2.4.14

Cortana na WP8.1

Cortana_Lede_off_0

Cortana je personalni asistent na WP8.1 o kojem smo ranije već pisali. Danas nakon BUILD konferencije donosimo malo vise informacija. Cortana će se ponašati kao prava osoba, kao lični asistent na Windows Phone, Cortana zatim ući od načina na koji vi koristite telefon i prilagođava svoj rad vašim potrebama. Nažalost još niko nije spomenuo Cortana i izvan Amerike, mada je to veoma mala šansa da će se uskoro ispuniti sa činjenicom da BiH još uvijek nema svoje trgovine za WP8 aplikacije na Web-u, da ne idemo onda dalje u funkcije koje zahtijevaju malo više kao što je to Cortana. Cortana je bazirana Na Bing pretraživanju ali uz bolje odgovore nego jednostavno da vam da spisak stranica sa rezultatima.

wp_81_cortana

Cortana će tako moći tražiti po internetu sve moguće za vas, od „koliko kalorija ima banana“ do „kako je vrijeme danas u tom i tom gradu“, „koji je rezultat utakmice sinošnje između te i te ekipe“ bas kao personalni asistent. Pored toga Cortana je integrirana u sve aplikacije i može kontekstualno da surađuje s njima. To znaći da će mo moći zadati Cortani zadatak kao „podesi moj alarm na 8:00 sutra ujutru“ i Cortana će prvo shvatiti da je to ujutru 8h, a ne uvečer, drugo će postaviti alarm. Cortana će uz niz drugih mogućnosti imati veliki dio udio u vašem životu, ali naravno je možete ograničiti i samo na neke dijelove.

Pogledajte video ispod koji su napravili ekipa sa WPC koji su imali mogućnost testiranje WP8.1 nadogradnje malo ranije nego svi ostali.

izvor: WPC

9 komentara :

  1. zakacio sam negde da ce Cortana biti samo dodtupna za USA
    da li se misli samo na jezik ili na region?
    A za ostale zemlje bice dostupno kasnije!!!
    da li je ovo tacno ili su samo nagadjanja?

    ReplyDelete
  2. Tacno je. Izlazi za ameriku prvo, a za engleski i aziju do kraja godine. Kasnije ostali. Ali mi ne spadamo ni u ostale jer mi nemamo ni predikciju rijeci za wp8, prvo moramo to dobiti da mi migli imati nesto vece.

    ReplyDelete
  3. ako je telefon prijavljen na US da li ce onda dobiti Cortana servis i da li ce mo tada moci da koristimo servis ,licno ja i ovako koristim telefon uvek na engleskom jeziku i nikako drugacije stvar navike

    ReplyDelete
  4. Da, naravno ako postavis na Americku regiju onda ce raditi i Crotana. Cortana se pokrece sa tipkom za trazenje. onda ce umjesto bing search se pojaviti Cortana. A naravno da je mozes onda koristiti. Jezik telefona tu nema veze, samo regija je bitna.

    ReplyDelete
  5. Hvala na odgovoruDino.

    jos jedno pitanje nije za ovu temu ali sam pitao na nekim mestima i nisam dobio odgovor

    Iznenada su prestale da mi rade Samsungove aplikacije -pokrene se ,udje u aplikaciju i odmah izadje
    -Artistic effect
    -Fun shot
    -Color Effect
    -Imagine Cam
    probao sam i da ih obrisem pa ponovo da ih instaliram ,bez promena


    A radile su do pre neki dan ,nista novo nisam ubacvao ili dodavao

    nemam ideju
    Hvala unapred na odgovoru i pozdrav

    ReplyDelete
  6. Jeli bio mozda skoro update za njih sve? i koji jezik koristis na telefonu? znam da je tako accuweather "zeznuo" hrvatski jezik i ljudi nisu mogli koristiti aplikaciju i bas tako izleti u istoj sekundi kada je otvoris

    ReplyDelete
  7. iskreno nisam bas siguran kada je zadnji update bio,i na ranijim telefonima i sada uvek stoji na UK i region i jezik,mozda ima veze sa tim (inace je telefon DBT-nemacko trziste)
    nisu mi nesto bine aplikacije posto koristim za fotografiju druge programe ali me kopka samo zasto je prestalo da radi.

    ReplyDelete
  8. sumnjam da ima veze sa regijom, mislio sam reko da nisi slucajno na nasim jezicima pa oni iako pogrijese s njima ne vide greske odma... A jeli jos neko ima istu gresku?

    ReplyDelete
  9. Na forumima nisam naisao ,a samo jednu osobu znam da ima Ativ S i kod njega je jos uvek GDR2 i ceka update zvanicno mu jos nije stigao i nema problem sa ovim aplikacijama ali ima problem sa nekim drugim programima

    ReplyDelete

Ostavite komentar