13.4.14

Novi detalji oko Lumia Cyan i WP8.1

18

Pozdrav dragi čitaoci. Danas se javljamo sa novim informacijama o WP8.1 nadogradnji i nekim novim stvarima oko Lumia Cyan nadogradnji koja će u paketu izaći sa WP8.1 (u junu otprilike).

15

Naišao sam na dodatne informacije o WP8.1 te da Facebook i drugi integrirani servisi možda ostanu i nakon WP8.1 nadogradnje, to pokazuje fotografija iznad koja je snimljena na Lumia 930 uređaju koji ima WP8.1 i koji ima Lumia Cyan nadogradnju i gdje jasno vidimo još uvijek prisutnu Facebook integraciju. Nije samo jasno u kojem obimu će ostati integracija. Pored toga vidimo na slici i Apple iCloud umrežavanje što će biti veoma zanimljivo pratiti za iPhone korisnike koji prelaze na WP uređaje.

5

Drugo što sam upazio (na slici iznad) tokom pregledanja jeste da će Lumia 930 korisnici, a nije sigurno hoće li svi ostali, uz Lumia Cyan dobiti tzv. Sensor Core tehnologiju koja skuplja podatke o stanju telefona, pokretu istog, u pozadini i aplikacije mogu uzimati te informacije bez da ih same moraju generirati. Nokia kaže za Sensor Core da će smanjiti potrošnju baterije Lumia uređaja jer će aplikacije koristiti jedan „centar“ (Sensor Core) za informacije. Glasine kruže da za Sensor Core će biti potrebna tehnologija koja je samo prisutna u Lumia 1520 i 930 do sada te da će buduće generacije uređaja isto imati ugrađeno. Ova tehnologija zahtjeva hardverski čip koji je tek ugrađen u Lumia 930 i 1520 tako da je logično da nemaju ostali prije.

16

Zadnje što vidim jeste i Device Hub koji je nekada bio i prisutan na Nokia Lumia uređajima i na trgovini. Pomoću njega se uređaji mogu bolje umrežiti i mogu tako komunicirati i prenositi podatke. Toliko za danas, sutra se čujemo opet vjerovatno sa nadogradnjom na WP8.1 preview for developer, koju očekujem oko 15-17h poslijepodne po našem vremenu (9h ujutru po vremenu u Redmond-u - Microsoft).

7

izvor: allaboutwindowsphone

45 komentara :

  1. Edin Hubić13 April, 2014

    Jedno pitanje, da li će indikator jačine mreže i baterije uvijek biti vidljiv ili će se automatski skrivati kao što je trenutno slučaj?

    ReplyDelete
  2. To ce se i dalje sakrivati ali pritiskom bilo gdje gore ce se pojaviti i mreza, wlan status i baterija i ostale ikone. Po potrebi znaci. Jos u wp8.1 dolazi kada se svuce action centar ispod baterije ce pisati datum, a lijevo ispod mreze ce pisati naziv mreznog operatera.

    ReplyDelete
  3. McMatkovic13 April, 2014

    Pitanje,nakon nadogradnje 8.1 app se ponovo instaliraju ili ostaju ove? Cyan stize u paketu sa 8.1? (mislim na razvijace i entuziaiste).

    ReplyDelete
  4. Zanima me da li cu moci da instaliram lumia cyan na lumia 920,ukoliko budem odradio update na 8.1 preview.for developers?

    ReplyDelete
  5. 8.1 je samo nadogradnja kao i svaka druga i logicno da ne moras reinstalirati. Ili si morao nakon GDR3 reinstalirati? A lumia cyan pise u prvoj recenici na kraju. Stize u paketu sa wp8.1 u junu, za razvijace sada stize samo wp8.1 iz microsofta. A lumia cyan je nadogradnja iz Nokije i ne moze zajedno stici. To sto sam napisao u junu lumia cyan se odnosi za obicne korisnike, a razvijaci ce tada isto dobiti.

    ReplyDelete
  6. Naravno, kada dode vrijeme za Lumia Cyan ona ce se sama pojaviti oko juna. I instaliraju je svi bez obzira da li imaju ili ne wp8.1. U junu stize u paketu sa wp8.1 za obicne korisnike, tada ce ovi koji imaju preview samo dobiti Lumia Cyan.

    ReplyDelete
  7. McMatkovic13 April, 2014

    E to me interesuje,znaci jun i za razvijace. Ok.pz.

    ReplyDelete
  8. Hvala ti Dino na brzim odgovorima,i brzom postovanju aktuelnosti,i veliki tumbs up za aplikaciju,zanima me jel odradjena u visual-u jer planiram da pocnem malo i ja da se bakcem developingom wp aplikacija?

    ReplyDelete
  9. Da u visual studio, on omogucava punu slobodu od windows preko windows phone aplikacija do webstranica i ostalih programa. A to mi je bio i cilj sa onim clankom da privucem korisnike na preview for developers koji ce barem isprobati appstudio i mozda kroz to i neko postane razvijac jer je sav alat besplatan. Sto u svakom slucaju znaci da je bolje za regiju cijelu. Sto vise nas ima to bolje. I hvala na komplimentu, ja na obje aplikacije radim koliko stignem a WP Novosti vec duze radim aplikaciju, tek sada je kako sam je zamisljao prije dvije godine da bude nekad u buducnosti.

    ReplyDelete
  10. Dino dali znas dali dolazi kakva nadogradnja za HTC 8X ,Mislim neka nafogradnja osim windowsa ...

    ReplyDelete
  11. Jel sutra dolazi windows phone 8.1 update za sve lumia telefone?

    ReplyDelete
  12. Vjeruj mi da nisam nista cuo. Od HTCa jedino sto sam procitao jeste da nemaju u planu uskoro izdati novi WP. Tako da sumnjam da rade i na trenutnim nesto...

    ReplyDelete
  13. Ne. Dolazi za sve razvijace i njihove telefone bez obzira na marku. A ne dolazi na sve lumia uredaje.

    ReplyDelete
  14. Kamera na lumia 720 je dosta slicna ovoj ns 920. Nista bolje slike nisu na skupljem modelu. Iskreno, bolje slike sam imao na C7, iako nije imala carl zeiss lece. Po mom, slike su vise zrnaste nego sto bi trebale biti, cak na dnevnom svjetlu. Nadam se da su bolje na lumia 925 ili 1020, jer razmisljam da predjem na jedan od ovih modela. Iako mislim da je 808 jos uvijek nepreavaziđena. Sramota da samsung s2 plus ima bolje slike. Da me pogresno ne shvatite, nisam fan samsunga, vec nokie i philipsa, ali je realno tako. Govorim o slikama, ne o video kvalitetu. Tu se treba jos sta popraviti oko kamere. Da ne govorim o N8 kvaliteti slika, iako je to vec prilicno stariji model. Lp.

    ReplyDelete
  15. a evo mali test N8, C7 i lumia 920. Jasno se vidi da Lumia 920 je najbolja od ta tri. Nemam sta pricati, slika govori sve.

    ReplyDelete
  16. Pozz
    ja sam se registrirao za onaj preview vor developers koji bi kako cujem trebo sutra poceti.
    ja sam obican korisnik i imam lumiu 620 i prijavio sam se samo da vidim ove nadogradnje sto prije.
    samo me zanima posto ja necu nikakve aplikacije radit hocu li ja dobit ove nadogradnje samo i to je to
    i onda cekam puni update u srpnju.
    hocu li imat kakvih problema zbog toga sto nisam razvijac?

    ReplyDelete
  17. Pozdrav. Od danas jesi razvijac :) ako si se prijavio na appstudio onda si za microsoft razvijac. Registriran ali ne moras objaviti nikad app. I neces naravno imati problema s tim. To je sve ok i legalno.

    ReplyDelete
  18. I da, dobit ces sve nadogradnje od microsofta prije preko ovog preview for developera programa... :) Sutra otprilike 15-17h ili 18h ce vjerovatno biti online wp8.1

    ReplyDelete
  19. Hvala na informacijama ;)

    ReplyDelete
  20. Izgleda da nisam jedini koji tvrdi da l920 nema bas neku kaneru. Za moje potrebe cak mozda i ispod proseka. Za slikanje dokumenata A4 formata bolji je n82 sa 5 mpx. Po dnevnom svetlu cak i Nokia 701 koja nema autofokus daje skoro isti kvalitet kao l920. Dino, sve je ovo lepo sto si dao primere ali pravis jednu veliku gresku! Nemoj na testu da gadjas sam centar- ove krugove, vec pomeri npr. skroz gore u levo gde su oni brojevi. Jasno se vidi da L920 pravi mutne slike, dok L820 mnogo bolje radi.

    ReplyDelete
  21. Zaista mislis da je n82 toliko star model bolji? :) Stvarno smjesno. Cak i lumia 820 bolja od 920? Onda narod budale sto kupuju l920 radi bolje kamere? :D Stvarno smjesno. Lumia 920 ima superiornu kameru i spram n82, i spram 820. I znam o cemu pricas pricali smo na tu temu vec i dokazao sam ti da sam slikao dokument gdje se vidi sve na slici, svako slovo. I tebi je bilo vazno da program moze citati ta slova i moze. Samo je bitno kako slikas. A blatiti jednu od najboljih mobilnih kamera koja l920 jeste smjesno je. Ispada da kazes da su oni koji su kupili do sada bas budale sto daju 300€ za telefon kada n82 ima bolje slike?!

    ReplyDelete
  22. I ove slike iznad, prva posebno nije sredina i vidi se da n8 pravi losiju sliku. a evo i dokument slikan sada u losem osvetljenju sobe uz minimalnu svijetlost i sta ovdje ne valja? I n82 moze bolje ovo da uradi? eto ispod slika smanjena na manji format da pase ovdje u komentar. gdje je tu nesto da se ne moze procitati? a da ne pricam kako bi jos ostriju sliku napravio po danu...

    ReplyDelete
  23. i evo jos jedan dokaz. n86 jer u testu nemaju ni 82 jer je toliko star model. n86 bi treba obiti i bolji nego n82?! jer ima 8mpx. evo i on je losiji od l920 i c7 opet dokazano oba su losija od lumia 920 i ne znam o cemu pricamo onda? pogledajmo sum na slici, lumia 920 ima najmanji sum, pogledajmo gdje se slova najbolje ocitavaju to je kod lumia 920.

    ReplyDelete
  24. i evo i 100% crop od ove slike dole lijevo zadnji redovi teksta. savrseno dobro se sve procita. Ovo ko ne moze procitati i tvrdi da je lose onda stvarno ne znam :D

    ReplyDelete
  25. i za one koji jos uvijek ne vjeruju evo isjecak sa ivice slike. n86, c7 i lumia 925. a da ne pricamo sta bi im svima uradila Lumia 1020!

    ReplyDelete
  26. Evo link https://onedrive.live.com/redir?resid=2CFA30029DD51D65!2989&authkey=!AB4KqBQIT1Md7o4&ithint=folder,
    Jasno se vidi da je n86 model iz februara 2009 bolji od L920. Dino, ne seci krajeve slika i ne poredi L925 sa n86 vec L920 :)

    ReplyDelete
  27. nisam sjekao nista i uporedio sam prvo sa l920. i to sto si nasao na testu da su neki coskovi malu mutniji ne dokazuje da je kamera jedna bolja. to samo dokazuje da je polje gdje je ostra l920 manje a to je direktan uzork f stop broj. sto manji on vise ce se mutiti coskovi, ali to nije dokaz da ne valja lumia 920.

    ReplyDelete
  28. A sto se tice cena, ko je lud da kupi skuplji model sa losijom kamerom... https://onedrive.live.com/redir?resid=2CFA30029DD51D65!2990&authkey=!ABVxvWz25UYZftM&v=3&ithint=photo,.JPG
    U Norveskoj vecu ulogu u ceni ima boja telefona nego kamera. Ja sam se zaleteo za jeftiniji i stvarno sam kupio jeftiniji :P

    ReplyDelete
  29. jeli ovo lumia 820 skuplja od lumia 920? a lumia 720 skoro pa tu negdje po cijeni? jeli ovo isti tarif ili nesto drugi pa zato su cijene ovakve? I ev ovidi osam ostale slike ti sa onedrive i vidim da po meni lumia koju imas ima mali problem koji ne bri trebala imati. lijevi gornji cosak je dosta zamucen. to moze biti da je staklo ispred krivo postavljeno ili da je kamera unutra u krivom polozaju. Uglavnom ako mene pitas nije to normalno onako da je zamuceno.

    ReplyDelete
  30. Bi li se ubrzao proces čekanja ako se stavi regija na US? Toga sam se sjetio :D

    ReplyDelete
  31. Lumia 1020 u prednosti sa OIS-om i naprednijim algoritmima za obradu slike, odnosno u prednosti je sa svime što nije bilo kad je izašla Nokia 808pw. Noviji trendovi su da slike budu saturiranije, da boje budu življe.. 1020 prati te trendove i još je pogonjena WP sustavom, veliki display, odličan smartphone.. Jednostavno, novije i bolje.

    Nokia 808 ne zaostaje puno, boje su nekako hladnije i manje saturirane ali to nije ništa što se ne može korigirat.Jedino što Nokia 808 ima bolje od Lumie 1020 je veći senzor. Ali, ima par stvari koji joj spriječavaju napredak. Nema OIS, nije podržan RAW format, koristi symbian belle koji je mrtav.. Može se naći vjerojatno još koja mana, ove mi prve padaju na pamet. Tako da, ako želiš fotoaparat i smartphone- N808 otpada.

    Samsung s2 plus ima bolje slike od kojeg uređaja?
    :)

    ReplyDelete
  32. Dino, jedno pitanje: ako sada update-ujem ovaj preview da li gubim nesto od Nokia aplikacija? Da li ce i dalje na primer raditi Drive+ dok ne stigne zvanicni Nokia update? Hvala unapred

    ReplyDelete
  33. Nazalost nece pomoci. Sinoc sam pricao sa par ljudi koji su do sada pratili to malo bolje i kazu da oko 9-10h ujutru po redmond vremenu, a oni su 8h iza nas pustaju server da pusti nadogradnje. To bi bilo kao kod nas 17-18h veceras. Jer nije njima bitno koja je regija namjestena kada ce svi u isto vrijeme dobiti

    ReplyDelete
  34. Jos ima prednost Nokia kamera koja omogucava toliku kontrolu kao nijedan pametni telefon do sada. I to nije neka aplikacija nekog tamo razvijaca nego direktno iz nokije.

    ReplyDelete
  35. Sve ce raditi normalno. Ovo je samo obicna nadogradnja. I ne znam kada je nakon bilo koje nadogradnje u WP neka aplikacija prestala raditi?! Stvarno se pitam zar imaju ljudi takva losa iskustva pa misle i sa WP ce se to desiti? :D Sve ce raditi kako treba poslije nadogradnje, to je sigurno.

    ReplyDelete
  36. Evo clanak na blogs.windows. je vec napisan o preview for developers i wp8.1 samo jos da ga objave. A vidimo da ke danas taj dan iz prve recenice teksta.

    http://blogs.windows.com/windows/b/buildingapps/archive/tags/phone/

    ReplyDelete
  37. Da, zaboravio sam na mogucnosti kontrole kamere.. To sam samo vidio na android uredjaju ali je potrebno instalirat aplikaciju da bi mogao imati toliku kontrolu kamere.

    ReplyDelete
  38. Eh, steta.. Ali brzo ce 17-18h tako da nema potrebe za pozurivanjem

    ReplyDelete
  39. Izasao je sad cu ga skinem :)

    ReplyDelete
  40. Da :) uzivajte danas je praznik WP8 :)

    ReplyDelete
  41. Pocela je nadogradnja... :)

    ReplyDelete
  42. Vec tako rano? :D
    btw. Nikad nije rano :D

    ReplyDelete

Ostavite komentar