26.6.15

Ispravke i greške Windows 10 Mobile builda 10149

Windows 10 telefon WN blured

Nakon što je Microsoft objavio da su pustili novi build za Windows 10 Mobile objavili smo članak o tome, a sada ide članak sa informacijama šta to donosi novi build, šta je ispravljeno, a šta još uvijek ne radi kako bi trebalo.

 

Prije svega napomena da je Windows Insider „Beta“ program sa kojim entuzijasti mogu dobiti prije vremena novije verzije operativnog sistema na dobrovoljnoj bazi i potpuno besplatno. Za telefone izašlo je već niz buildova, a po pisanju Microsoft-a ovaj je najbolji do sada. Ipak je važno da pročitate šta donosi isti -

 

Microsoft Edge

 

Prvo što će se primijetiti jeste Microsoft Edge brend umjesto Project Spartan. To je zvanično ime novog web preglednika za Windows 10 uređaje. IE je bio uklonjen u prošlom buildu i korisnici koji ne mogu bez IE njima ne savjetujemo nadogradnju ako se ne mogu navići još na Microsoft Edge.

 

Novosti oko Microsoft Edge nisu mnogobrojne ali su značajne, unos za adresu web stranice je sada na dnu, kao i na IE na telefonima. Dodatno imate opciju u postavkama Edge-a da gledate web stranice u mobilnoj ili Desktop verziji.

 

Važna napomena za Web preglednik jeste da Project Spartan je nosio jedan ID aplikacije a Microsoft Edge sada nosi drugi, samim tim će biti izbrisani svi podaci koji su bili u Project Spartan kao posjete, favoriti, kolačići itd.

 

Ispravke korisničkog sučelja i druga poboljšanja

 

Vidjet će te da se korisničko sučelje dosta poboljšalo u ovom buildu. Microsoft je ispravio greške sa živim pločicama koje su bile mutne na vašem Start zaslonu. Dosta ikona, kontrola i drugih stvari je ispravljeno i poboljšano to će te primijetiti na kontroli za glasnoću. Sve u svemu primijetit ćete da OS bolje reaguje na dodir. Microsoft kaže da imaju još naravno posla oko toga ali da je ovo dobar napredak za sada.

 

Poboljšanja oko Cortane

 

Postavke i bilježnica Cortane su u finalnoj fazi priprema. Sada se sve ostavke mogu podesiti kao i na WP8.1. Tu spada i nova lampa koja „reaguje na Cortanu i govornom uputom“ ?! Sigurno je da se preko Action Center može upaliti lampa (LED/blic kamere) telefona.

 

Nova „Photos“ – Fotografije aplikacija za Windows 10

 

Nova aplikacija za Fotografije je u Windows Store i možete je preuzeti, a donosi razne ispravke i poboljšanja kao i nove sposobnosti kao prikazivanje animiranih GIF (samo za uređaje sa 1GB RAM ili više). Albumi također rade u ovoj verziji aplikaciji kako trebaju.

 

Automatsko podizanje fotografije pomoću OneDrive

 

Sa novim buildom je i ovo omogućeno i možete funkciju koristiti kao i do sada na WP8.1. Nakon što načinite fotografiju kamerom ili preuzmete neku sa neta ili dobijete porukom onda će biti spremljena na telefon. Pored toga Windows Phone nudi automatsko podizanje na OneDrive kao sigurnosna kopija vaših fotografija i videozapisa. Sa ovim buildom ta funkcija će proraditi.

 

Važna napomena prije nego što pređemo na nedostatke je da nakon nadogradnje na novi build ažurirate sve aplikacije u Windows Store Beta aplikaciji.

 

Greške koje su ispravljene:

  • Ispravljena greška gdje filtriranje (blokiranje) poziva i SMS nije radilo.
  • Ispravljena greška gdje dolazne obavijesti nisu bile prikazane (posebno od dolazećih poruka).
  • Ispravljena greška sa Podcast aplikacijom koja nije radila kako treba.
  • Ispravljene greške gdje se aplikacije nisu mogle ažurirati sa Windows Store Beta.
  • Ispravljena greška gdje se navigacijska traka nije mogla sakriti.

 

Poznate greške:

  • Nekoliko korisnika će primijetiti grešku 80091007 prilikom nadogradnje na ovaj build sa 10136. Ako primijetite to sačekajte malo Microsoft radi već na ispravljanju. Ako ipak želite novi build možete uvijek koristiti Windows Phone Recovery Tool > vratiti telefona na WP8.1 > instalirati Windows 10 Mobile build 10149.
  • Insider Hub je uklonjen iz ovog builda. Bit će vraćen u jednom od narednih buildova.
  • Ponekada se neće prikazati PIN polje nakon što otključate telefon. Moguća greška povezana sa PIN poljem je također da ako pokušavate unijeti više puta PIN neuspješno da na kraju morate uraditi fleširanje uređaja na WP8.1 jer ga nećete moći otključati. (mi savjetujemo da ugasite PIN unos prije nadogradnje na Windows 10 Mobile jer primjećujemo da mnogo korisnika ima problema s tim i najlakše je zaobići ukidanjem).
  • Ako imate spojen Gmail račun na telefonu aplikacija za poruke (messaging) može imati grešku i dolazne i odlazne poruke možda neće raditi. Ako vam se to dogodi jednostavno ugasite/upalite telefon da bi se ispravilo. Microsoft je svjestan i ove greške i bit će ispravljena.
  • U rijetkim slučajevima boje u aplikacijama mogu se promijeniti kao npr. u Outlook aplikaciji naslovna traka može biti druge boje.
  • Može se dogoditi da obavijesti u Action Centru budu prazne.

 

Kao što vidite ima dosta novosti oko novog builda, ali i grešaka što potvrđuje da ovo nije za sve korisnike nego samo za one koji imaju visok stepen tolerancije prema greškama i koji imaju dovoljno hrabrosti učestvovati jer ipak se telefon može pokvariti tokom korištenja Windows Insider programa i garancija u tom slučaju ne pokriva štetu.

 

Šta vi mislite o novom buildu? Hoćete li ga instalirati?

 

Dodatak

 

Pogledajte videozapis sa WinBeta od Zac Bowden koji je snimio videozapis sa svojim telefonom spojenim na računar gdje možete vidjeti dosta novosti najnovijeg builda Windows 10 Mobile. Sve u svemu i on potvrđuje što sam sei sam uvjerio, a to je da je ovaj build odličan.

 

74 komentara :

  1. Ako su samo ove greške, to nije ništa, znači sve ostalo radi, pa još ako radi i Swipe za naše jezike, definitivno ću preuzeti ovaj Build....čudno da još nema novog builda za PC, baš su se ukopali sa 10130 i nikako da se pomerimo dalje.....

    ReplyDelete
  2. Odlicno radi!!! Najbolji do sad, i osim novih kozmetickih zahvata dosta je i brzi..

    ReplyDelete
  3. Fantazija,ide to sve savrseno,samo nek peglaju,ovo ce bit bombona

    ReplyDelete
  4. Do sada je ovo najbolji build provjereno. Animacije, brzina, odazov na dodir, izgled, pa cak i menije u aplikacijama su mijenjali da prilagode Windows 10. Edge je fantastican, trgovina je mnogo brza i bolja. Lumia 1520 konacno ima izbor izmedu dva Start izgleda onaj sa vise ili manje plocica do sada su to samo imali uredaji manjih dimenzija. Start pozadina sada radi kako treba, i ona koja imitira izgled 8.1 a i nova koja ide kompletno preko zaslona.
    Ako vam kamera ne radi otvorite je preko spiska aplikacije i onda ce raditi i preko dugmeta za fotkanje.
    U trgovini ima dosta azuriranja aplikacija.
    Preuzimanje jezika za tastaturu jos ima izgleda problem. Mozda ce rijesiti nekim zaobilaznim putem ali na lagan nacin ne ide jos.

    ReplyDelete
  5. Jel ima jos neko probleme sa cc plejerom,nesto autorotiranje zeza,kontrira mi. Kada hocu u horizontalnom polozaju da gledam film,okrenem tel i snimak ide kao da drzim tel uspravno i obrnuto.

    ReplyDelete
  6. Na prethodnom buildu mi je baterija trajala jedva pola dana uz sve postavke za uštedu.Zanima me je li se sa novim buildom išta popravilo po tom pitanju (L920)?

    ReplyDelete
  7. Dino kad se javlja greska 80091007? Da li kod preuzimanja samog update-a ili posle kod instaliranja? Ja sam na 10136 pa da znam sta mi je raditi.

    ReplyDelete
  8. E sad jos microsoft samo neka napravi 100% optimiziranost za bateriju ili neka nove modele koji izadju sa win 10 opskrbi jacom baterijom onda ima da ih krene uzlaznom putanjom

    ReplyDelete
  9. Tomislav Lukšić26 June, 2015

    Na svojoj lumia 930 i dalje imam Project Spartan

    ReplyDelete
  10. Mislim da trebas napravit hard reset da bi dobio edge

    ReplyDelete
  11. moze li mala pomoc gdje se ono tacno ode da se ukloni sifra sa pocetnog zaslona ? :D

    ReplyDelete
  12. Da li je neko instalirao ovaj build na Lumiu 640? Utisci? Hvala.

    ReplyDelete
  13. Zalac David26 June, 2015

    Aplikacija Windows Novosti Free neradi na ovom buildu ali build je odlican

    ReplyDelete
  14. Dino,jos imam problem sa metrotubeom i tubecaszom,ne mogu se updateovat,greska ona 800...ne znam tocno dalje haha i tvoja app win novosti mi nije prozirna plocica iako je postavljena da bude prozirna,znas li mozda rjesenje?

    ReplyDelete
  15. Kod instalacije kako sam ja shvatio.

    ReplyDelete
  16. mirzoni7726 June, 2015

    Na lumiji 640 fercera odlicno, nikakvih blokada ekrana nije bilo. Jedino me interesuje zasto kod kucanja pina nema pozadinske slike

    ReplyDelete
  17. Kako je išla instalacija? Nije bilo potrebe za vađenjem baterije ili hard resetom?

    ReplyDelete
  18. Boban Jolić26 June, 2015

    Jel zna neko gde je navigation bar podesavanje

    ReplyDelete
  19. mirzoni7726 June, 2015

    Nisam radio hard reset niti vadio bateriju.

    ReplyDelete
  20. Swipe za naše jezike, radi li. ...❓❔

    ReplyDelete
  21. Ja isto imam 930, mozes li ukratko opisat kak ti sve funkcionira jel imas gresaka, kak stojis sa baterijom??? Ja bi instaliro ali ako je previse bugovito nebih se zezao. Pa ako moze par dojmova, hvala 😊

    ReplyDelete
  22. Probao Srpski i ne downloaduje

    ReplyDelete
  23. Posle hard reset meni radi, lumia 730ds u pitanju

    ReplyDelete
  24. Fluidnije radi od prethodnog build-a,ali trosi bateriju kao lud kao i prethodni build, i ne rade mi poruke ne mogu da udjem u njih uopste.

    ReplyDelete
  25. Kalibar 30026 June, 2015

    Kad će za Samsung doći?

    ReplyDelete
  26. Aleksandar Obradovic26 June, 2015

    Pozdrav drugari..imam l625 i probao sam prosli update da install ali mi ponudili 10.0.12648.133..kada sam odradio pola stvari mi nisu radili..takodje sam hteo i sada pokusati i opet mi nude ovu verziju..kako bih mogao install tu noviju verziju..?hvala unaprd...

    ReplyDelete
  27. Kako se Samsung ponasa prema Windowsu i Microsoftu ne bi me cudilo da samo Lumia uredaji i ovi koji do sada mogu dobiju Windows Insider, a svi ostali da cekaju zvanicnu nadogradnju na kraju godine jesen/zima.

    Za one koji nisu procitali Samsung na nekim svojim laptopima gasi samovoljno Windows Update preko kojeg bi korisnici mogli uraditi besplatan update na Windows 10 koji im je obecan. Kasnije ce ljudi pljuvati po Microsoft neznajuci to a Samsung blokirao svojim softverom nadogradnju. Mislim da to nije ok i mislim da Microsoft nece to tek tako zaboraviti jer je njihov cilj 1 i 1/2 milijardu korisnika imati na Windows 10 u narednih 2-3 godine. Sa ovim sto Samsung radi samo se otezava.

    Zbog toga Microsoft iako su mozda radili na Ativ s da dobije Windows Insider vjerujem da ce se fokusirati na neke druge stvari. I korisnici vjerujem da ce cekati zvanicnu verziju da dobiju Windows 10 Mobile. Mozda cak i duze... Volio bi da se varam ali Microsoft se ne da zezati na takav nacin.

    ReplyDelete
  28. Mene je malo ohladilo to što se aktivacija Windows 10 veže za MS račun i za Hardverski ID uređaja, znači u osnovi ono što mi dobivamo free jest na neki način "OEM licenca" nazovimo ju tako. Kad krepa uređaj - HOP - Plati novu licencu... E da se bar veže samo uz MS Račun, ali ne. Pitao sam u Microsoft Answer Desku. Eto, ipak je morala bit neka 'kvaka'... :( Promjenom hardvera = kupiti novu licencu. Osim ako se promjena hardvera izvrši unutar godine dana od izlaska Windows 10. Ovo 'Free' je sa onako jednom veeelikom zvjezdicom pored.

    ReplyDelete
  29. I ja isto imam taj problem.Daje mi stalno tu verziju.
    Nisam stigao da nakon instalacije 133 pokusam ponovo check update.
    Mozda neko zna o cemu se radi.

    ReplyDelete
  30. hvala, znači ništa od instalacije, i 8.1 je OK sve radi sem Swipe za srp-bos-hrv, a ako ni sad toga nema, zaista ne znam zašto bih menjao nešto što radi za probleme......ako bude Swipe-a to je drugi par opanaka...

    ReplyDelete
  31. za ranije verzije je bio neki work around...možda i sad bude neka fora, bolje sačekati...

    ReplyDelete
  32. Da. Mada uvijek postoji i Windows Insider koji je potpuno free. Jedina kvaka sto smo onda beta testeri.

    ReplyDelete
  33. Plocica je malo prozirna malo nije :D jos nisu ispravili sve greske oko live tiles izgleda. sa greskom 800... zavisi koji je broj poslije ako je 80004005 onda je licenca izbrisana na Microsoft racunu za tu app. Ako jen eki drugi onda treba provjeriti u obje trgovine. Ja stare aplikacije i nadogradnje preuzimam u obicnom store, dok nove Windows 10 aplikacije kao Outlook, Word, Excel, OneNote i tako te nove preuzimam u Store Beta. I za njih cei raditi nadogradnje u store beta za ostale izgleda jos ima greska.

    ReplyDelete
  34. Pozdrav,

    Kod mene radi app, a to ce Microsoft jos morati srediti jer nije do aplikacije sto ne radi.

    Na pocetku ce vas pitati o dozvoli za lociranje radi reklama, ako korisnik ne dozvoli ne znam kako je Microsoft rijesio to da li izbaci iz aplikacije ili pokaze poruku da mora ukljuciti korisnik. Uglavnom kao razvijac nemam uvida u to da li je korisnik odobrio ili ne. Ako ne odobri i aplikacija se srusi onda Microsoft mora ugraditi nesto da korisnik zna da je to zbog nezodovljavanja privilegija koje je trazila aplikacija.

    ReplyDelete
  35. metalpirat26 June, 2015

    ni jedna aplikacija ne radi! Ne mogu da zovem, ne mogu da saljem programe, sve pise da potrazim da li postoji u prodavnici azuriranje (update). Pokusao sam da izbrisem whatsapp ali nista nece da isntalira aplikaciju kaze da ima greska 80073cf6. Update je uradjen sa 8.1.

    ReplyDelete
  36. A koji broj nosi verzija Buld 10149?

    ReplyDelete
  37. Da. Mislim da ce se baciti na bateriju uskoro. A i odmah nakon instalacije se ne moze jos nista reci jer Windows 10 Mobile radi skriveno neke instalacije i sve to sto korisnik ne vidi. Kod mene se evo smirilo i telefon se ohladio ali je jutros bio vruc kao nikad.

    ReplyDelete
  38. Zalac David26 June, 2015

    Radi mi nakon sto sam ugasio i upalio mobitel

    ReplyDelete
  39. Sacekajte da se sve azurira kako treba. Otvorite store beta i uradite update vise puta sve dok se ne pojavi da nema nadogradnji. Uz to ima mozda i nadogradnja sistema nakon instalacije i nju treba izvrsiti.

    ReplyDelete
  40. metalpirat26 June, 2015

    uradio sam reset i instaliracu ponovo aplikacije

    ReplyDelete
  41. metalpirat26 June, 2015

    primetio sam jednu gresu kod mene. Kada uradim update gde vec imam instalirane aplikacije, uvek je pokazivalo da se aplikacije instaliraju pa moram da sacekam. Sada na win 10 izgleda da je u pozadini instalirao te aplikacije, ali nigde nije pisalo niti pokazivalo da se te aplikacije instaliraju, to me zbunilo.

    ReplyDelete
  42. metalpirat26 June, 2015

    radi li navigacija here map?

    ReplyDelete
  43. odradio update sa build-a 10136. sve proslo kako treba i dosta brzo. sve aplikacije se same instalirale mada nigde nije bilo obavestenja. radi brze i bolja je rezolucija. i dalje ne rade neki live tile-ovi. i dalje mi ne radi extras+info. u ovom bildu najmanji live tile kada se pinuje neciji kontakt, ne prikazuje sliku a kod proslog (10136 build) je radilo. opet nisam uspeo da instaliram recnik i word flow za srpski. mislim da je sto se nekih stvari ovaj build 10149 bolji i svakako brzi

    ReplyDelete
  44. u notifikacijskom centru sada se mogu podesiti zvukovi za sve aplikacije, u nekima pise i led

    ReplyDelete
  45. metalpirat26 June, 2015

    ovo nije normalno - jede bateriju samo tako.

    ReplyDelete
  46. Ovako: Instalirao sam build 10149, dva puta su isli zupcanici i na kraju sam dobio build 10149. Najveci problem mi je sto se ugasi na svakih 10-tak minuta. Radi se o L640LTE. Nemam brzo biranje ni istoriju poziva. Memorijsku karticu mi cas vidi, cas ne vidi. Veoma lepo izgleda, Treba mi vremena da se snadjem. Taman se snadjem, a on se ugasi. Morace to malo bolje. odoh ja na 8.1

    ReplyDelete
  47. U stvari, da probam hard reset, ko zna, mozda proradi onda kako treba.

    ReplyDelete
  48. Da, evo ja pisem clanak o svemu tome upravo. Ima jos zanimljivih stvarcica.

    ReplyDelete
  49. I meni je par puta tako, izgleda da je instalacija necega u pitanju :D meni se dva puta resetovao al isad vise ne. Od sinoc nije vise. A sto se tice tih poziva imaju dvije aplikacije "telefon" jedna je nova sa brzim biranjem itd. a druga je samo kao dialer. Treba jednu ukloniti i samo drugu koristiti.

    ReplyDelete
  50. Semir 83026 June, 2015

    Stigao GDR 2 za lumiu 830 Hong Kong :)

    ReplyDelete
  51. Izgleda da saa radi dobro... :)

    ReplyDelete
  52. Tomislav Lukšić26 June, 2015

    Super, je na početku bilo malo problema valjda dok nije sve došlo na svoje, nakon updatea u trgovini pojavio mi se i edge preglednik. Jako lijepo radi, dosta brzo, puno lijepse izgleda od wp8.1, tako da slobodno probaj. Ako te ti se neće svidjeti uvijek postoji Windows recovery pa se vratiš na wp8.1 :D

    ReplyDelete
  53. Instalirao jutros novi build na lumiju 630 i dosta stvari nije radilo imenik biranje brojeva poruke pa trgovina se nije mogla otvoriti , u postavkama nisam mogao promjeniti zaslon samo izbacivalo aplikacije nisu radile facebook viber fb messenger instigram wp novosti , badoo i jos neke sto sam koristio i sto je najgore bilo mob zablokira i ugasi se pa ponovo upali i odlucim ga da restartujem na fabricke postavke i sad radi extra najbrze do sad nema nikakve greske. Pa kome se desaje ovo kao sto je meni nek oproba mob na fabricke postavke :)

    ReplyDelete
  54. "pao" je forum, pa samo da javim...

    ReplyDelete
  55. Mislim da bi trebao sad opet raditi. Hvala na javljanju

    ReplyDelete
  56. A kako ti radi tipkovnica, jel radi ono swajpanje ili jos to nemamo? Uh bas mi se svidja, mislim da bi trebo ja to provjerit, ali danas ga nestignem instalirat, vjerojatno sutra. 😊

    ReplyDelete
  57. Pokušao sam instalirati srpsku tast i nije htelo. Od jutros sam imao neki kraći update i sad vidim da radi swype ili ti wordflow. Trebalo bi i bosanski i hrvatski da rade.

    ReplyDelete
  58. ajde ne bilo ti teško javi da li zaista radi Swipe za srb-bos-hrv----i koji je to model ?

    ReplyDelete
  59. Rade upravo sada pišem swype . Bosanski mogu odmah da izaberem, a hrvatski je krenuo da downloaduje i pitao me da reset mobilni zato što je našao novi jezik. Imam lumiu 730ds.

    ReplyDelete
  60. Koliko MB ima download odprilike?

    ReplyDelete
  61. Svaka čast, onda ovo presudi da krenem sa install....hvalla

    ReplyDelete
  62. Evo jos malo utisaka. Neke sitne bug-ove necu ni da spominjem, jer nisu opasni. Najvise mi smeta sto ima problema sa slanjem i primanjem sms-a. Ne salje sms i posle paljenja i gasenja posalje 4 komada... Ne znam ima li leka ovome bez novog build-a?
    Druga stvar je baterija. Prosto mi se cini da vidim kako se prazni. Mnogo brzo. Inace, u pitanju je L640 LTE Vip Srbija. Ipak cu ja nazad na 8.1

    ReplyDelete
  63. Mozda personalization :/

    ReplyDelete
  64. Kod mene jos nece ni jedan jezik. Cak ni druge strane nece. Engleski UK nisam mogao preuzeti. Mislim da je to samo bug. Kaze Gabe da pokusamo par puta preuzeti medutim ja pokusao 10tak puta i nista.

    ReplyDelete
  65. Ja sam pustio da se skida srpski i izašao, nisam hteo da čekam da vidim hoće li ili neće da skine srpski jezik. Nakon toga ponudio mi je da reset telefon i posle mi je tastatura bila na srpskom. Cak nisam odmah ni primetio.

    ReplyDelete
  66. Kalibar .30027 June, 2015

    A onda ću izgleda morat čekati ovu novu Limiu od 5.7", ako njezine prave specifikacije ne budu onake kake sam očekivao(što bliže Note 4) onda idem na Android

    ReplyDelete
  67. Evo ja najzad dočekao swipe na srpskom, a i ostalo je fenomenalno, oduševljen 10-kom na Lumia 525 radi odlično, već dao zaboravio 8.1.... Za sada jedino ne mogu Office da instaliram, ostalo super 🙋

    ReplyDelete
  68. Ovo sad upravo swapujem na novom OS....i nova tastatura

    ReplyDelete
  69. Dejan Ilić28 June, 2015

    Isti problem imam sa slanjem i primanjem SMS-a.U pitanju je L535....

    ReplyDelete
  70. metalpirat28 June, 2015

    Ja ne mogu nikako da instaliram here map I here driver +

    ReplyDelete
  71. I kod mene neće ni jedan jezik. Probao sam čak i ono uputstvo koje je Gabe dao, ali neuspešno. Baš me nervira. Jel postoji još neki trik ili način

    ReplyDelete
  72. mirzoni7729 June, 2015

    To mozes skinuti i u staroj trgovini.

    ReplyDelete
  73. Ja sam imao problem de_lux sa nadogradnjom win 10 bulid 10149 . Jer mi nije postojala u opste pin tastatuta za otkljucavanje mob .
    Imam Nokia Lumia 1520 .
    Pa sam se vratio na win 8.0 da deaktiviriam pass . Sad cu probati ponovo jer system izgleda bas cool. Jos da vidim i kako se ponasa u celosti. ;)

    ReplyDelete

Ostavite komentar