3.6.15

Pregled nekih novih funkcija u Windows 10 Mobile sustavu

Windows 10 Mobile je dobio još neke novosti po pitanju izgleda i funkcionalnosti koje su nedostajale u prošlim verzijama Windows Phone OS-a. Microsoft nastavlja sa unaprijeđenjem sustava pa je ovaj put dodan horizontalni način rada (landscape mode), podjeljeni zaslon postavki i poboljšane postavke kamere.

Landscape mode


Kao što samo ime kaže, sada će se napokon uređaji moći koristiti u horizontalnom položaju. To je i do sada bilo moguće ali samo u aplikacijama koje su prilagođene za takav način rada. Na ovu funkciju se dosta čekalo i riješenja koja su bila ponuđena korisnicima vjerojatno nisu baš bila prihvatljiva, ali izgleda da je sada i to poglavlje zaključeno. Kako vidimo na fotografijama ta funkcija radi u mnogim aplikacijama pa čak i u task manageru.

Možda na manjim zaslonima i neće biti toliko praktično ali na zaslonima velike dijagonale poput Lumia 1520 ili 1320 ova funkcija dobije potpuni smisao. Ostaje još pitanje kako je riješen start zaslon i pločice, odnosno kako će se ponašati pločice prelaskom u horizontalni način rada, ali vjerujemo da će se i to uskoro saznati.

Podjeljeni zaslon


WPXAP.com je objavio video pregled build-a 10127 u kojem se vidi izgled postavki kada je uređaj u horizontalnom načinu rada. Za razliku od prije, postavke sada podijele zaslon na dva dijela i stavka koja se klikne na lijevoj polovici prikazuje se na desnoj polovici. Takav izgled postavki je dosta sličan na i Windows 10 sustavu za računala. Kako to izgleda možete provjeriti u videu iznad.

U buildu 10127 su otkrivene i nove mogućnosti kamere i Word aplikacije. Naime, sada se za vrijeme snimanja videa mogu podešavati funkcije poput fokusa i ostale postavke dok Word ima mogućnost ispisa u PDF dokument.
Prema riječima Gabriela Aula (@GabeAul), noviji build 10134 je trenutno na internom testiranju i vjerojatno će ga uskoro pustiti i ostalim korisnicima.

Izvor: WMPU 1, 2

8 komentara :

  1. Zafir Seferi03 June, 2015

    Dizajn svega sto sam video u ovom video klipu izgleda tako jadno i amatarski da to ni ne zasluzuje paznju. Znaci, naprosto sam zaprepascen koliko se malo vodi racuna o izgledu dizajna. Dizajn je trenutno nesto najbitnije kod bilo kog softwera, a kod windows 10 mobile to deluje tako "jeftino", jadno, neprofesionalno.. naprosto odvratno. Poprilicno sam razocaran, i ne znam sta se to desava sa njihovim dizajnerima. Da li im to rade neki potpunu amateri, ili neki dizajneri sa kupljenim diplomama. Sramn...

    ReplyDelete
  2. Daj nam ti napravi majstore onda, da vidimo tvoje remek djelo 😒😒😒

    ReplyDelete
  3. Zafir Seferi03 June, 2015

    Ptijatelju,

    ne vidim zbog cega tako agresivan komentar, ali ok ne zameram. Pre svega i sam sam korisnik Wp 8.1 ali s'obzirom da je microsoft medju tri najjace kompanije na svetu, s'tim su i ocekivanja na visokom nivou. Ja kao graficki dizajner sa iskustvom od 10 godina, uzimam sebi za pravo da kazem da je ovaj dizajn jako los. Pre svega minimalistika dizajna ne znaci da stavis belu pozadinu i razbacane ikonice (razlicitog stila), vec da uklopis minimalne stvari da izgledaju uklopljivo. Primera radi uzmi bilo koju flat app sa iosa i shvatices o cemu pricam. Ja i moje kolege se jednoglasno slazemo da windows ni sam ne zna u kom pravcu ide i sta zeli od svog dizajna.

    Ukoliko nisam bio dovoljno jasan, osecaj se slobodno da pitas sta te interesuje.

    P.S:
    ukoliko sam napravio neke gramaticke greske u tekstu, ne zameri kucam sa telefona

    Veliki pozdrav

    ReplyDelete
  4. Sada kada izadje ovaj bild da li je sigurno instalirat Win 10?I da li dobar za uredjaje sa 512 rama?

    ReplyDelete
  5. Коста03 June, 2015

    Ne bih se složio da je dizajn jadan, ali je nedovršen. Sam minimalistički pristup mi se dopada, ali nešto fali. Npr. sviđa mi se onedrive aplikacija, kao i nova outlook aplikacija, ali ove slike iznad mi se ne dopadaju kao i izgled Edge pretraživača(Spartan). Smatram da im je to bolna tačka i da za sada dosta zaostaju iza dizajna iOS-a ili android 5-ice.

    ReplyDelete
  6. Коста03 June, 2015

    Da slažem se, mada Edge daleko bolje izgleda na PC-u, oduševio me je. Ipak sada im je Windows 10 za računare prioritet pa očekujem kroz 2-3 mjeseca tako nešto i na telefonima.

    ReplyDelete
  7. Nenad Kospica04 June, 2015

    Ja sam se malo pogubio oko ovih vesti o dolasku desetke za PC, pa sam zaboravio kada je najavljena desetka za Windows Phone :) Jel isto kad i za PC ili ranije, kasnije?

    ReplyDelete

Ostavite komentar