30.4.14

Šta se promijenilo u pozivima na WP8.1

pozivi WP81

Sa Windows Phone 8.1 nadogradnjom se dosta stvari promijenilo, a čovjek po prirodi ne voli da se stvari brzo mijenjaju tako se mnogi ne snalaze sa novim pozivima u WP8.1. Ovaj članak će pomoći svima koji imaju problema sa snalaženjem i objasniti gdje je sada sve i kako rade pozivi.


pozivi screenshot

Prvo u WP8.1 pozivima što primijetimo jeste da nema više slušalice za biranje jer je Microsoft to dugme ukinuo i postavili su biranje direktno sa imena. Ova metoda je veoma logična jer su statistike pokazale da korisnici koji otvaraju „pozive“ (slušalicu) najviše koriste malu slušalicu pored imena za direktno pozivanje. Drugo po redu korištenja jeste detaljnije informacije tog kontakta, za tu svrhu su dodali novo dugme koje vodi direktno do "profila" tog kontakta u imeniku i koje vidimo desno pored svakog poziva.

Za one koji žele vise informacija o drugim kontaktima koji nisu u pozivima ima imenik (zasebni Live Tile koji se zove "kontakti" ili „osobe“) u kojem imate uvid u sve moguće detalje svakog kontakta kao brojevi, emailovi, Facebook detalji, rođendani i druge važne stvari. Ne smijete pomiješati ikonu na dnu u pozivima sa imenikom jer u pozivima ta ikona služi samo za spisak svih kontakata sa brojevima i nema drugih detalja kao email itd. Logično jer korisnik ako ulazi u pozive očekuje samo brojeve, a ne gomilu drugih detalja.

detalji poziva u wp81

Dužim pritiskom na ime (broj) koji su u pozivima dobijamo i ostale detalje kao datum i vrijeme poziva. Pored toga imamo uvid u trajanje poziva. To je novost i primjetili ste sigurno (ako koristite WP8.1) da se pored imena u pozivima pojavi i broj u zagradi, taj broj označava broj poziva sa tim kontaktom i dužim pritiskom na ime i otvaranje "detalja" dobijamo uvid u sve ostale pozive s tim imenom (kontaktom). Pored toga stoji detalj s kojeg broja je došao poziv (mobilni, fiksni). To je velika prednost spram 8.0 jer su pozivi sada grupirani, iako nije očigledno da se dužim pritiskom dođe do više informacija ova metoda otkriva dosta dodatni menija u WP sistemu koji su inače skriveni.

brzo biranje wp81

Speed Dial ili brzo biranje u WP8.1 je također dobro ugrađeno jer dužim pritiskom na svakog kontakta u pozivima dobijate mogućnost „dodaj u brzo biranje“. Sada ako pomjerite zaslon desno dolazite do zaslona za brzo biranje. Na njemu su kontakti poredani redoslijedom kako ste ih i dodavali. Taj redoslijed možete izmjeniti naravno po želji. Za izmjenu redoslijeda držite duže kontakt koji želite premjestiti, taj kontakt će dobiti boju akcenta telefona i na dnu vidite strelice sa kojima jednostavno možete pomjeriti kontakt. Veoma jednostavno je sve urađeno. Također možete sa „plusom“ na dnu i dodavati nove kontakte u brzo biranje.

poziv u wp81

Pri pozivu u WP8.1 od sada imamo i novi izgled i funkcije, ako pogledamo fotografiju iznad vidimo taj novi izgled. Fotografija kontakta zauzima veliki dio zaslona, tu vidimo broj i ostale važne stvari. Ako koristite Cortana asistenta i naredite da vas upozori kada budete imali slijedeći poziv (ili drugu interakciju) sa određenim kontaktom Cortana će vas upozoriti na donjem dijelu fotografije da imate podsjetnik vezan za tog kontakta. Na fotografiji također vidimo kontrole za prebacivanje poziva na eksterni zvučnik, gašenje mikrofona, prebacivanje na Bluetooth uređaj (auto, headset itd), „držanje poziva“, i veoma važna Skype ikona.

Skype je od sada direktno povezan sa pozivima u WP8.1 i tako ako ste prijavljeni na Skype i kontakt s druge strane također ima Skype na svom Windows Phone 8.1 možete prebaciti postojeći poziv u Skype poziv bez prekida i samo jednim pritiskom na ovo Skype dugme. O tome smo objavili već ranije članak – nove mogučnosti Skype aplikacije za WP8.1.

Sve u svemu Microsoft je dosta naučio u zadnjih par godina kako korisnici koriste svoje telefone i prilagodio je izgled, kontrole i mogučnosti poziva svim željama i potrebama. Naravno ponavljam rečenicu da se čovjek ne voli prilagođavati na promijene, ali u cilju je večeg zadovoljstva korištenja WP8 sistema.

20 komentara :

  1. Sve je to odlicno odradjeno, samo mi jedna stvar nije jasna: na koji nacin se grupisu pozivi? Nisu mi svi pozivi od istog kontakta na istoj grupaciji.

    ReplyDelete
  2. Bolje da su ubacili ociglednu stvar a to je filtriranje broke a kucanjem na dialer.Kucam prvih par karaktera broja ili imena I da izbacuje rezultate radi brzeg pozivanja.

    ReplyDelete
  3. Trazenje kontakta po broju je zastrajelo jer osim brojeva kontakti nude i druge stvari kao email. I zar nije lalse otvoriti slusalicu i pritisniti trazilo na dnu i ukucati ime prvo ili barem dva, tri slova imena i potraziti? Ako nema imena u pozivima pise "potrazi u kontaktima" i pritiskom na to odma prikaze sve kontakte sa tim sto ste ukucali. Po meni ne logicno jer niko danas ne pamti vise brojeve u glavi, imena pamtimo bez problema. A isto trazenje ima i u kontaktima l trazilo > ime > rezultat. A trazenje po broju moze biti frustrirajuce ako neko memorise broj sa recimo 061 u imenik sa +38761 vise je posla oko toga da se svi kontakti upisu kako treba nego trazenje po imenu.

    ReplyDelete
  4. I ja jos nisam skuzio ali izgleda da su po datumima grupirani i ako izmedu neki drugi kontakt dode on podijeli to da bi bilo hronoloski opet na kraju. Ali nisam siguran.

    ReplyDelete
  5. Da ali je lakse traziti odmah sa dialera nego search pa contacts...
    Druga stvar iskljucio sam predvidjanje teksta u SMS ali I dalje sam ispravlja...Pozdrav.

    ReplyDelete
  6. Za predvidanje imaju dvike stavke u jezicima. Ima da "postavi crveniju liniju ispod gdje je greska", a ima jos jedna da "automatski ispravi gresku". Dvije kvakice su zaduzene za to.

    ReplyDelete
  7. Moja greska,ubacio sam USA jezik da bi dobio Cortanu.Iako je UK selektovan za poruke i piskidane kvacice za korekcije nije htelo dok nisam piskidao i za USA.Sad je ok.Steta sto nema swipe keyboard za srpski vec samo za engleski.Poz.

    ReplyDelete
  8. Pozdrav, bilo bi dobro kada bi se u kontaktima, u kategorijama telefonskog broja moglo rucno upisati kategorija a ne samo odabir ponuđenog.

    ReplyDelete
  9. Imam jednu primjedbu koju su već ranije spominjali, a to su slike koje postavljaš u člancima koje su na Njemačkom jeziku...meni je jasno da ti koristiš Njem. jezik na telefonu al malo smeta jer aplikacija je "domaća" a slike primjera su na nekom drugom jeziku

    ReplyDelete
  10. Kuzim ja to, i ok je primjedba ali dokle god windows phone nema nas jezik 100% ugraden i da mi pruzi kao njemacki. Tj word flow rijecnik, bing prednosti koje dolaze sa njemackom regijom, a nema na nasim. Ja cu njega koristiti, pored toga samo mali broj korisnika, oko 30% koristi nase jezike, svi ostali su na engleskom. Ja jednostavno ne mogu da se prilagodim na nas sistem, pokusao sam par sedmica ali ne pase mi. A jezik da promjenim dok napravim 5-6 screenshotova mislim da ne vrijedi. A pored toga ima 15% hrvatski jezik koji koriste i oko 14% srpski, tako da ako odaberem hrvatski drugi ce reci sto nije na srpski. Ovako je kako ja koristim svoj telefon :)

    A uskoro ce se i to promjeniti, imam malo iznenadenje i dobru vijest za WP Novosti, posebno u tom segmentu... Vise ce te vidjeti ovih dana.


    ReplyDelete
  11. Da, to nedostaje. Mada pored dva ili tri mobilna broja, dva fiksna broja, dva faxa, dva pagera i jos apr stvari sta bi korisnici mogli jos utipkati?

    ReplyDelete
  12. To sam se i ja pitao, ali razumijem autora članka. Jednostavno, windows phone sustav je nekakav čudan na ovim našim domaćim jezicima. Vjerujem da strani jezik koristi i zbog lakšeg snalaženja po internetu ako traži kako nešto uraditi, jer jednostavno je lakše.

    Ove screenshot slike, to je tek toliko da popuni članak, da ne bude samo tekst.
    Meni osobno ne smeta što su na njemačkom jeziku, sa slika ionako ništa ne naučiš jer Dino stvarno sve detaljno objasni u svakom tekstu.
    Sto ljudi, sto ćudi :)

    ReplyDelete
  13. Sve je to ok, ali ovo ubacivanje skajpa mi je bezveze! Meni se to ne
    uklapa u logiku,poceli su sve da mijesaju i komplikuju, ne znam da li to
    ljudi traze, ali skajp je jedno, pozivi drugo, fb trece! Jednom sam
    dodao nalog za fejsbuk(zjb sam se) i kad mi je ucitao sve prijatelje u
    kontakte (ili kontakte u prijatelje ;) ) samo sam se iznervirao,jos nema
    selektivno brisanje imenika(wp7) nego brisi jedan po jeda kontakt,
    BRATE! Cemu sluze aplikacije!? Mada i aplikacije mi za neke stvari nisu
    jasne, tipa vikipedije, odes direktno sa eksplorerom(a precac mozes
    postaviti za sta ti god treba), jedino ako je u kolicini prenosa podaaka
    fora! Po meni te stvari treba da su razdvojene.
    Dino kako fon
    (wp7) ne moze da otvori desktop verziju WP Novosti preko eksplorera, je
    li to tvojih ruku djelo da bi se koristi aplikacija? Dodao bi i to kako u
    UC brovzeru recimo na dvoklik se izlazi iz njega, u eksploreru ne mozes
    izaci iz aplikacije kad pocesljas netom,kakav idiotizam, nego se vracas
    u beskonacnost! Jes' da ja govorim o wp7 sto je proslos, ali se prosto
    covek zapita kako neko moze takve stvari da napravi posebno majkrosoft,
    steta sto nema opere, ona je zakon, i sa opcijama korak napred, nazad,
    kao da ih izbjegavaju!
    Negdje si onomad napisao kako wp ima najbolju
    tastaturu, pa evo onedavno sam se dokopao android telefona, pre sam
    onako samo povrsno procackao android, ali sam stekao utisak i pre i sada
    da se manje grijesi pi kucanji na qwerty (u pitanju je cak 3.3" ekran
    xperia ray), pa sam se zapitao kako je vecim ekranima tek? Ne znam tako
    mi se cini na prvu loptu mozda grijesim. Generalno meni nije jasno sta
    je raja poludjela za androidom,bezveze. Nisam nikada koristio android (u
    pitanju je 4.0.4.) do sad, pa tako je konfuzan, ne znas ni sta je
    aktivno, ni sta ne, nema rad sa folderima, ovo neko cudo od
    multitasking, ako je u opste to!? Cak u uputstvu na fonu pise kao
    preporuka ugasiti telefon jednom dnevno da se ne upuca, boze sacuvaj!

    ReplyDelete
  14. Pa
    wp je mamara za njega, jedino ih cupaju broj aplikacij, besplatnih,
    igrica posebno! :D a i market nije pregledan kao kod wp! Samo da ovi u
    wp dodatno ne zkomplikuju dodavanjem tih integracija, svega i svacega, a
    i koliko sam vidjeo na snimcima u WP8.1 lista u podesavanjima vec tezi u
    beskonacnost!(kao sto su u WIN7 napravili na taskbaru kada su otvorena
    dva eksplorera
    moras postaviti na njih, pa ti on prikaze, pa ti onda odaberes,proces, a
    pre XP,VISTA odma na karticu koja ti treba,po sistemu hajde da
    mijenjamo nesto novo,nema veze sto je korak u nazad)

    Meni je WP7 tako logican i jednostavan, i zbog toga je super, steta sto
    nema manjih varijanti WP8 Sa ekranom do 3,5", koristenjem SE Xperia
    Ray sam skontao sta je pravi telefon, kompaktan, a radi pos'o,da ne
    kazem SVEEEE..., sto i drugi, uz to i ne osletis da je u dzepu!

    ReplyDelete
  15. wolfjager02 May, 2014

    mislim da ti ovde sve objasnjeno

    http://www.wpnovosti.com/2014/04/novi-detalji-oko-lumia-cyan-i-wp81.html

    ReplyDelete
  16. Naravno, dobit ce te obavijest kada stigne oficijelna verzija kao i svi ostali korisnici. Ali t oce se desiti otprilike krajem maja, pa se moze razvuci cak do jula.

    ReplyDelete
  17. evo da ti odgovorim da WP Novosti u sustini mora raditi na WP7 preko browser-a. Nisam nista dirao na stranici. A ona nema Desktop i mobilnu verziju. Nego ima samo jednu verziju koja je adaptivna i prilagodi se uredaju. Tako npr na telefonima se smanji i izbaci ovaj sadrzaj sa strane da ne smeta. prilagodi slike i cijeli clanak sirini uredaja. I to bi trebalo bez problema da radi na WP7 i WP8, i na svim uredajima bez obzira koji je u pitanju.

    A ovo za skype ko ne zeli neka ne koristi, moja parola. dugme ne smeta uglavnom. Meni ce biti veoma potrebno, u pola razgovora ako dodem kuci recimo gdje imam Wlan, prebacim samo razgovor na Skype. A Skype su pozivi, nema Skype veze sa Facebook-om, facebook je socijalna mreza, a Skype nacin komunikacije glasom ili videozapisom.

    A dvoklik ne mora znaciti da ce izaci iz aplikacije, back tipka se vraca uvijek na prethodnu stranicu, ako razvijac nije napravio mozda cak direktno da back izade iz app. Ima i toga. Zato u WP8 ima funkcija drzis back i otvori se multitasking i pritisnes x da zatvoris aplikaciju. U WP8.1 jos bolje su napravili i pored tog nacina dodali u multitasking da povuces dole aplikaciju prstom i zatvoris je.

    I da WP ima sada i najbrzu tastaturu, a i za mene cak najbolju, uvijek se prilagodi trenutnoj situaciji. ako su u pitanju polja za unos emaila, pojavi se odma na dnu @ znak, uz to ako kucas negdje URL do stranice ponudi odma .com .net i ostale. Ako kucas broj neki gdje se samo kucaju brojevi i nikad slova onda se ponudi samo tastatura sa brojevima. I razvijaci imaju dosta razlicitih ovih layout-a koje mogu koristiti za svoje aplikacije tako da korisnik nema nikakvog posla. A qwertz ili qwerty jesu dobar nacin kucanja zato sto znamo to od racunara. sto se tice vecih zaslona kao 6" tastatura se u WP "smanji", sirina ostaje ista, ali visina se promjeni da je sve ipak ugodno za koristenje.

    ReplyDelete
  18. U toj velicini su otprilike prvi WP telefoni bili, i Sasmung i HTC imaju oko 3.8" WP7. to polako izumire na WP8, trend je oko 5" a do nedavno je bio 4.5". I slazem se da je lista sa postavkama u WP8.1 duga i postaje nepregledna, treba se jos poraditi na tome, posebno sa Nokia aplikacijama kao APN, provjera memorije, dodir, mreza+, extras i info, zaslon, audio, dodaci, blokiranje poziva i sms itd. sve to treba mozda grupirati u Nokia kolekciju u postavkama.

    ReplyDelete
  19. Primjer:
    Ime kontakta je Firma, a brojevi mobitela su osobe u firmi. Tako umjesto da iman mob1, mob2, itd... i nikad neznan tko mi je koji broj, jednostavo upišem ime.

    ReplyDelete
  20. Da li ce se moci direktno iz istorije poziva zapamtiti broj pozivaoca koga nemam u imeniku

    ReplyDelete

Ostavite komentar