6.3.14

Novi detalji o Action Center i druge informacije o WP8.1

Windows Phone 8

Nakon informacija koje smo dobili u zadnje vrijeme o Action Centru (notifikacijski centar) ostalo je par neodogovrenih pitanja, a to su pitanja kao jeli razvijaci moraju ugraditi funkcije za notifikacijski centar ili kako ce biti notifikacije tretirane u sistemu.

BiEgrJ0CEAA7iIT

Evo ovako izgleda da ce biti, WP8.1 ce imati do 20 notifikacija snimljeni u Action Centar, koje mogu ostati i do 7 dana. A korisnici mogu “pratiti” notifikaciju pritiskom (to znaci da ce se otvoriti odgovarajuca aplikacija za tu notifikaciju, facebook aplikacija za facebook notifikaciju itd.), izbrisati notifikaciju, izbrisati grupu notifikacija ili izbrisati sve notifikacije.

BiEhDOICEAE-Opi

Razvijaci ce imati mogucnosti da otvaranjem aplikacije izbrisu odredeni broj/sve postojecih notifikacija u Action Centru, dodavanje tagova ili grupiranje notifikacija, mjenjanje notifikacije za drugu notifikaciju, namjestanje vremena trajanja notifikacije i slanje “ghost toast” (obavijesti) koje se samo pokazuju u Action Centru i nisu vidljive korisniku kao dosadasnje obavijesti (ne smetaju). Jos ne vidim na koji nacin ce morati ili ne razvijaci ugraditi uopste funkcionalnost notifikacijskog centra u vlastitu aplikaciju. Po ovome izgleda da ce svaka notifikacija biti prikazana u Action Centru bez obzira jeli razvijac ugradio ili ne. Razvijacima je dato na izbor hoce li ugraditi ostale funkcije kao brisanje notifikacija otvaranjem aplikacije ili “ghost toast”.

Low-Profile-keyboard_thumb

Pored ovog otkriveno ja da ce uz WP8.1 doci i novi layout za tipkovnice koji ce se vjerovatno prilagoditi trenutnoj situaciji i smanjiti se na odredenu velicinu koju vidite i lijevo na slici. Ja ovo nisam mogao provjeriti u WP8.1 SDK jer nigdje nisam vidio ovaj layout, zato je moguce da je ova informacija lazirana. Ostaje jos 26 dana do prezentacije gdje cemo otkriti sve.

Jos jednu zanimljivost sam otkrio za razvijace cackajuci po SDK, a to je da ce biti dosta lakse ugraditi “zasebne” notifikacijske zvukove za obavijesti nego sto je to slucaj trenutno. Za sada u WP8 SDK se kuca dosta koda da bi se dobila tako prosta funkcija kao zasebni notifikacijski zvuk, a u WP8.1 ce se jednostavno ici kao na slici sto prikazuje. I preko URI seme ce se dodati mjesto zvuka.

Screenshot (87)

Kao sto vidite isjecak iznad, to je dio koda WP Novosti aplikacije za WP8.1. U njemu vidite kako se jednostavno sada moze pristupiti zvuku notifikacije. Ovo razvijaci razumiju i obradovat ce ih kako ce biti jednostavno u WP8.1.

emulator

Druga stvar koju sam otkrio koja ce olaksati dodatno koristenje Windows Phone operativnog jeste da ce one kvakice selektiranog teksta biti duze tako da bolje vidite gdje i koliko selektirate. Ovaj isjecak iznad je dio WP8.1 emulatora, i pisanja u Word dokumentu. Nije mnogo jos ostalo, a oni koji imaju WP8.1 kazu da jos nisu sve stvari pokazane, zanimaju me bas koje su te stvari.

1 komentara :

  1. Druze Dino naoravi clanak i o Nokiji Lumiji 1520 gde je pokazala se bolja od Samsunga Galaxy s5 kao gejmeraki telefon :) Danas se to vrti na svim sajtovoma ;)

    ReplyDelete

Ostavite komentar