim u Surfaceu nikakve prijetnje. Za Windows Phone mozda ali ne u ovom smislu da nece biti Windows 10 Mobile. Zasto bi ulagali u njega trenutno ?! :) jedino da ce mozda otpisati ostale proizvodace?! Ili otpisati sebe kao prizvodaca i kupovina Nokije se pokazati kao losa ali i to ne vjerujem.

    ReplyDelete
  8. Ako imas vremena provjeri ta igrica mi bas znaci 😉

    ReplyDelete
  9. Hajzenberg28 June, 2015

    Radi li vama prodavnica na windows 10 (PC)? Nece nista da skine...

    ReplyDelete
  10. na kojem buildu se nalazite?

    ReplyDelete
  11. sorry ali nemam vremena, da je igra koju koristim pa ajde ali 100MB preuzimanja... Nemam vremena za tako nesto :)

    ReplyDelete
  12. Nema veze , hvala u svakom slučaju :D

    ReplyDelete
  13. Bokifireman28 June, 2015

    Da znam da je zaposlenima kao sto ti rece upucen nije korisnicma,ja vjerujem da je buducost win 10 u usponu i jedva cekam da zvanicno izadje pa da ga nabacim na omiljenog kucnog ljubimca Lumiu 640 ,jedino me "brine" sto ti rece na kraju da prestanu proizvoditi hardver jer bi onda i buducnost win 10 bila dovedena u pitanje imajuci u vidu koliko drugih proizvodjaca preferira win 10.Volio bi da je samo sa,tim htio da malo prodrma zaposlene.

    ReplyDelete
  14. Meni Store Beta strašno radi probleme vezano uz dvije aplikacije: Music i 3D Builder ili kako se već zove (nije da mi treba ali eto, tu je). Ni jednu ni drugu mi nikako ne želi nadogradit na dostupne novije verzije. Stalno javlja 'Pokušajte ponovo', ne znam zbog čega. Uglavnom, stalno mi je broj 2 pod Ažuriranja, i nikako instalirat. Build je 10130.

    ReplyDelete
  15. Što će onda sad Microsoft Mobile Oy (= ex Nokia Devices and Services) ponovo preprodati nekom trećem? Auh...nikad kraja sapunici...

    ReplyDelete
  16. I korisno za snimanje telefonskih prodaja i raznih uvaljivanja novih usluga mobilnog operatera...

    ReplyDelete
  17. Da... 😃😃😃😃

    ReplyDelete
  18. Hajzenberg28 June, 2015

    I meni isto tako, a ostale aplikacije nikako ne mogu da skinem. Pise da je problem do njih

    ReplyDelete
  19. dobra je ova preporuka, ne savetujemo instalaciju, treba to poslušati, noćas instalirao 10149 i bogami mnogo problema, ono kao sve radi (osim Muzika pa Prodavnica nova)na L525 sve je to mnogo sporo i nesigurno, svaki put kad otvaraš nešto pitaš se hoće li se srušiti....danas mi se zaglupljivao tel 5-6 puta iz čista mira, neće da se pokrene pa vađenje baterije...ne znam može li ovo za daily drive......a 8.1 sad mnogo bez veze izgleda za vraćati se nazad...

    ReplyDelete
  20. kod mene nekim čudom radi

    ReplyDelete
  21. sto se tice te dvije aplikacije i kod mene imaju isti bug. Mislim da nisu spremne te nadogradnje za ovaj build koji mi imamo. Tako je bilo i prije ovoga, javlja se nadogradnja i sve do narednog builda nisam mogao uraditi update.

    ReplyDelete
  22. Hajzenberg28 June, 2015

    evo slika

    ReplyDelete
  23. Iskreno ne znam. Velika je investicija da propadne tek tako, a steta jer ti pogoni i ljudi proizvode odlicne telefone. Prodaja mora doci, kao kof Surface, mnogi su ga otpisali bili jer je pravio gubitak po 500 miliona. Nakon bolje reklame i prelaska sve vise na Pro varijantu Surface postao konkurentan i ne samo to nego vise nego konkurentan. Tako isto se mora desiti sa telefonima. Ili rast zarade na neki nacin to neka oni smisle jer nisam njihov ekonomski analiticar :D ili prodaja te kompanije ili cak kao naj mracniji scenariji otpustanje tih radnika i zatvaranje kompanije. Proizvodit ce oni i dalje Surface i ostale stvari kao miseve i tastature ali telefone ne znam koliko dugo jos zele da guraju. ali kako sam ih pratio oni ne otpisuju nesto samo radi gubitka jer taj gubitak na drugom kraju moze donijeti zaradu. Primjer Windows 10, iako se telefoni ne prodaju dobro PC i softver Microsoft ce profitirati od toga jer imaju bilo kakav OS za telefone, a on sada vise nije bilo kakav. A da ga nemaju nikako bilo bi sve drugacije i Windows 10 bi se slabije prodao. barem tako mislim.

    ReplyDelete
  24. Baš sam pisao na Conversationsu - ne želim da mi se budući smartfon zove "Microsoft Surface Phone 940 (XL) with Windows 10 Mobile". Ja bih da ostane taj brand Microsoft Lumia za telefone. Ako će gasit MMO, ode onda i Lumia, to mi se ne sviđa.

    ReplyDelete
  25. Pozdrav svima. Moze li se instalirati wp 10 na Samsungu Ativ S? Ja pokusavao preko Windows Insidera mada kaze da nema nijednog raspolozivog update-a za moj telefon.

    ReplyDelete
  26. wi-fi ikonica pokazuje da wifi skoro stalno radi, !!!!

    ReplyDelete
  27. Jos ne. Kada bude Ativ S podrzan napisat cemo clanak.

    ReplyDelete

Ostavite komentar