7.4.14

WP8.1 postavio novi rekord za najbrže tipkanje na telefonu

Swipe_keyboard_Windows_81

Windows Phone 8.1 je predstavio novu funkcije Word Flow koja je slična „swipe“ funkciji sa Android uređaja. Word Flow podrazumijeva „brisanje“ prstom preko tastature i tako WP8.1 pretpostavi riječi koje ste napisali brisanjem i ispiše ih. Taj način pisanja je dosta brži nego tipkanje svakog slova pojedinačno, a brži je i čak nego prijašnje T9 tipkanje. Neki korisnici će reći da nije moguće ali pogledajte video ispod i uvjerite se sami.

Microsoft je pozvao Ginesovu knjigu rekorda da zabilježe novi pokušaj obaranja rekorda u najbržem pisanju određene fraze od 160 znakova. Prošle godine taj rekord je postavio Samsung Galaxy S 3 sa 20.53 sekunde, ove godine Microsoft je oborio rekord sa Nokia Lumia 520 uređajem i to samo za 18.44 sekundi, što je dvije sekunde brže od Samsung Galaxy S 3.

Ova funkcija nažalost neće biti dostupna za sve jezike na Windows Phone 8 jer je pretpostavka za ovo da jezik ima riječnik tj. da kada pišete riječi Windows Phone vas ispravlja. To ispravljanje je dostupno samo za veća tržišta kao njemačko, američko, englesko, francusko itd. Naše države nažalost nemaju riječnik za tipkanje, tako će i ova funkcije nedostajati.

Za sve oni koji ipak žele riječnik mogu se poslužiti malim trikom. Postavite jezik na neki koji želite, a koji ima riječnik, kada napišete sada neku našu riječ ona se pojavi iznad tastature sa „+“ znakom ispred, taj plus dodaje tu riječ u riječnik i kada je slijedeći put pokušate tipkati ona se sama pojavi kao da je dio tog stranog riječnika. Uz taj mali trik će se moći koristiti i Word Flow i samim tim ćemo moći i mi ovako brisati kao na videozapisu i tipkati brzo. Naravno moramo neko vrijeme provesti dok pišemo da i dodajemo riječi u riječnik.

6 komentara :

  1. t9 je zakon ja i na tach ekranima i na stvarinim tipkama sam visestruko brze pisao i to sam naucio jos na Siemens C45 mobitelu(neznam sjecali se mladza raja tog mobitela i uopste te marke mobitela).A ovo je demonstracija nekoga ko je sigurno maksimalno koristio ovu funkciju + nevidi se sta je tacno napisao i imali gramatickih gresaka.Ne osporavam nista samo kazem da godinama od prvog mobitela kada sam bi 1 razred srednje koristio sam t9.

    ReplyDelete
  2. Da sjecam se ja tog telefona. Dobar je bio tada. A provjereno je poslije da cijela fraza nema greske, ginesova knjiga rekorda nije tako lagano da se upise u nju ako nike sve po pravilima. A sto se tice toga jeli momak ranije imao ovu funkciju ne znam, samo mogu potvrditi da dok brises ovako rijeci nema gresaka, ako imas podrzan jezik. Ja sam pokusao sa njemackim i brze se pise nego s bilo kojom drugom metodom. Jer imas brisanje plus "predikciju" koja odredi jeli ta rijec pase tu. I Windows Phone ionako prepozna ako slucajno recimo promasis slovo na tipkovnici ona ipak otipka ono slovo koje je vjerovatno bilo na umu tokom pisanja - naravno sve na podrzanim jezicima... Kod nas jos 0 poena.

    ReplyDelete
  3. ma da respekt tehnologija ide dalje ja se jos nisam navikao na qwert-i tastaturu i ako Lumniu 920 imam vec 8 mjeseci.....ali sta cu prilagodicu se,a mislim sto se tice "predikcije" izaberes jezik koji podrzava to i onda lagano unosis nase rijeci,trajace ali tako sam ja poceo...cak mislim da si Dino vec jednom davao savjet na tu temu..

    ReplyDelete
  4. Da, i u ovom clanku sam opisao to pri kraju. i nakon mjesec ili dva imas domaci rijecnik :) ionako na telefonima ne koristimo ni 10-15% cijelog rijecnika pa nije ni tesko napraviti...

    ReplyDelete
  5. Postoji aplikacija T9 keyboard koja bi, kada dodje 8.1 mogla da bude podrazumevana jer se izuzetno lako pise sa njom a ima nase jezike. Bilo bi lepo :-)

    ReplyDelete
  6. da, ima more takvih aplikacija na trgovini ali nijedna od njih ne moze da zamjeni direktno tipkovnicu WP8. mislim na to da udes u poruke/email/aplikacije i da bude ta T9 to Windows Phone ne dozvoljava.

    ReplyDelete

Ostavite komentar