30.6.15

Microsoft pustio novi Windows 10 build za PC

Windows 10 setup novi 2 (2)

Microsoft je u rane sate po našem vremenu pustio novi build za Windows 10 PC verziju. Novi build nosi verziju 10158 i donosi mnogo ispravki i poboljšanja u sistem. Pri tome polako se može reći da je ovaj build skoro pa RTM verzija koju će korisnici dobiti za jedan mjesec. Ostalo je možda još jedan build do oficijelnog puštanja Windows 10 u promet jer vjerujemo da ćemo u narednom mjesecu rjeđe viđati nove buildove nego više pripreme na oficijelno puštanje. Kao što smo ranije objavili Windows 10 izlazi 29.07.2015. i ostalo je svega još 30 dana do toga dana.

 

Windows Insider korisnici se mogu obradovati još jednom buildu i preuzeti ga upravo sada. Novi build je dostupan samo za korisnike preko Fast Insider načina primanja nadogradnji. Nadogradnju za novi build preuzimate kao i do sada u postavkama računara > Update & recovery > Windows Update.

 

Novi build 10158 donosi slijedeće novosti:

msft_edge_dark[1]

Microsoft Edge sada je potpuno rebrendiran sa Project Spartan na svoje konačno ime. Za korisnike koji žele sačuvati svoje favorite neka kopiraju sadržaj iz ove mape - %localappdata%/Packages/Microsoft.Windows.Spartan_cw5n1h2txyewy/AC/Spartan/User/Default/Favorites . U ovu mapu – %userprofile%/Favorites. Nakon instalacije novog builda otvorite novi Microsoft edge > postavke i vidjet će te opciju za dodavanje favorite iz drugog web preglednika. Odaberite tu Internet Explorer da bi unijeli svoje davorite koje se maločas prebacili.

 

Nova verzija Microsoft Edge za PC donosi mnogo novih funkcija koje su tražili korisnici i koje možete isprobati, a to su:

  • Dugme „Home“ s kojim otvarate početnu stranicu. Ova funkcija se mora uključiti u postavkama Microsoft Edge-a > Advanced Settings > uključite „Show the Home button“.
  • Dodana mogućnost importa favorite sa Internet Explorera.
  • Dodana mogućnost da odaberete šta prvo vidite kada otvorite Microsoft Edge.
  • Novi mogućnosti za kustomizaciju „nove tab stranice“. Možete izabrati da prikazuje top stranice koje posjećujete i sugerirani sadržaj ili samo top stranice koje posjećujete.
  • Dodana je podrška za unos šifre. Microsoft Edge vam sada pruža mogućnost kontrole nad spremljenim šiframa stranica koje posjećujete.
  • Audio na nekoj web stranici sada radi i kada je Microsoft Edge spušten (minimiziran).
  • Mogućnost pomicanja i odvajanja tabova u novi prozor.
  • I još nešto što su korisnici zahtjevali „tamna tema“ Microsoft Edge-a.

 

Generalna poboljšanja korisničkog sučelja

  • U ovom buildu će te primijetiti dosta sitnih vizualni promjena. Za Continuum vidjet će te ispravke grešaka kao i poboljšanja za Tablet modus. Kada koristite Star meni sada možete „brisati“ prstom na lijevoj stranici da otvorite sve aplikacije. Ovo također radi u Tablet modu. Dodatno možete u „sve aplikacije“ pritisnuti naslovno slovo da brzo dođete do određene aplikacije.

taskbar[1]

  • Na Taskbaru od sada kada aplikacija želi nešto da pokaže korisniku treptati će u boji. Prilikom preuzimanja nekih podataka ili prebacivanjem podataka prikaz je sada opet zelen kao što je bio nekada i ide od lijevo ka desno što prikazuje koliko je procesa završeno.

 

Novosti oko Cortane

  • Cortana je sada u finalnoj fazi izgleda Windows 10 za PC i bilješka njena kombinuje vaš profil i postavke u jednom. Cortana također ima sada tamnu temu da se uklapa sa ostatkom sistema. Praćenje letova vaših kao i email-ova sada je omogućeno u ovom buildu. Pored toga Microsoft je ugradio funkciju slanja emaila pomoću vašeg glasa s ovim buildom (provjereno radi i na aktualnom telefonskom buildu Windows 10 Mobile) ali trenutno na PC verziji samo na engleskom jeziku.
  • Dodatno Cortana ima sada i integraciju sa Office 365.

 

Novi update za fotografije aplikaciju „Photos“ koju možete preuzeti u trgovini i koja nosi dosta novih ispravki i poboljšanja.

photos-app[1]

 

Snipping Tool ili „makaze“ aplikacija koja je dugo prisutna na Windows sistemu, čak i prije Windows 8 danas ima nadogradnju i jednu novu funkciju, a to je tajmer s kojim možete odrediti kada se Snipping Tool napravi fotografiju (isječak) zaslona.

snipping-tool[1]

 

Kao što smo ranije spominjali Insider Hub nije više prisutan ali ga možete instalirati preko postavki računara > „apps & features“ > selektirajte Insider Hub i instalirajte ga.

 

Dodatna vijest za razvijače – Od sutra će biti novi Windows 10 SDK online za preuzimanje koje je povezan sa ovim buildom i nosi sve novosti koje ima i ovaj build. SDK će te moći preuzeti sa ove stranice.

 

Surface 3 – Ovaj build ima ispravke koje su onemogućile Surface 3 da uspješno nadogradi na prijašnji build. Na ovaj build bi trebali moći nadograditi.

 

Surface Pro 3 – Ovaj build ima nekoliko ispravki grešaka i poboljšanja u trajanju baterije.

 

Poznate greške ovog builda – Microsoft ne primjećuje velike greške u ovom buildu da su vrijedne pomena. Za sve greške koje ipak uvide poslat će zakrpu kroz Windows Update.

 

Kao što i sami vidite Windows 10 za PC je skoro pa gotov, ostaje još da se uskladi sve kako bi krajnji korisnici bili zadovoljni. Je li vi koristite Windows 10 na vlastitom računarom? Kako vam se čini do sada? Koliko ste feedback-a poslali Microsoftu kroz feedback aplikaciju?

 

izvor: Windows Blog

25 komentara :

  1. Hoce li biti ISO ovog builda? jer ne skida mi se 10030 i onda update na novi

    ReplyDelete
  2. Zar ne bi trebalo ponuditi odmah ovaj bez onog izmedu? Nisam nikad tako preskakao ali mislim ako korisnik nema jednog builda (onog izmedu) da ce preuzeti samo najnoviji. Za ISO nisu nista rekli. Kada bude dostupan zakacit cu na ovaj clanak.

    ReplyDelete
  3. ja sam se zbunio, mislio sam na build 10130, jer je taj dostupan za update na ms stranici
    a pricekacu do sutra, valjda ce izbaciti iso, trebali bi

    ReplyDelete
  4. Evo da odgovorimO na Dinova pitanja :). Koristim od pre neki dan Windows 10, kao sto i sam znas, dao si mi smernice oko ISO fajla... S obzirom da jos nije finalna verzija, kod mene ima par bagova, o kojima sam pisao i na forumu u "pomoc", i za sad mi najvise smeta taj bag, da kad otvorim skoro svaki program, posalje kao to neko obavestenje i pise da je otvoren kroz compatibility mode...a kad odem desni klik na exe. tog programa pa u compatibility mode...sve je pogaseno... Drugo, kao i sto sam mislio, kroz Spartan ne moze da se vrsi elektronsko placanje, ali tu je jos uvek stari dobri IE, nadam se da ga nece skoro ukinuti... Trece, ovo mi malo smeta, ali nista znacajno, samo dok ne naviknem (a i smesno je), kad idem desni klik da ispraznim kantu, ranije je tu bilo "isprazni kantu" a sad na tom mestu stoji da se "pinuje" kanta u "brzi pristup" i onda uvek omasim :D... Cetvrto, dosta instaliranih programa mi pise da nije kompatibilno, uglavnom tuneup utilities prijavljuje te greske i u settingsu u meniju aplikacije pise za mnoge aplikacije da su "nepoznate"... Ali vidi se da ce biti vrhunski OS bar sto se dizajna tice i kompatibilnosti sa prenosivim uredjajima...na tom nekom "poslovnom" planu kad je rec o ozbiljnijim poslovima, me znam da li ce biti bolji od Windowsa 7 (koji je po mom misljenju za sad najbolji windows ikada), ali to ce vreme pokazati...

    ReplyDelete
  5. Vladimir8730 June, 2015

    Druze, mislim da ti je poslednja verzija iso fajla 10147 ja sam neki dan skidao.

    ReplyDelete
  6. Što se tiče e-bankinga, mislim da ti to zavisi od banke. Ja plaćam online u Societe Generale u Spartanu bez problema.

    ReplyDelete
  7. Boris Ladišić30 June, 2015

    Ja sam pre par dana na "glavnom" kućnom desktopu apdejtovao W7 na W10 i to kao nadgradnju i prezadovoljan sam. Prelazak je prošao glatko i bez problema. Svi programi koje sam imao na W7 mi besprekorno rade na W10, uključujući i ige ( World of Tanks). Jedino mi Spartan ne otvara neke stranice, ali je tu Chrome za takve slučajeve. Elektronsko plaćanje preko Spartana radi bez problema. Uglavnom ne mislim da se vraćam na W7. Za mene je W10 pun pogodak.

    ReplyDelete
  8. Moguce, meni kod Intese nece da prodje...uloguje se na stranicu normalno, dozvoli I da se popuni uplatnica, cak izbaci I da se ukuca sifra za cd I onda krene da vrti kruzic I vrti 3-5 min I onda napise da ne moze...Pa ukoliko "ugase" IE kad izadje windows 10 oficijalno, onda cu zvati banku da vidim hoce li da prilagodjavaju Spartanu ili cu preko Chrom-a nastaviti da placam...

    Ali mi je najveci problem ovo sto mi na pokretanju svakog programa izbacuje to za compatibility mode...

    ReplyDelete
  9. 10147 je leakana verzija, eto odi na ms stranicu pa vidi

    ReplyDelete
  10. Da i nju ne preporucujemo ni mi jer kako sam vidio imaju korisnici problema sa tim verzijama kasnije da nadograde na noviji build. A nike velika razlika u danima izmedu tog sto je procurio i ovog oficijelnog. Da smo u februaru imali 10130 build pa da ga objavimo ok ali par dana prije oficijelnog je gubljenje vremena instalacijama.

    ReplyDelete
  11. Ja imam problem te prirode oko e-plaćanja na 8.1 preko chroma. Radio je do pre par meseci i više neće. Pa sve plaćam preko IE, takođe intesa.

    ReplyDelete
  12. Stef, imas na sajtu banke kako se sad podesava Chrome, radili su neka podesavanja I poboljsanja aplikacije, I onda nesto dodatno treba da se odradi, imalo je to obavestenja I na samoj online stranici za placanje...Ako se setim posle posla, poslacu ti sta u Chromu treba da odradis...

    ReplyDelete
  13. Stefan Ivanović30 June, 2015

    Meni je na Fast ali kaže System up to date, neće da povuče update uopšte...

    ReplyDelete
  14. Kod mene neće da povuče ovaj build. Na fast ringu sam ali kad pokrenem update, kaže da je system update. Ima li neko rešenje?

    ReplyDelete
  15. WhatsApp i Viber imaju nadogradnju

    ReplyDelete
  16. Evo rešenja, za one koje ne vide novi bild. Deinstalirajte KB3070677 update, zatim resetujte računar. Nakon tog update instalira ponovo ovaj update, ali sad vidi i novi build

    ReplyDelete
  17. Ista stvar i kod mene, danas sam, povećao i formatirao Win10 particiju, i skinuo 10130, i sada mi WU kaže up to date. Probat ću ovo što gore sugeriraš, hvala.

    ReplyDelete
  18. Ne radi u mom slučaju...napravio sam što kažeš, i dalje mi WU kaže da sam up to date a na Fast ringu sam i na 10130 :( Čini se po MS forumima da nisam jedini s tim problemom.

    ReplyDelete
  19. ja imam drugi problem, meni posle subotnjeg instaliranja windows 10, preko ISO file-a, u nedelju krenuo da radi update, zaboo na 61% i evo posle 4 dana i dalje stoji na 61%...

    ReplyDelete
  20. Druze, evo ovako:

    Ukoliko je verzija 42. ili novija potrebno je u address bar‐u upisati i otvoriti sledeći zapis:

    chrome://flags/#enable-npapi

    Kada se otvori pomenuti zapis pojaviće se prozor sa detaljima, gde je potrebno kliknuti na opciju Omogući.

    Nakon toga je potrebno da u donjem levom uglu stranice odaberete dugme Ponovo pokreni,

    Klikom na dugme Ponovo pokreni će se restartovati pretraživač, nakon čega je potrebno da odete na Online stranicu Banca Intesa kako biste se prijavili na internet bankarstvo.



    p.s. ako ne uspes ni ovako, potrazi uputstvo online, zove se Uputstvo_za_podesavanje_pretrazivaca

    ReplyDelete
  21. Kod mene je to upalilo, instalirao se novi bild bez ikakvih problema, sve je prošlo glatko

    ReplyDelete
  22. dino, vezano za wp10 build 10149. kako da uradim vracanje sa 4g only na 2g ili 3g u cellular data. nemam opciju manualno trazenje mreze. slucajno sam ga stavio na 4g only i sad nemam mrezu. imas neki savet. meni pada na pamet jedino hard reset

    ReplyDelete
  23. Koliko vidim vratili su one 3D cube animacije u start meniju u ovom bildu

    ReplyDelete
  24. Stefan Ivanović30 June, 2015

    Kome ne radi update jedino rešenje je da skine ISO sa torrenta i odradi upgrade, ja sam tako uspeo. MS nije pustio zvanično ISO ali ima da se skine.

    ReplyDelete
  25. Microsoft pustio novi build 10159

    ReplyDelete

Ostavite komentar