2.4.14

Windows Phone 8.1 notifikacijski - action centar

windows_phone_81_notification

Danas na BUILD Microsoft je predstavio detaljno o Windows Phone 8.1 i unaprijed da napišem čitaocima da datum izlaska jos nije poznat, nije spomenuto ništa drugo osim „uskoro“, Joe Belfiore je spomenuo “prvu polovinu aprila” za razvijače i preview WP8.1 softvera. WP Central su imali WP8.1 unaprijed i testirali su ga cijelo vrijeme, tokom prezentacije su puštali članke koje su napisali ranije. Jedan od njih je o notifikacijskom centru i o action center. Oni u svrhu boljeg prikazivanja snimi videozapis o notifikacijskom centru, pogledajte ga ispod.

 
Na videozapisu vidimo kako povlačenjem prstom s vrha dobijete nofikacijski centar. Mala ikona pored mrežnog indikatora vas obavještava da ima nešto novo da pogledate. U Notifikacijskom centru vidite sve notifikacije koje su stigle. Prstom možete ih izbrisati pojedinačno prema desno, a ima i mogućnost brisanja svih notifikacija odjednom. Aplikacije ako imaju vise notifikacija one mogu biti grupirane pod jednu oblast tako da se jednim brisanjem na desno mogu sve izbrisati.

wp_81_notification_action_center

Pored ovih notifikacija na vrhu vidimo i action center koji sluzi za uključivanje/isključivanje funkcija kao lokacije, wlan, jačinu svjetlosti zaslona itd. Action centar ima 4 dugmeta za postavljanje i pod postavkama action centra imamo i sve ostale aplikacije koje instaliramo sa trgovine. Za svaku aplikaciju sada možemo pojedinačno postaviti da li stižu na vrhu zaslona one obavijesti, promijeniti zvuk notifikacije, ili bez zvuka samo da stigne „nijema“ notifikacija. Pored toga možemo odrediti da li da vibrira tokom obavijesti ili ne tako da imamo sve moguće postavke koje smo mogli zamisliti. Notifikacijski centar se može koristiti iz bilo koje aplikacije i sa bilo kojeg zaslona.

slike preuzete sa WPC

7 komentara :

  1. windows phone sustav postaje sve ozbiljniji :D

    ReplyDelete
  2. odlicna varijanta,ja sam prezadovoljan prezentacion action centra

    ReplyDelete
  3. samo kada bi se razvijaci uozbiljili

    ReplyDelete
  4. Da, dosta njih se uopste ne trudi oko aplikacija ni malo. Prvi primjer Viber koji ne razmislja da rastereti malo stkanje aplikacije na High End modelima. a u sustini aplikacija i nije zahtjevna i mogla bi raditi i na WP7 modelima sa jednom 1 Ghz CPU jezgrom i 512MB RAM. Pitam se samo sta da su napravili zahtjevniju aplikaciju, kako bi onda radila.

    ReplyDelete
  5. Action centar je meni jedna od najboljih funkcija, ali ima tu jos oko lockscreen-a veoma lijepa stvar koja dolazi u WP8.1. sad ce i o tome clanak

    ReplyDelete
  6. Da, to za viber je sramota.. sumnjam da su nesposobni, jednostavno kao da ne zele napraviti fukncionalnu aplikaciju..

    ReplyDelete
  7. Da, nisu oni nesposobni nego nisu se pozabavili sa Windows Phone. oni su profesionalci i napravili su na Android da radi kako treba, izgleda samo da su tu verziju pokusali bilo kako osposobiti na WP. A to je greska. WP aplikacije se skroz drugacije prave ne Android aplikacije i t usu se zeznuli, zato i steka. dok vece aplikacije koje rade vise u pozadini i ne primjeti se uopste da ista rade.

    ReplyDelete

Ostavite komentar