27.3.14

Programiranje WP8.1 jezgre je gotovo, slijedeci korak - RTM

Windows Phone 8

Windows Phone 8.1 danas oficijelno je zavrsen. Ne potpuno ali glavni dio oko programiranja funkcija i implementacije svega je zavrsena, preostaje jos zadnji korak pred sami RTM (ready to manufacture – spremno za proizvodnju). U slijedecim sedmicama ce se dostici RTM koji znaci da je potpuno zavrsena nadogradnja i tada ce biti poslata proizvodacima da je oni mogu snimati na nove uredaje.

Windows Phone 8.1 prezentacija se ocekuje 2.4. tj. za manje od 7 dana u 18h poslijepodne (po nasem vremenu). Na prezentaciji ce celinici Microsoft-a prezentirati novitete koje smo vidjeli u zadnje vrijeme ali i stvari koje nismo vidjeli do sada. Pored ovoga ocekuje se da Nokia prezentira dva nova uredaja, a to ce vjerovatno biti Nokia Lumia 630 i 930.

Daniel Rubino je dosao i do informacija da ce WP8.1 nadogradnja i za razvijace doci malo kasnije nego 2.4. Za neke je to razocarajuce ali tu se sjetite one recenice koju sam naveo prije odprilike mjesec “ne treba ocekivati puno i necete nikad biti razocarani”, uostalom to sto se ocekivalo da ce stici 2.4. je bilo namjenjeno za razvijace, a ne za siru masu korisnika. Preview for Developer i nosi to ime zato sto je za razvijace. Zato se obicni korisnici trebaju malo jos strpiti jer ocekivani termin realni za sve korisnike jeste juni. Za razvijace ce se nakon prezentacije razvuci najdalje 7 dana do nadogradnje, a moguce je i da je ova informacija od Daniel Rubino pogresna.

Za korisnike koji se pitaju zasto jednostavno ne puste nadogradnju ima vise odgovora. Jedan od ta dva odgovora je jasan kao dan, nova nadogradnja znaci mogucnost privlacenja novih korisnika, tako ce uredaji kao Lumia 630 i 930 imati na vec sebi WP8.1 i dosta korisnika ce preci na njih iz tog razloga da ne cekaju nadogradnju. Drugi razlog jeste sto nadogradnja do 2.4. jos nije dostigla dovoljno stabilan nivo da se moze koristiti, a posto je koriste vec sire mase, a ne razvijaci kao sto je planirano bilo Microsoft ne zeli da im se prebacuje kako nesto ne radi iako je u pitanju Beta verzija (8.1) koju bi dobili razvijaci.

izvor: WPC

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar