31.5.14

Datoteke – Fajl menadžer je dostupan za WP8.1

Datoteke Setup

Microsoft-ov blog „Windows“ je maloprije objavio članak o fajl menadžeru kojeg smo najavljivali neko vrijeme. Od danas ga možete preuzeti i skoro do mile volje raditi sa podacima i mapama što želite. Skoro do mile volje znaći da ne možemo ipak brisati postojeće mape kao dokumente, downloadi, music, pictures itd. te mape su standardne i ne mogu se brisati ali se mogu zato nove stvarati gdje možete ubacivati i raspoređivati po volji.

 

Files_Screens

 

Windows Phone sam po sebi je tako napravljen da u suštini i nije potreban neki menadžer kojim ćete upravljati podacima jer spajanjem telefona na računar dobijate iste mogučnosti kao u aplikaciji i preko Windows Explorer-a. Ali Microsoft je ipak ispunio i tu želju korisnicima koji su to toliko dugo zahtijevali.

 

„Datoteke“ aplikacija ima mogućnost manipuliranja samo običnih podataka koje su stvorene za korisnika, onim sistemskim aplikacija nema pristup. Sada će neki biti razočarani jer su mislili da će Microsoft otvoriti fajl sistem cijeli i da mogu i tamo čačkati i ubacivati/brisati podatke po želji, sorry toga nema.

 

Ipak ko želi samo da prebacuje podatke ili sa telefona na SD karticu ili obrnuto, ova aplikacija će poslužiti. Nisam još siguran kako se ponaša sa „file picker“ sistemom tj. da li interagira sa aplikacijama koje mogu birati podatke iz drugih aplikacija, kao npr što to može OneDrive aplikacija.

 

Aplikacija naravno podržava brisanje, višestruko selektiranje, kopiranje podataka, dijeljenje podataka, stvaranje novih mapa, sortiranje sadržaja po raznim kriterijima i traženje podataka na cijelom telefonu. Fajl menadžer je bio visoko na spisu želja UserVoice stranice koju vodi Microsoft za Windows Phone i kroz WP8.1 vidjeli smo da su ispunili skoro pa sve želje, nedostajao je samo još ovaj dio oko menadžera. Ko želi može preuzeti ovu aplikaciju ispod klikom na link ili skeniranjem qr koda.

 

QR_Files

20 komentara :

  1. Lijepo je da Microsoft sluša korisnike i ispunjava im želje ali ja opet ne vidim pretjerani smisao ove aplikacije.. ja od kada korsitim WP nikad nisam imao potrebu da bi nešto premjestio, kopirao itd. Jednostavno, na WP sustavu je to suvišno

    ReplyDelete
  2. veljačaaa31 May, 2014

    Ja bi voleo kada bi napravili jedan ozbiljan a besplatan video player,ali to izgleda niko nema nameru. Inace ovo mozda ima neku svrhu ako telefon ima sd karticu pa da se prebacuju fajlovi,nama koji je namamo stvarno ne znaci nista.

    ReplyDelete
  3. Offtopic,proradio je whatsap

    ReplyDelete
  4. Ima Microsoftova aplikacija za Video?! A za nesto ozbiljno i bestplatno ostaje samo sansa da mogu razvijaci Microsoft-a ili Nokije. Jer ostali ili nece napraviti ozbiljno ili ne besplatno :)

    ReplyDelete
  5. http://www.wpnovosti.com/2014/05/whatsapp-vracen-u-trgovinu.html

    ReplyDelete
  6. Meni je ova app sasvim ok. U pravu ste za sve,ali preko nje ima mogucnost dijeljenja videa :). Preko microsoft aplikacije to nije slucaj... Svidja mi se,sve u svemu :)

    ReplyDelete
  7. Da to sam malo podcijenjio u clanku. dijeljenje sadrzaja omogucava ova aplikacija i preko emaila sto prije nije bilo moguce kao recimo pdf, power point ili druge stvari brzo se podijele.

    ReplyDelete
  8. Svakoko bolje da postoji ovakva aplikacija,nego da je nema. Sad kad je dozvoljena manipolacija fajlovima, da li ce biti moguce da dobijemo neki muzicki plejer koji ce moci pustati muziku po folderima(fasciklama)? Ovo sređivanje po izvođacu,albumima idr. mi je jako komplikovano,posto sam se naviko, a i svu muziku sto imam je sređena u fasciklama. Ne vidim zasto ne bi takav muzicki player postojao, bar ja ne znam da ima. Inace nestrpljivo cekam dolazak wp8.1.

    ReplyDelete
  9. veljačaaa31 May, 2014

    Voleo bi da vidim nesto nalik bs playeru na androidu,koj sam pronalazi titl i pusta sve formate. Inace meni je ova video app beskorisna

    ReplyDelete
  10. Meni također nikada nije trebala opcija da neke datoteke prebacujem vamo-tamo na samom mobitelu, ali ima ljudi koji su na to navikli kod androida, pa evo službene aplikacije za njih.
    Drago mi je najviše zbog jedne stvari, to je da je SVAKA recenzija wp8 uređaja u rublici "negativno" isticala kako wp nema sistemski file manager, pa neka se i to jednom promjeni.
    p.s.
    Već od prije postoji Pocket File Manager koji ima još više funkcija od ovoga (otvara .rar file-ove), ali nije besplatan.

    ReplyDelete
  11. Sad odjednom niko nema potrebu za ovim, na sav glas ste trazili. Sad shvatate koliko je to bespotrebno, pogotovo na ovom nivou. Da li ce moci .rar da otpakuje, vecina stvari na netu je upakovana u rar? Uzalud mogucnost pravljenja foldera ako ja npr. napravim folder sa pdf fajlovima takav folder nije vidljiv pdf citacu. Da je svaki pdf, mp4, mp3 vidljiv direktno iz app koja ga otvara pa da kazemo da je uradjeno nesto, ovako he samo zamajavanje, mazanje ociju i minimalan korak napred. Sto se tice titlova to je sramno da nema. Ne znam zvog cega neko daje ocenu 5 Xbox video app.

    ReplyDelete
  12. Windows Phone 8.1 moze i bez ovoga da otvori .rar i zip bez problema. Mislim da je to moglo i na 8.0 kada skines fajl otvoris ka klikom jednostavno i vidis strukturu fajla, otvaras faljove koje su unutra itd. Sa ovim mozes sve otvoriti i premjestiti. isto tako moze okaciti svaki fajl uz emaila sada. od rar, powerpoint, word fajl, excel, mp3, video itd. sve sto imas u ovim folderima. To omogucava WP8.1.

    A to sto aplikacije koje otvaraju pdf ne mogu da otvaraju rar u kojem je pdf nije njihova krivica. Primjera radi Adobre reader, nisu oni mogli znati da ce WP8.1 dopustiti file picker sistem tj. da aplikacije mogu koristiti fajlove na cijelom sistemu. Do sada je bilo samo moguce koristiti fajlove koji su u "folderu" aplikacije i dalje ne. I Reader nije mogao se unaprijed programirati da to ima kada je Preview sada za to tu. Preview sluzi da bi razvijaci napravili to i ugradili. Kao sto to radi onedrive, facebook i ostale aplikacije. Ne ocekujem da ce to odma svi ugraditi niti da ce ikad neki od njih ugraditi ali zato ih treba bojkotirati i preci na alternative.

    Vjerujem da ce microsoftov reader imati to ugradeno uskoro.

    ReplyDelete
  13. To mnogi zahtjevaju tamo na UserVoice stranici od Muzicke aplikacije. ali postoji problem da folderi nisu kod svakoga isto osim toga jedan .mp3 fajl ne moze izvodaca asocirati sa imenom foldera nego to preuzima i meta podataka fajla. i prenosenjem fajla ti podaci se takoder prenose. Taj sistem postoji vec dugo i na racunarima tako da se pokazao kao kvalitetno rijesenje. Izvodaci i sve ostalo se sreduju u meta tagovima pjesama. I onda bilo kako da snimis na WP8 ti podaci ako su tagovi lijepo ispisani ce biti sortirani kako treba.

    ReplyDelete
  14. DA, to su mnogi govorili da je nedostatak ali evo WP8.1 znali smo od pocetka da donosi mogucnost pravljenja takvih aplikacija. Pocket file manager i ostali koji su postojali su dobra rijesenja ali ni jedan nema izgleda WP aplikacije, neki cak forsiraju od njih Android izgled foldera i takve stvari i onda aplikacija izgleda kao da je klinac sklepao na brzinu. Dosta korisnika pazi na estetiku aplikacije i ova (ne zato to je od microsoft-a) ali je savrseno u skladu sa WP sistemom.

    ReplyDelete
  15. Vjerujem da cemo i to vidjeti uskoro. Nedavno sam pricao sa razvijacima VLC playera za WP8.1 i vjerujem da ce on biti bolji za neke korisnike nego ova ugradena app.

    VLC za WP8 izgleda vec dobro i testiraju je, vjerujem da ce slijedeci mjesec i izaci.

    ReplyDelete
  16. Da, kada ostale aplikacije ugrade sve file picker i file share sistem onda ce i ova postati beskorisna. Osim za one koji ipak vole prebacivati stvari iz foldera u folder. :)

    ReplyDelete
  17. Miroslav Jovancic01 June, 2014

    Svaka app koja vodi ka unapredjenju wp je korisna.Meni iskreno ne treba da premesam fajlove po telefonu ali secam se jednom da sam hteo da skinem neki prevod za film preko telefona i prebacim ga na tablet.Nisam uspeo.Tako prosta stvar.Tada sam se bas razocarao u wp8.Eto sada je to moguce.😊

    ReplyDelete
  18. Skinuo sam,preimenovao neke pesme, i sad u playeru ne mogu da se puste,izbacuje gresku..

    ReplyDelete
  19. Kada se preimenuje pjesma zavrsetak nakon . (tacke) mora ostati isti. Npr .mp3

    ReplyDelete
  20. Uradio sam to,i opet kada udjem u muzicki player pise eror,a kad udjem u aplikaciju,otvorim pesmu,otvori je u video player.Kako mogu da namestim da se otvara u muzickom,a ne video playeru?

    ReplyDelete

Ostavite komentar