27.6.15

Nove funkcije Windows 10 Mobile builda 10149

Windows 10 Mobile setup blurred manji

Novi build za Windows 10 Mobile izašao je tek, a polako otkrivamo nove funkcije koje su skoro pa neprimjetno stigle. Ono o čemu Microsoft nije pisao u oficijelnom blogu mi ćemo u jednom ili dva naredna članka pokušati da saberemo.

 

Start zaslon

 

Prva novosti koja je nama zapala za oko jeste da Lumia 1520 ima sada mogućnost da bira opciju „više pločica“, zapravo ta opcija je bila od prvog Windows 10 Mobile builda ali nikad nije uticala na raspored/izgled pločica na Start zaslonu. Od ovog builda Lumia 1520 korisnici mogu birati kao i ostali što su mogli na WP8.1 tj. između dva različita Start zaslona jedan sa više pločica (zato manjih dimenzija) i jedan sa manje pločica (zato su većih dimenzija) i možda preglednije korisnicima. Ova funkcija je nedostajala Lumia 1520 korisnicima cijelo vrijeme na WP8.1 dok su ostali uživali u njoj.

 

Pogledajte i kako izgleda Start zaslon ispod sa obje postavke. Ova postavka se nalazi u postavkama telefona > Personalizacija > Start >”Prikazati više pločica”.

 

Start zaslon

 

Na Start zaslonu također vidimo nove ručice za podešavanje veličine pločice i ukidanje ste. Pored toga vidimo i novi izgled grupiranih pločica (mape) koji u ovom buildu po nama veoma dobro izgleda.

 

Live Tile i grupa

 

Evo i mala animacija kako izgleda otvaranje aplikacije koja je zatvorena i zatvaranje iste. Drugačije su animacije kada se otvara aplikacija sa pločice nego one kada se vrača korisnik u aplikaciju sa „unazad“ tipkom. To će te i sami primijetiti ako budete koristili.

 

animacija otvaranja sa Tile i Back tipkom 4

Animacija nije skraćena niti obrađena, to je stvarna brzina otvaranja i zatvaranja muzičke aplikacije.

 

Spisak aplikacija

 

Spisak aplikacija

 

Spisak aplikacija sada ima prečice iste kao Windows 10 PC verzija kada pritisnete na neko od naslovnih slova. Velika je promjena od onoga što smo navikli na WP8.1.

 

Privatne obavijesti na zaključanom zaslonu

 

private-notifications-screens

izvor fotografije: Windows Central

 

Poruke pristigle na zaključani telefon od sada ne moraju vam više biti briga i hoće li možda neko vidjeti nešto što nije za njegove oči. Microsoft je ugradio za svaku aplikaciju pojedinačno koja može slati obavijesti i korisnik može odlučiti hoće li tekst obavijesti biti prikazan na zaključanom zaslonu tj. na baneru (obavijest), a i u Action Centru kada se spusti dok je zaključan telefon. Ako korisnik se odluči da napravi obavijest za neku aplikaciju privatnom onda će na obavijesti i u Action Center pisati „private“ na jeziku telefona naravno umjesto sadržaj obavijesti.

 

Ovu funkciju su željeli mnogi i veoma je razumljivo jer danas dobivamo SMS porukom stanje na Bankovnom računu i nije baš za svačije oči da vidi u toj kratkoj poruci vaše transakcije. To je samo jedan primjer, ostali primjeri su Whatsapp, Messenger, Email, Viber i druge aplikacije koje mogu slati obavijesti.

 

Ova funkcija se automatski isključi nakon što otključate telefon. Ako stavite još PIN za otključavanje Windows Phone po prvi put je „siguran“ nakon što smo dobili Action Center što se tiče privatnosti i znatiželjnih pogleda.

 

Zvukovi obavijesti

 

wp_ss_20150626_0034

Od sada možete opet namještati zvukove obavijesti pojedinih aplikacija u postavkama > sistem > obavijesti i informacije. Tu se postavljaju obavijesti za svaku aplikaciju koja je poslala barem jednom obavijest na vašem telefonu. Pritiskom na ime aplikacije (za sada samo tu reaguje), dobivate zaslon sa funkcijama poput obavijest, baneri, obavijesti u Action Centru, i onda dolazi nova funkcija „keep notifications private on the lock screen“ nije još ni prevedena pa bez obzira na jezik telefona pisat će ovo na engleski.

 

Ta nova funkcija omogućava korisniku ono što smo iznad pisali o privatnim obavijestima. Na dnu ovog zaslona se nalazi i zvuk za obavijest kao i u WP8.1. Ne znamo da li je moguće postavljati preuzete melodije sa interneta ili drugih uređaja kao na WP8.1 ali vidimo da ima predefinirani zvukova. Ako za sada nema opcije vlastitih zvukova vjerujemo da će i to ugraditi u jednom od narednih buildova.

 

Ono što je zanimljivo jeste da se LED obavijest nalazi isto tu, nema dugmeta za podešavanje ali ispod naziva aplikacije pise „LED“ za vrstu obavijesti kod većine aplikacija. Za sada nije implementirano ali vjerujemo da će biti do finalnog proizvoda. Na koji način će uraditi još nije jasno ali naš prijedlog i bio Windows tipka kao LED notifikacija jer ona je prisutna na svakom Windows Phone, dok notifikacijski LED izgleda ima samo sakriven na dva ili tri modela Lumia serije telefona.

 

Ovo nisu sve novosti ovog builda i u narednim člancima pokušat ćemo da vam sve pokažemo šta je novo i šta se može očekivati još od Windows 10 Mobile. Za sada izgleda da je Microsoft na dobrom putu ka stvaranjem odličnog operativnog sistema za telefone, tablete, laptope i Desktop računare.

 

Ima naravno još mnogo drugih novosti koje ćemo opisati detaljno i prikazati vam na najbolji način tako da imate uvid u sve. Šta mislite do sada o novom build?! Jeste li ga isprobali?

59 komentara :

  1. Nisam instalirao ali pratim Dino tvoje izvestaje i ocekujem da i nadalje nastavis tim tempom. Za sada sto mogu videti W10 mobil ce biti jedan odlican OS.

    ReplyDelete
  2. Bice nesto od ovog Windowsa za telefone.Svidja mi se Action central dosta.I ovu opciju za vise tel,doduse to je vise pogodnije za vece telefone. 😃😃😃

    ReplyDelete
  3. Arsenal L73527 June, 2015

    Dino ja na L735 nisam imao mogucnost biranja izmedju manje i vise plocica u redu. Mislim da je to za manje telefone, ispravi me ako grijesim.

    ReplyDelete
  4. Stevan Vukas27 June, 2015

    pitam se da li je stabilan za svakodnevne upotrebe pa da ga instalniram?

    ReplyDelete
  5. Arsenal L73527 June, 2015

    Ja bih volio da i na manjim telefonima dobijemo ovu opciju za manje ili vise plocica u redu. Ukoliko ne bi dobili, to bi bila vec druga opcija za koju smo uskraceni. Mislim na opciju spustanje zaslona za telefone od 5" i vece, kao i za ovu opciju za plocice.

    ReplyDelete
  6. Ja kako znam ta opcija je bila od prvog builda na manjim telefonima. Ja na lumia 1520 nisam imao tu funkciju na 8.1 dok su ostali imali pa se nisam osjecao uskraceno :) sada sam je tek dobio na 10. A spustanje zaspona mislim da radi sad i na ostalim telefonima. Vidio sam na lumia 640 635 i 930 vjerovatno i drugi mogu

    ReplyDelete
  7. Nama sa manjim telefonima to nebi bilo bas pregledno,bile bi dosta male plocice.Mislim da je 6 inca pa vece.A ono za spustanje nebi valjalo za manje telefone,a i ne treba nam to.

    ReplyDelete
  8. Boban Jolić27 June, 2015

    Ja sam ga instalirao na l640. Super radi, sto se tice led notifikacije, sumnjiv mi je telefon, deluje mi kao da u levom gornkem delu postoji nesto sto bi moglo da bude to. Imam i pitanje, zasto mi store ne prepoznaje koje sam app kupio, npr vasu?

    ReplyDelete
  9. Windows 10 ima big i ne prepoznaje vecinu aplikacija. I meni pise cijena aplikacike kod aplikacija koke sam kupio
    cak sta vise imam aplikaciju instaliranu i ne pise da je instalirana. Nego pise instaliraj. To je bug trgovine u insider verziji. Nine to nista jos konacno. U svakom slucaju ne preporucujem opet da pritisne neko ko je platio jer moguce da ce mu opet naplatiti.

    ReplyDelete
  10. Meni jeste ali ne mora biti svakome. Svako koristi drugacije telefon i tako ne moze niko ni za koga reci da li radi dobro. Meni radi ok :) mada mislim da je ovo prva verzija koja bas valja. Do sad je bilo bas lose.

    ReplyDelete
  11. Na WP8.1 imaju i manji telefoni tako da vjerujem da ce isti imati i na Windows 10 + Lumia 1520 koja nije imala nista :)

    ReplyDelete
  12. Arsenal L73527 June, 2015

    Moze se nesto izmisliti, kao npr. ukoliko koristis opciju sa cetiri srednje plocice onda ne mozes koristiti male jer sto ti kazes bile bi previse male. Ja ni sad ne koristim male plocice. Ovo za spustanje zaslona svakako ne treba za telefone od 4", ali recimo meni na 4,7" treba pogotovo sad kad su ubacili hamburger menije.

    ReplyDelete
  13. Neloše izgleda, i ovo sa privatnim notifikacijama je odlična stvar. Pitanje, primjetio sam na slikama navigacijske tipke i nadam se da tako neće izgledati, tipka za vraćanje i povećalo, meni osobno se ne sviđaju, bolje mi izgledaju ove sadašnje.


    Za kraj:
    "Na koji način će uraditi još nije jasno ali naš prijedlog i bio Windows tipka kao LED notifikacija jer ona je prisutna na svakom Windows Phone"



    kako, kad većina današnjih mobitela ima softverske tipke?

    ReplyDelete
  14. Stevan Vukas27 June, 2015

    a koji je tvoj telefon? :) Moj je lumia 1320...

    ReplyDelete
  15. Mislim da ti je to senzor, ono za tipa da se javiš kad prisloniš mobitel na uho itd.

    ReplyDelete
  16. hmm dobro pitanje :D na to nisam ni pomislio ali ima i za to rijesenje ;) Glance zaslon radi i mogao bi on imitirati Windows tipku kao LED samo tokom notifikacije. moze se na tim uredajima napraviti da stoji upaljeno non stop dok se ne otkljuca telefon ?! jer blinkanje mozda trosi vise baterije. Ne znam, dobro je pitanje uglavnom.

    ReplyDelete
  17. A ove navigacijske tipke iznad su samo emulatorska slika. To je ona funkcija "projiciraj moj zaslon" na racunar i ona prikazuje samo zaslon, a ovo okole je emulacija uredaja. Morao sam tako koristiti jer na ovom buildu ima bug i screenshotovi snimljeni na telefonu se samo mogu gledati. Ne mogu se ni prebacivati niti bilo sta drugo. A za spremanje u gif formatu morao sam projicirati ovako :P

    ReplyDelete
  18. Vladimir8728 June, 2015

    Pa verovatno ce kao I kod ostalih mob da stave neku led lampicu pored prednje kamere recimo....predpostavka....

    ReplyDelete
  19. Lumia 1520. i za sada ostajem na Windows 10. Meni nema nista da smeta toliko da bi se vratio nazad na 8.1

    ReplyDelete
  20. Uf, dobro je onda :D

    ReplyDelete
  21. Ja sam ga upravo instaliro na lumiu 930 i radi perfektno za mene barem za sada

    ReplyDelete
  22. Upravo mi se instaliro ovaj build po prvi put opcenito win 10 i mogu da kazem da radi dobro, dapace jedino kad hocu u store beta zablokira al to je valjda kad se sve ono sad samo azurira pa zato inace je odlicno :=) nemam zamjerke jos kad ga zavrse, auuuuu :)

    ReplyDelete
  23. Pa ko zna vidjecemo sta ce cinjet.A za hamburger menije se slazem. 😃

    ReplyDelete
  24. radi super ovaj build na lumii 925, nemam zamerke za sada, samo pohvale ...

    ReplyDelete
  25. Da, ja sam Windows tipku spomenuo samo jer nju imaju svi WP modeli. Pa makar i softversku. LED na zaslonu za te modele bi moglo rijesiti taj problem. :) Sjecam se da je moj prvi WP HTC 7 Pro imao LED pored slusalice gore, bio je zelen kad je napunjen i crven kada je prazna baterija. Tako nesto. To bi se moglo ugraditi u sve naredne modele.

    ReplyDelete
  26. Trudim se uvijek. Informacije da su veoma precizne i provjerene. A za Windows 10 Mobile, ja svakim danom vjerujem vise da ce biti odlican sistem.

    ReplyDelete
  27. Store Beta mi ne radi, prvo je radila jednu app sam instalirao i više ni jednu neće, nema šanse da instaliram Word ili bilo šta od Office....ima li neko rešenje...!!!

    ReplyDelete
  28. takođe problemi ne vidi SD karticu posle restarta ili gašenja i ponovnog paljenja...kalendar nema ništa, prazna pločica, a prvo je sve bilo OK, ima dosta čudnih pojava, radi - ne radi, ali generalno je super, posebno zbog Swipe koji radi super sa našim jezicima Bos-Srp-Hrv---
    Lumia 525 1 GB Rama

    ReplyDelete
  29. posle dužeg igranja otkrio sam da nova Prodavnica neće da instalira ništa na SD karticu, pa ako vam je podešeno instaliranje Apps na SD Prodavnica izbacuje grešku tj neće da instalira ništa, promenom odredišta Prodavnica radi normalno, to važi i za App koje se normalno instaliraju na SD kartu

    ReplyDelete
  30. problem sa SD kartom ostaje....problemi stalno

    ReplyDelete
  31. Stevan Vukas28 June, 2015

    a da li ima problema sa SD karticom? mislim nece da ga prepozna?

    ReplyDelete
  32. Dejan Ilić28 June, 2015

    Da li neko zna kad ce da se resi problem sa slanjem i primanjem SMS-a na L535.

    ReplyDelete
  33. Dejan Ilić28 June, 2015

    Reci ako imas info u vezi problema primanja i slanja SMS-a na L535.

    ReplyDelete
  34. help needed....zna li neko kako se podešava da fotke idu automatski na Onedrive

    ReplyDelete
  35. sinoc probao win10 na 735. kada se instalirao prikazivalo mi samo meni, bez pocetnog ekrana. tastature nije bilo. restartovao se na svakih 10ak minuta. tako da sam se vratio na 8.1.

    ReplyDelete
  36. Ja kako sam upoznat taj problem postoji tek od ovog builda, znaci postoji sansa da ce rijesiti do narednog. Ili mislite na WP8.1 i problem neki sa slanjem poruka?

    ReplyDelete
  37. To se nastima na WP8.1 jer u 10 jos nema opcije :( mada ne radi kako treba. Kod mene fotografije hoce da postavi al ine radi nesto.

    ReplyDelete
  38. Kada se ocekuje zvanican windows 10 mobile? Jel to kraj jula ili je datum pomeren

    ReplyDelete
  39. Nisam nikad koristio sd karticu jer imam 32GB memorija pa mi uvijek bilo dovoljno nekako. A vjerovatno postoji bug sa karticama na Windows 10 Mobile. Zato je bitno da korisnici procitaju sve greske koje mi prenesemo sa oficijelnih kanala kao Windows Blog. Jer bugovi koji su prisutni od prvog builda jos nisu rijeseni, mislim nisu svi ali dosta ih jeste.

    ReplyDelete
  40. kraj jula je datum za Windows 10 PC. Pisali smo o tome da ce se Mobile pomjeriti na jesen jer je prioritet PC verzija Microsoftu. zadali su datum 29.07. njega moraju ispostovati. Nakon toga mozemo ocekivati zvanican datum i za Windows 10 Mobile. Ja racunam sa septembar. A kad ce korisnici ga dobiti zavisi od koda primaju nadogradnju. Ako je to operater mogu se nacekati kao sto smo vidjeli dosta puta u zadnje vrijeme.

    ReplyDelete
  41. Našao sam opciju za to samo ne radi, kamera i fotografije prave dosta problema, danas sam 3x morao da vadim bateriju... . Telefon se' greje mnogo vise sada i radi usporeno prilično, 1Gb ram-a nije dovoljno, ne znam kako će ovo biti sa starim modelima kao moj L525...

    ReplyDelete
  42. Na OneDrive je opcija za podizanje fotografija Ali mislim da app fotografije pravi sve probleme

    ReplyDelete
  43. Dodatno ja ocekujem da ce neki mobilni operateri zabraniti nadogradnju na Windows 10 Mobile. Iskreno mislim da ce do toga doci. Jer oni zele prodati nove telefone sa Windows 10 Mobile. Microsoft tek nakon Windows 10 Mobile moze odredivati sam pustanje nadogradnje a do tada moraju mobilni operateri. Korisnicima koji ne dobiju od mobilnog operatera na vrijeme uvijek ostaje prilika da se ukljuce u Windows Insider i preuzmu danas vec nadogradnju. Kasnije ce ona biti stabilna i moci ce se koristiti tako da nije ni vazno je li operater posalje nadogradnju ili ne.

    ReplyDelete
  44. nije to jos sve ustimano. Oni su u grubo postavili i sad stimaju sve. OneDrive je nova app i jos rade na njoj.

    ReplyDelete
  45. Arsenal L73528 June, 2015

    Meni u dodaci i informacije stoji da je 000-FR operater. Telefon kupljen u Univerzalno. Nakon svakog azuriranja telefona vrati mi 4 aplikacije na francuskom. Sto se tice cekanja azuriranja telefona nisam imao problema, GDR2 sam dobio među prvima.

    ReplyDelete
  46. Da. Mislim da je to kao CV francuski. Njih pusta Microsoft ili neka sluzba te drzave pod malim pregledima. Vecinom prvi dobiju sa CV varijantama.

    ReplyDelete
  47. Arsenal L73528 June, 2015

    Samo mi reci sta je CV

    ReplyDelete
  48. County Variant. Taj telefon ne podleze pregledima mobilnih operatera. Ali ipak ga neko mora pregledati, postoje ljudi za to koji to urade i vecinom nemaju nista za zamjerku i puste odmah update za te telefone. Dok mobilni operateri uvijek se plase da ce izgubiti zaradu nekim novostima koje donose nadogradnje. Kao usteda internet prometa npr. Zbog toga Skype nikad nije zazivio kao integriran u sistem jer su mobilni operateri rekli ako Microsoft uvede to nema te nadogradnje. Izbacili bi jednostavno tu funkciju ili bi izbacili Windows Phone iz ponude.

    ReplyDelete
  49. Dejan Ilić28 June, 2015

    Mislim na 10....na 8.1 mi je SMS radio ali kako sam instalirao 10 ne radi.Niti salje niti primam poruke.

    ReplyDelete
  50. Yes onda! Imam 000-33 pod operator, i to CV... Bit će da je otključana...Valjda neću imat problema s dobivanjem 10-ke. Slažem se s tobom da bi Windows tipka bila dobra za LED indikator, onako kako trepti kad je baterija jako ispražnjena, sad samo u to još dodati da radi kao LED notifikacija.

    ReplyDelete
  51. Nemaju svi modeli sa softverskim tipkama Glance (primjer: L630). Teško će biti to omogućiti svima (LED notifikacije).

    ReplyDelete
  52. Ja imam zaslon od 4,5" i baš želim tu opciju spuštanja zaslona... nadam se da će bit. Spominje Dino L635, a onda ima upravo 4,5".

    ReplyDelete
  53. Edi Kovačić28 June, 2015

    Istina je da operateri mogu blokirati nadogradnju na windows10 mobile. Ali opet se moze nadograditi preko lumia software recovery alata ! Tako da nevidim bas neku frku u tome. Postavke za sms i ostalo se mogu i rućno unjeti.

    ReplyDelete
  54. Diogenes98528 June, 2015

    Evo da se ukljucim u diskusiju..imam l925..i ovaj build je p mogu reci baba roga za sve ostale..radi sve,ali sve...jedina zamerka ali to nije do builda je ta sto pojedine aplikacije ako sto je npr jedna od zamena za Dubsmash(jer moroni nece da naprave bar neku kako lici...da molim boga da nas neki dev napravi),prijavljuje gresku oko snimanja..to je sve na sta sam ja naisao od gresaka...treba da se pegla sve jos,ali da sljaka,sljaka..

    ReplyDelete
  55. Lumia Sofware recovery ili sada Windows Phone recovery mogu samo uraditi flash na postojecu verziju, ako mobilni operater ne izda Windows 10 onda ga nema ni na jednom od tih alata. Oni samo skidaju i flesiraju sot je aktuelno dostupno.

    ReplyDelete
  56. mislim kamera je praktično neupotrebljiva, Fotografije App pravi mnogo problema i to u vezi sa kamerom, sve je max usporeno, ono što meni znači je Swipe za naše jezike, neke aplikacije čas rade čas ne rade...nije za svakodnevnu upotrebu...svaka čast za one kod kojih sve radi odlično, zavidim vam....ali biće bolje naravno...

    ReplyDelete
  57. Posle vise instaliranja win 10 i vracanja na 8.1, ovaj bild definitivno ostaje u upotrebi. Sve radi pa skoro savrseno. Da napomenem da sam pre inst. 10 prvo uradio reset tel, odmah instalirao insajder i uradio azuriranja tako da pri podizanju 10 nisam imao nikakvih problema i sve najvaznije funkcije rade odlicno! Postoje neke sitnice kao swipe za srpski,dve aplikacije nece nikako da mi update ali su nebitne,malo vise trosi bateriju nego 8.1 ali neznatno i mozda ima jos nesto ali nisam primetio... U pitanju je nokia lumia 630. Da rezimiram: Tel. normalno radi sa ovim bildom bez vecih zamerki tako da ko ima ovu lumiu moze slobodno da instalira 10- ku.

    ReplyDelete
  58. ne mogu da preuzmem azuriranja za tastaturu, ima spremno azuriranje ali nece da ga downloaduje..

    ReplyDelete
  59. Da, ta greska postoji i jos nije rijesena potpuno. Izgleda nije im sada bilo to u cilju da isprave ali vjerujem da ce u jednom od narednih buildova preuzimanje raditi.

    ReplyDelete

Ostavite komentar