15.4.14

Nokia pokazuje sta nas očekuje sa Cyan nadogradnjom

1

Nokia pokazuje u jednom novom videozapisu jednu novu funkciju koju će dovesti na Windows Phone 8.1 uz Cyan nadogradnju i koja se zove „living images“ i prevodu to znaći kao „žive fotografije“ i ime sve govori slike će biti žive. Naime Nokia Lumia uređaji će snimiti umjesto obične fotografije jednu seriju fotografija, nešto poput gif animacije i poput Blink ili Cinemagraph aplikacije ali dosta jednostavnije.

Ta serija fotografija neće biti duga ali ipak će dati dojam kao da ste još uvijek na mjestu gdje ste napravili tu fotografiju. Sada će neko reći zašto ne jednostavno snimiti videozapis?! E pa ove fotografije se prave automatski dok fotografirate i ne treba posebna aplikacija za njih. Za njih će se koristiti Nokia kamera koja je ionako popunjena mnoštvom funkcija koje i drugi operativni sistemi žele na svojim kamerama. Još mi nije jasno da li će se ova mogućnost može ugasiti jer ne želi svaki fotograf sa Lumia uređajem praviti „living images“.




Lumia Cyan nadogradnja je očigledno fokusirana opet oko fotografskih sposobnosti Lumia uređaja i aplikacija Nokia kamera i Storyteller, naravno će donijeti i firmverska poboljšanja ako su potrebna. Sta vi mislite o Lumia Cyan, vjerovatno će biti mala nadogradnja ali Nokia se uvijek trudi svoju notu da dodaju svemu?!

7 komentara :

  1. zanimljive su ove žive slike.. pretpostavljam da se to može otvoriti i na svakom drugom uređaju.
    Morala bi biti opcija isključivanja, nekome se možda to ne sviđa.

    ReplyDelete
  2. pathyeshme15 April, 2014

    Premoćna aplikacija! Jedva čekam!

    ReplyDelete
  3. Iskreno sumnjam da ce raditi na svakom uredjaju. Mislim da je jedino poslednja slika u punoj rezoluciji a da je snimak zapravo priprema za slikanje koja je ipak zabelezena. Mozda ce se slanjem na druge uredjaje pojavi samo poslednja, staticka fotografija.

    ReplyDelete
  4. U drugom videozapisu objasnjava covjek da se mogu slati kompletne zive slike prijateljima na facebook ili dijeliti na druge nacine. vjerovatno cemo imati izbor kako zelimo...

    ReplyDelete
  5. Da, najbolje bi bilo da se stavi mogucnost izbora.
    Video sam pogledao samo dio da vidim kako pravi slike i to bez zvuka pa nisam skuzio da je objasnio da ce te slike funkciorati i na drugim platformama drustvenim mrezama.
    Nebi imalo smisla da bude samo za WP.

    ReplyDelete
  6. Da li neko zna o cemu se radi tj. zasto ne mogu da uradim update na 8.1 za razvijace preko aplikacije prewiew for developer? Nokia lumia 820 je u pitanju! Sve odradim kako treba i kad odem na update izlazi mi da nema novih azuriranja... Da li je jos neko imao takav problem i ako zna kako da ga resim neka mi javi..

    ReplyDelete
  7. Samo pazljivo pratite upustvo koje sam napisao. Bitno je da "otkljucate" telefon. A to radite na appstudio stranici kada se ulogujete. Pokusajtetamo napraviti neku aplikaciju. Samo zapocnite ne mora biti nikakva aplikacija. I onda pokusajte. I kada se ulogujete u preview for developers aplikaciju na telefonu oznacite kvadrat i tek nakon toga ce biti 8.1 dostupan.

    ReplyDelete

Ostavite komentar