12.3.14

Microsoft priprema vec Windows Phone trgovinu za WP8.1

Windows Phone 8

Windows Phone 8.1 nadogradnja oficijelno jos nije nigdje ni spomenuta od strane Microsoft-a, ali sa svih strana imamo vec dokaze o njoj. Ovih dana se vidjelo u Windows Phone trgovini cak na detaljima aplikacija da ce biti kompatabilne i sa 8.1. Znaci sadasnje aplikacije ce raditi i na 8.1 (telefonima) bez ikakvih promjena koda aplikacije. Dok za one koji ce razvijati aplikacije za WP8.1 te aplikacije nece biti kompatabilne za 8.0, znaci da korisnici tih aplikacija koje su za 8.1 napravljene moraju imati 8.1 na telefonima.

WP8-1 package support

Ova slika iznad pokazuje stanje kada vrsim upload bilo koje od mojih aplikacija, u tom slucaju iz aplikacije uzme sve potrebne informacije kao koliko je velik fajl, koji je operativni sistem (i koji je podrzan), pored rezolucija za koje je napravljena aplikacija kao Prognoza koja je za WVGA, 720p i WVXGA. Sto je zanimljivo sada vidjeti da Dev Centar vec testira i ugraduje 8.1 kompatabilnost. Microsoft je vec sklonio da korisnici u trgovini ne vide vise natpis “Windows Phone 8.1” ali je vec kasno i ljudi su napravili slike kao dokaz za postojanje slijedece nadogradnje.

Ovo nije neka velika vijest ali je ipak lijepo vidjeti da Microsoft ne prepusta to slucaju i sudbini sta ce se desiti tek u aprilu. Za razvijace koji ne vide jos 8.1 kada urade upload aplikacije moguce je da zavisi od SDK koji imate, a poznato je da postoji i 8.1 SDK vec u “opticaju”.

Za razvijace koji zele da razvijaju i za 8.0 i za 8.1 vazit ce pravilo da moraju napraviti drugi fajl koji ce zavrsavati na .appx (Windows Phone 8.1) uz postojeci .xap (Windows Phone 8.0). I .appx fajlove ce dobiti sa 8.1 SDK.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar