27.6.15

Demonstracija spuštanja zaslona na Windows 10 Mobile build 10149

Windows 10 Mobile setup 2 blurred

Windows 10 Mobile u zadnjih par buildova je dobio značajan broj novih funkcija koje se i ne primijete na prvi pogled pa čak i nakon par dana korištenja. Današnja funkcija koju ćemo vam pokazati je jedna od njih, vjerujemo da korisnici koji tek uzmu u ruku Windows 10 Mobile (kasnije nekad) oficijelnu verziju neće odmah znati za ovu funkciju pa je bitno da mi prenesemo kako ona radi i kako izgleda.

 

IMG_4712

 

Microsoft je dobio mnogo pritužbi radi „hamburger“ menija u Windows 10 Mobile, od korisnika koji su navikli na pivot način promjene zaslona ili meni na dnu aplikacije. Mada i taj meni „…“ mnogi korisnici ne vide ili ne registriraju kao minimizirani meni aplikacije. Pored toga kako tehnologija napreduje telefoni postaju sve veći sa većim zaslonima, jedan dobar primjer jeste 6“ Nokia Lumia 1520 koja je od predzadnjeg builda na Windows 10 Mobile dobila funkcija da spusti zaslon kako bi korisnik jednom rukom mogao bolje upravljati telefonom i dokučiti vrh bez da koristi drugu ruku.

 

Microsoft je vjerovatno mislio na hamburger meni s tim ali ne mora se koristiti samo za njega, ima dosta drugih primjena gdje se može koristiti, npr. notifikacijski centar (Action Center). Spuštanje zaslona je veoma jednostavno, pritiskom i držanjem na Start tipki zaslon se spusti nakon kratkog vremena (kraće je nego da koristite drugu ruku). Nakon toga imate 50% zaslona na donjoj polovici zaslona telefona što omogućava jednom rukom da dokučite vrh.

 

Spuštanje zaslona nestaje samo nakon 3-4 sekunde ali se može i ponovno pritisnuti na Start i držati kako bi se zaslon vratio preko cijelog ekrana. Kao treća mogućnost vračanja „u normalu“ možete pritisnuti bilo gdje iznad 50% znači gdje je crno ili bijelo zavisno od teme telefona.

 

Pogledajmo ispod kako to sve izgleda, a u komentarima nam javite je li ovo dovoljno da se umanje kritike na hamburger menijima koji su se pokazali kao dobar „refresh“ izgleda i funkcionalnosti Windows Phone dizajna.

 

spustanje zaslona demo

 

Kratka napomena: ova funkcija je bila prvobitno omogućena samo za Lumia 1520, međutim ima javljanja da ista radi i na Lumia 640, 635 i 930. Javite nam u komentarima vaš telefon na kojem radi.

20 komentara :

  1. A Lumia 1320?

    ReplyDelete
  2. Radi i na 830. :)

    ReplyDelete
  3. Radi i na 930!!!!

    ReplyDelete
  4. mirzoni7728 June, 2015

    Radi na 640.

    ReplyDelete
  5. A kako se onda vrši gašenje mobitela? I dalje mislim kako je pivot bolji.

    ReplyDelete
  6. eXeLLeNTe28 June, 2015

    Zdravo. Htio bi instalirati w10 na L925 pa da pitam jel sad siguran za instalurati tj. hocel mi gresku kakvu izbaciti prilikom instaliranja jer ja sam pajser oko w10 necu znat nista pa ako kome nije mrsko malo me uputit. Nemojte samo ono w10 jos nije u oficijalnoj verziji i nije dobar za inst. imal ko da.je instalirao naL925 i kako reaguje i da li trebam radit hard reset ne znam uradit backup :)

    ReplyDelete
  7. Evo samo da javim neka iskustva uz win 10, uglavnom sam zadovoljan sve radi ok nemam pritužbi, ima nekih sitnih bugova ali ništa strašno, radi fluidno nisam bas primjetio kad nesto kliknem da cekam 2 godine dok se otvori :) e sad idu one loše stvari..., nervira me automatsko paljenje wifi, ja ga ugasim on se upali nakon nekog vremena, još jedna stvar koju ce nadam se ispravit je ta, da gotovo sve šta se otvori nakon zatvaranja ostaje kao u multitaskingu ili otvoreno, makar radi sve ok ali me ždere pa svaki put zatvaram. kad mi krene skidat onu tipkovnicu za swajpanje piše trazenje pa skidanje instaliranje i tu zavrsi, pise samo potrebna je provjera instalacija nije uspjela. edge je zapamtio svu povjest iz starog internet explorera pa je super, ono brzo odgovaranje na poruku iz akcijskog centra radi i fora je, nemam prituzbi, jos jedino onai tihi sati sto mi blinkaju cjelo vrijeme ali trudim se ne otvarat cjeli akcijski centar, kad odem u postavke kortane ma nema nista samo postavke i mogu 2 postavke odabrat, e da i aplikacija fotografije uopce ne vrti moje slike, makar je to u postavkama ukljuceno, ali zato lumia storyteller vrti pa je dobra zamjena dok ovu ne osposobe, instalirane aplikacije mi rade ok, jedino mi pise u trgovini da su aplikacije kupljene i kad ju otvorim nudi mi da je opet instaliram :S, zagrijo se pošteno dok je to sve poinstaliro ali sad je ok, mislim da i baterija se cini ok kao i prije nista posebno. mislim da je to za sad to, nadam se da ce u buducim (što bržim) buildovima to ispravit :)

    ReplyDelete
  8. Pa evo iskreno ja imam 930, i kod mene radi, procitaj moj komentar ovaj dugacki pa vidi. imas u postavkama sigurnosno kopiranje, i tamo odaberes sta da ti kopira sve na onedrive, znaci mozes sve postavke slike muziku sms, samo to sve odaberes ili sto vec hoces. i po nekim preporukama iskljuci pin zakljucavanje jel se zna dogadat da ne priznaje pin pa ti zablokira mob, ali kasnije ga mozes bez problema vratit.

    ReplyDelete
  9. Boban Jolić28 June, 2015

    Jel zna neko gde da iskljucim glance, da li ima podesavanja za navigation bar, takodje i u photos nemam podesavanja da iskljucim slike sa onedrive?

    ReplyDelete
  10. mirzoni7728 June, 2015

    Na lumiji 640 koristim windows 10, i mogu reci da sam veoma zadovoljan. Funkcionise skoro sve, jedino sto mi jos fotografije vrti 4-5 istih. Vidim niko ne spominje people app koji je drugaciji, doduse poslije prebacivanja sa 8.1 izgled je bio drugaciji, slike slike su bile u obliku loptica koje su se vrtile i mijenjale. Uradio clean instal pa sad trenutno to ne funkcionise. Uglavnom,necu se vracati nazad za sad.

    ReplyDelete
  11. hehehe, ja sam pomiješao, start tipka je onaj znak od windowsa?

    ReplyDelete
  12. Šteta na L925 neradi.

    ReplyDelete
  13. Fizičke tipke su s desne strane, ide: Volume + -, pa ide Power/Lock tipka i treća je opcionalna i to je tipka za kameru. Ostale tipke su ili kapacitivne (hardverske) ili softverske (na ekranu), i idu redom: Back (natrag), Start (Windows logo), i Search (Pretraživanje).

    ReplyDelete
  14. Baš želim tu opciju spuštanja ekrana! Nadam se da će bit za 4,5" zaslone, a Dino je spomenuo da radi na L635, znači da ima nade ta takvo što. Super.

    ReplyDelete
  15. eXeLLeNTe28 June, 2015

    hvala alene :D
    hoce li mi odma inst zadnji build

    ReplyDelete
  16. Ma da, kažem ja sam bio nešto pomiješao u glavi, ja sam cijelo vrijeme dok sam čitao tekst mislio da je start tipka ova što koristimo za zaključavanje/otključavenje, gašenje/paljenje mobitela, pa mi je zato bilo čudno kako ćemo onda gasit mobitel ako ćemo dužim držanjem te tipke spuštati zaslon. I onda mi je tek sinulo kad je Željko napisao, da je start tipka zapravo onaj znajk od windowsa :S

    ReplyDelete
  17. Ja nisam radio hard reset bio, e sad zadnji build.., hm ako prije nisi provjeravo jel ima sta i ako ti ne stoji da ce bit instaliran do određenog datuma onda ce ti zadnji instalirat

    ReplyDelete
  18. Na L930 lepo radi

    ReplyDelete
  19. Kako ti radi na 830.. Aco

    ReplyDelete

Ostavite komentar