16.6.15

Windows 10 Mobile build 10136 je online

Windows 10 Mobile setup blurred manji

Windows 10 za PC i telefone je dostupan kroz Windows Insider program o kojem smo opširno pisali od njegovog samog početka. Svaki korisnik može dobrovoljno učestvovati u njemu i testirati Windows 10 prije njegovog oficijelnog puštanja. Windows 10 za PC je većinom po funkcijama gotov proizvod, trenutno se radi fini poslovi oko funkcija i dizajna ali ekipa Windows Insidera ipak prima input za sve vaše želje.

 

Za telefone je malo drugačije, radi slabe zastupljenosti Windows Phone telefona buildovi Windows 10 na telefonu malo kasne za PC verzijom, to i činjenica da je rad na Mobile verziji kasnije započet.

 

Windows 10 Mobile dakle od danas ima novu nadogradnju na novi build 10136 koji ima „hiljade ispravki“ po riječima Gabriel Aula (šefa ekipe Windows Insidera). Imajte na umu da je Windows 10 još beta verzija prije nego što preuzmete nešto i instalirate na svoj telefon. Mi ne preuzimamo odgovornost za vaša djelovanja, to vam mora biti jasno i uvijek napominjemo da korisnici pročitaju uslove korištenja Windows Insider programa.

 

Korisnici koji se tek uključuju danas u Windows Insider i žele više da saznaju mogu to uraditi na insider.windows.com, također možete koristiti traženje funkciju u našoj aplikaciji ili web stranici koja će vam pronaći sve vezano za Windows Insider.

 

Za korisnike koji su na Windows 10 Mobile, a žele instalirati novi build savjetujemo da pročitaju ovaj članak koji smo objavili. U njemu ima sve objašnjeno kako bi isprobali novi build.

 

Korisnici koji žele preuzeti novi build to mogu uraditi kao i do sada. Uključite Windows Insider aplikaciju koju ste prethodno preuzeli sa trgovine > uradite postupak koji vam piše na zaslonu telefona > odaberete Fast Insider > telefon će se restartovati i pojavit će se u ažuriranju telefona nadogradnja na Windows 10 Mobile build 10136. Verzija operativnog sistema nakon ove nadogradnje će biti 10.0.12634.131

 

Kasnije se javljamo sa svježim informacijama šta donosi ovaj build i kakve nove greške ima. Do tada sretno Insajderi.

 

Veoma važna napomena

 

Nakon instalacije novog builda lock screen (zaključani zaslon) vam možda neće reagirati i imat će te osječaj možda da je zamrznut, trebate samo sačekat 10tak minuta da se instalacija završi i on će proraditi. Nemojte restartovati telefon u tom procesu! Problem je u tome što je tu trebao biti još jedan zaslon koji prikazuje napredak migracije podataka ali ga nema i telefon djeluje kao zamrznut.

 

Izvor: Windows Blog

20 komentara :

  1. Ovaj build ima jednu veoma cool novu funkciju. Veci uredaji, a vjerovatno i mali mogu drzati Start tipku i zaslon se pomjer prema dole. SLicno ka iphone sto to radi :D ima jos mnogo novosti, ali o tome cemo kasnije.

    ReplyDelete
  2. Da li neko može da mi kaže, da li win 10 mobile podržava word flow i dictionary za srpski jezik kod kucanja poruka

    ReplyDelete
  3. To je jedini razlog zbog kojeg bi možda instalirao win 10 u ovoj fazi

    ReplyDelete
  4. Hrvoje Shodan16 June, 2015

    Instalirava se! Cijeli dan sam danas lupao "check for updates" :D

    ReplyDelete
  5. Kada idem na get fast update, reboot phone, i nista se ne desi, sta treba da uradim?

    ReplyDelete
  6. Jeste li na WP8.1?! jer samo s njega moze se novi build preuzeti. I nakon toga sto uradite morate u postavke telefona > azuriranje telefona. Tu ce se ojaviti nova nadogradnja. To je novi build.

    ReplyDelete
  7. Vec pola sata se ins dosao je do kraja i jos se vrti...:-D Imam lumiu 730.

    ReplyDelete
  8. kakvi su utisci...ajde vi što ste završili instalaciju

    ReplyDelete
  9. Meni je dobar. Iskreno. Prvi na kojem cu se izgleda zadrzati. Sve sto mi treba radi. Jedino kod mene kontakti ne rade. Otvorim i ono se srusi, a ostalo je ok.

    ReplyDelete
  10. Fred O' Farich16 June, 2015

    o mamicu mu njegovu, meni ima onaj ekran s migracijom podataka, a I bild mi zavrsava s brojem 0, a ne 131.....nije valjda da mi se instalira 10080? :-)

    ReplyDelete
  11. Vidim da se cesto desava da se nakon instalacije ne pojavljuje tastatura. Da li ima neko pravilo ili mozda postavka regiona i jezika?

    ReplyDelete
  12. Fred O' Farich16 June, 2015

    Meni je nakon instalacije bio ekran s migracijom podataka I nova verzija mi je 10.0.10136.0 I dok sam ja cackao po mobu, dosla mi notifikacija da mi je novi update spreman I evo sad se I to instalira.....svasta nesto :-)

    ReplyDelete
  13. eldintabak16 June, 2015

    uradio hard reset i sad nece da se pojavi start. loading... loading... pritisnem tipku za kameru, uredno pokrene. pomozite.

    ReplyDelete
  14. meni se čini da bi možda najbolje bilo pre instalacije 10136 prvo uraditi hard reset, vratiti mob na fabrička podešavanja, bez instaliranih app, ništa ne dirati jer tako se izbegava nepostojenje tastature, što se mnogima dešavalo i ranije, a vidim i sada, ne znam ako kontakti ne rade, onda je to problem...probaću u svakom slučaju...NSRT je uvek tu, samo što sve to jede vreme....ali mi koji volimo da vidimo unapred i da čačkamo, nađemo vremena...ha

    ReplyDelete
  15. da, dobro je onda, samo kako to ne rade kontakti, ne povezuju se ili App pada...to je problem, neću imati brojeve jer sve mi je vezano za One DRive još od kada se pojavio...tastatura radi !!!
    možda stignu odmah neki dopuski update-ti, znaju oni to da urade..

    ReplyDelete
  16. Ovaj novi build puno je lijepsi, i ima vise opcija.. Ali jbt radi, odnosno ne radi pola toga!!! 10080 sam koristio od pocetka na primarnom uređaju L930.. Ovaj mi je za sada neupotrebljiv.. Samo su ga usminkali i pokvarili

    ReplyDelete
  17. Pustio sam preko noci na sekundarni telefon update na 10 i sad kad sam se probudio vidim da je instaliran.Prvi utisak jednostavno sam odusevljen, posto sve prethodne verzije sto sam instalirao ni jedna nije radila nije bilo tastature i 80% opcija nisam mogao da otvorim i odmah sam vracao na 8.1, dok cu sad ostaviti ovu 10tku na lumia 820.A razmisljam da stavim i na primarni lumia 925.

    ReplyDelete
  18. Boban Jolić17 June, 2015

    Super je. Radi skroz korektno za sada. Od problema nemam IE, samo spartan, photos je siromasan sa funkcijama i ikonice nisu bas u punoj rezoluciji.

    ReplyDelete
  19. Arsenal L73517 June, 2015

    Izgeda da je samo za uređaje vece od 5 incha. Tako pisu u komentarima na Windows Central.

    ReplyDelete
  20. Da, steta. Volio bi da je dostupan i za ostale. Ja se vec navikao na funkciju i ne mrdam vise palac na vrh telefona :D samo do pola zaslona i to je sve :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar