27.6.15

Samsung isključuje Windows Update na svojim prijenosnim računarima radi vlastitog softvera [Dodatak]

samsung-logo

Prvobitno smo napisali članak o tome kako je Samsung blokirao Windows Update i samim tim ostavio na cjedilu milione korisnika. Nakon što su se mediji digli i oštro osudili taj potez izgleda da se Microsoft uključio i stvar je riješena na dobrobit korisnika. Samsung će izdati patch (zakrpu) za svoj SW Update tool koji će po defaultu staviti automatsko preuzimanje nadogradnji preko Windows Update i neće ih više blokirati ili gasiti samovoljno.

 

Windows Update nadogradnje su sve provjerene i sigurno i tako njihova prva tvrdnja kako su rizik nije bila ni malo tačna. Pogledajte stari članak ispod i upoznajte se sa situacijom ako niste do sada. U svakom slučaju korisnicima će biti vraćena kontrola nad nadogradnjama kako to i pripada samo preko Windows Update.

 

Izvor: Gizmodo

 

Orginalni članak 24.06.2015.

 

Samsung je veoma poznat po tome da želi stvari pod svojom kontrolom i da želi dosta svojih aplikacija i softvera na svim uređajima, bilo to Android telefoni ili Laptop (prijenosni računari), ovaj put idu korak dalje i isključuju Windows Update koji je provjeren i siguran radi vlastitog softvera.

 

Samsung ide korak dalje u tom procesu i zadire čak direktno u registry vašeg računara kako bi spriječili nadogradnje preko Windows Update. Windows Update služi za nadogradnju softvera Windowsa kao i drajvera koji se nalaze na računaru. U tome su odradili dobar posao jer je svaki drajver provjeren, signiran i 100% je od proizvođača uređaja. Samsung sada tvrdi da su izdali ovaj vlastiti softver jer strahuju kako će ti drajveri preko Windows Update nešto poremetiti. Nama to malo sumnjivo djeluje jer su ti drajveri preko Windows Update i nadogradnje sve provjerene, a sami drajveri dolaze od Samsunga direktno tako da za novim softverom preko kojeg će se raditi Windows Update mislimo da nema mjesta i samo je dalje kompliciranje korisnicima.

 

Kada je podrška Samsunga bila upitana o ovome da blokiraju sami proces Windows Update-a odgovorili su:

 

„SW update tool pomaže da automatski prepozna novi hardver na laptopu i instalira drajvere za vas. Uvjereni smo da ovaj softver ne zadire u registry vašeg laptopa ili samog Windows Update-a.“

 

Nakon što je čovjek koji je saznao za ovo blokiranje predočio podršci dokaze da SW Update tool gasi direktno Windows Update te bez tog softvera Windows Update radi kako treba i kao šlag na tortu pronašao je program u samom softveru SW Update tool-a pod nazivom „Disable_Windowsupdate.exe“ što znaći „onemogući_Windowsupdate.exe“ i nema dileme oko njegovog zadatka podrška je odgovorila:

 

„Kada dozvolite Windows Update ono će instalirati osnovne drajvere za sav harvder na vašem laptopu što je rizično jer mogu ali ne moraju raditi. Na primjer ako imate USB 3.0 na laptopu, port može prestati raditi sa tom nadogradnjom. Tako da to spriječimo SW Update tool će onemogućiti Windows Update.“

 

Prvo za sve koji ne znaju Windows Update će dobiti iste drajvere koje će i sama kompanija Samsung pustiti korisnicima, a drugo velika je laž da Windows Update može prouzrokovati nešto da ne radi jer su ti drajveri od proizvođača i ako se neko može kriviti onda je sam proizvođač, a nikako Windows Update.

 

Pored ove činjenice na koji način to može SW Update tool od Samsunga osigurati da će sve nadogradnje biti preuzete kroz njihov alat i na bolji način nego što je to tvorac samog Windowsa zamislio kroz Windows Update?! Nelogičnosti nema kraja i nadamo se da će Microsoft nešto poduzeti i spriječiti ovaj vid ugrožavanja sigurnosti svoj korisnika. I iskreno se nadamo da će i sama kompanija Samsung dati izjavu o ovom slučaju. Na kraju svaki korisnik bi trebao imati pravo da sam odluči šta želi na svom laptopu.

 

Postavlja se pitanje je li Samsung želi sa ovim onemogućiti nadogradnju na Windows 10 nekim korisnicima kako bi prodavali više prijenosnih računara sa novim operativnim sistemom?! Zdrav razum bi pomislio odmah na to. Šta vi mislite?

 

Dodatno pitanje za sve koji imaju Samsung Laptop, je li vi imate ovaj SW update tool od Samsunga ?!

 

Izvor: Windows Central, BSOD analysis

41 komentara :

  1. Booooo (bu) Samsung! Baš je prava sreća što me izlazak L920 tada u ključnom trenutku odvratio od kupnje SGS3. Znam, ovo je o S-laptopima, ali svejedno... Drago mi je što nimsam kupio Samsunga, a osim toga Android je, znači ne hvala.

    ReplyDelete
  2. Kod druga je Laptop Samsung neki model star 2-3 godine bas ga juce radio i sve uradio iz Windows update verovatno jos nije stiglo svugde.A kako ja znam Samsung je ja mislim povukao prodaju laptopove iz EU ili se varam?

    ReplyDelete
  3. Veoma cudan nacin, sta drugo reci. Mislim kojom logikom se oni koriste kao "nas je softver bolji nego orginalni za nadogradnju sistema". Meni licno izgleda ovo bas bezveze i desil ose nedavno sa jos jednim proizvodacem ali su to klasificirali kao "malware" i uklonili sa svih Windows racunara :)

    ReplyDelete
  4. Zato pitamo, je li ko od vas ima, da provjerimo sve jos jednom 100%. Moguce da je samo na novim laptopima. dode kao "bloatware" preinstalirano.

    ReplyDelete
  5. Da, čitao sam... možda je ono što si rekao, ne žele free upgrade to Win10 za svoje korisnike, nego žele njihove $$$...

    ReplyDelete
  6. Ja imam samsung laptop i jos mi bilo cudno kako su svi oko mene dobili onu ikonicu gdje ih se obavjestava kako mogu nadograditi na w10, a meni je nema. :/

    ReplyDelete
  7. Vladimir8724 June, 2015

    Дајте људи стварно, ко још користи самсунг лап топ??? хахахахахаха.... :))) шалим се :)

    ReplyDelete
  8. Andrija Jurkin24 June, 2015

    Da ja imam star laptop dvije godine NP350-E5C i predinstaliran je sw update i kad sam instalirao win 8.1 nije potpuna podrska sw update-a npr.uopce nema instalaciju za citac pametnih kartica tj za utor memorijeske nego ga moras posebno traziti

    ReplyDelete
  9. Andrija Jurkin24 June, 2015

    Pouka je da Samsung uzima prevelik zalogaj i da nije u stanju isporucit nadogradnju za sve modele

    ReplyDelete
  10. Edin Hubić24 June, 2015

    Samsung je kopija Apple smeća prepuno blotaware-a i ne čudi što im profit drastično opada iz godine u godinu. Oni će kao i Sony lagano ključ u bravu za koju godinu.

    ReplyDelete
  11. Dino, gdje se to točno na laptopu može provjeriti?

    ReplyDelete
  12. Sada sam bas gledao kod druga kod njega nema, verovatno je samo na novim. Na njegovom nema za sada nista bas sam iscackao citav komp. Mozda je predinstalirano na ovim, ne znam kako bi oni smeli da mi udju i sami instaliraju nesto bez moje dozvole, a opet meni je Samsung sto se tice laptopova bas losi, i jeftina je izrada nasprem konkurencije. E da jedna dobra vest izasao je GDR2 za Lumiu 830 za BIH :)

    ReplyDelete
  13. Koliko ja znam, Sony još uvijek radi.

    ReplyDelete
  14. Edin Hubić24 June, 2015

    Radi kao i Nokia 2013. što je radila ili kao Blackberry danas. Sonji je mrtav a Samung ima velike šanse da mu se priduži.

    ReplyDelete
  15. Sony, kao i Nokia nije samo proizvođač mobitela. A vidim da izdaju novi Z3+

    ReplyDelete
  16. Edin Hubić24 June, 2015

    Ma znam. Ima tu i BS-a i mapa ali što se tiše mobilnog segmenta propali su.

    ReplyDelete
  17. Meni stigao gdr2 na Lumia 830!

    ReplyDelete
  18. Opametili se!!! 😃😃😃😃

    ReplyDelete
  19. Moze preko trazenja unesete samo SW update ili sw update tool i vidite da lije instaliran. Ako nije onda nisu stigli na taj racunar jos instalirati. Mislim da se radi o novim modelima koji su izasli.

    ReplyDelete
  20. Dino, na svom laptopu imam SW update, recimo kao aplikaciju. Sad je li to to, ili kad nju pokrenem bi u njoj trebao pronaći neki fajl. Ne razumijem se baš. Evo i slike

    ReplyDelete
  21. Sad sam gledao specifikacije potrebne za w10 i piše Windows 7 SP1, e sad ja imam Windows 7 Ultimate, je li to znači da ja onda neću moći nadograditi?

    ReplyDelete
  22. Povecavam c:\ particiju sa 50 na 100gb i idem da instaliram windows 10 preko insidera...i ako mi je 8.1. vrh i imam ga tek ne puna 3-4 meseca... Valjdabce sve biti ok :)

    ReplyDelete
  23. Povecavam c:\ particiju sa 50 na 100gb i idem da instaliram windows 10 preko insidera...i ako mi je 8.1. vrh i imam ga tek nepuna 3-4 meseca... Valjda ce sve biti ok :)

    ReplyDelete
  24. Trnutno mi skida build 10074 (2.460,1 mb) ali mi jos nigde nije ponudio da li cu clean ("cist windows 10) ili da se instalira "preko" windows 8.1. ?

    ReplyDelete
  25. Vladimir8727 June, 2015

    Ljudi jel neko u poslednje vreme pokusavao skinuti iso
    Windows 10 Insider Preview?

    ReplyDelete
  26. Ako idete preko Windows Update onda je kao upgrade. A preko ISO sa oficijelne stranice mozete oboke ili upgrade ako pokrenete instalaciju kroz trenutni Windows a i kao clean install preko boota znaci sprzite DVD ili na USB bootable ISO i on ce vas pitati gdje ide instalacija. A build 10074 je vec malo stariji i on je imao dosta problema. Bolji je 10130 i on je oficijelno dostupan na insider.windows.com. Uskoro ce biti pusten jos jedan noviji i zajedno sedmicu do deset dana ce biti i taj ISO vjerovatno dostupan.

    ReplyDelete
  27. Edi Kovačić27 June, 2015

    Ja sam ga jučer skinuo potpuno normalno !

    ReplyDelete
  28. Edi Kovačić27 June, 2015

    Trebaš imati baš sve nadogradnje za svoj windows skinute da bi ti uopče pokazao tu ikonu za nadogradnju. Postoji i popis svih updejta koje moraš imati na windowsima da bi ti se pokazao taj update. Ili možda Microsoft vidi tvoje windowse kao nelegalne pa ti blokira ovaku tu mogučnost ?! To je ipak najmanje vjerojatno.

    ReplyDelete
  29. Edi Kovačić27 June, 2015

    Jednostavno. Pokreni windows updajte, i instaliraj sve što ti bude na popisu, obavezne i neobavezne ! Najvjerojatnije češ morati restart par puta i pokrenuti opet windows update. To bi bilo to.

    ReplyDelete
  30. Dino, pa bas sam isao preko te stranice, otisao na sign in, ponudio mi get statup i tu kliknuo i on krenuo da instalira kroz windows update build 10074, znaci ipak je trebalo da skinem onaj gde je pisalo ISO...e jbg sad...sad cu sve ispocetka morati znaci...

    ReplyDelete
  31. a izgleda da ću morati, inače to nisam radio jer je ne licencirani windows pa mi je znao izbacivati onaj guinie ekran, pa sam morao brisati wat

    ReplyDelete
  32. Nemaju veze oznake "Ultimate" i "SP1".... Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise, Ultimate su oznake verzija Windowsa 7, svaka ima različite stvari o(ne)mogućene, odnosno imaju različite karakteristike (i samim time i cijene). Ultimate ima sve što je moguće imati od Windowsa 7. Service Packovi su zakrpe i ispravke grešaka za OS, i SP-ove dobijaju sve one navedene različite verzije Win7.

    ReplyDelete
  33. Da, shvatio sam to naknadno :D

    ReplyDelete
  34. Evo ja ga upravo skidam sa sajta insider.windows.com (doduse x64, ne znam koji ti skidas)

    ReplyDelete
  35. Edi Kovačić27 June, 2015

    Svatko tko ima vise od 4gige sistemskog rama bi MORAO skinuti 64bitnu verziju.

    ReplyDelete
  36. Ako ti je procesor 32-bitni, ne mozes nikako skinuti 64-bitnu verziju windowsa...

    ReplyDelete
  37. Moze li mi neko reci kakva je situacija sa wordflow tastaturom za balkanske jezike, ima li je uopste?

    ReplyDelete
  38. Edi Kovačić27 June, 2015

    Procesori koji su bili 32bitni prestali su se prodavati prije 8godina. Znaci, negdje oko pojave prvih visejezgrenih procesora. I dual core tehnologije.

    ReplyDelete
  39. Ma slazem se ja sa tobom da su se odavno prodavali, ali da ljudi jos uvek ne koriste 32-bitne procesore i 32-bitne windowse, ne bi microsoft u svojoj specifikaciji pominjao 32-bita i ne bi bi nudio windows na 32-bit-a, a nudi ga i te kako...Moja doskocica je bila samo da ne zavisi 32 ili 64-bita od rama, nego od procesora...

    ReplyDelete
  40. Ovaj sto prica da samsung radi na tome da propadne kao nokiai ostali neka malo pogleda gdje je samsung na svijetskom trzistu ka koristim sva 3 os ali note serija nema konkurenciju,a puno vijerujem u asus zasad obecavaju

    ReplyDelete

Ostavite komentar