2.4.14

Viber za WP8 aplikacija ima nadogradnju

viber setup
Viber aplikacija danas ima novu nadogradnju sa novim funkcijama. Koje se umjeravaju ka usklađivanju sa ostalim Viber aplikacijama na Android i iOS.

U ovoj nadogradnji razvijačka ekipa je omogućila:
  • Slanje video poruka
  • Slanje više fotografija odjednom
  • Mogućnost spajanja na Bluetooth za bežične razgovore
Pored ovih novih funkcija Viber nije popravio postojeću grešku da se pozivi ne mogu primati dok niste u aplikaciji.  Nakon reinstalacije aplikacije rade pozivi opet! Ali jos uvijek troši veoma mnogo resursa dok radi. Razvijaći se jesu potrudili ali ne u smislu prilagođavanja Windows Phone pravilima i funkcijama. Dizajn aplikacije se također malo izmijenio i sada vidimo u kontaktima i „Viber Out“ kontakte koje možete jeftino zvati na mobilni/fiksni broj iako oni nisu trenutno online. Viber Out je ista funkcija koju Skype nudi uz niske cijene da pozivate širom svijeta.

viber screenshots

Što se tiče videozapisa u Viber aplikaciji, možete zakačiti jedan video do maksimalno 10 MB veličine. Za fotografije važi pravilo da možete do 10 fotografija zakačiti.

Sve u svemu ja podržavam svaki napredak ali ako Viber ignorira Windows Phone kao ozbiljni operativni sistem i vjerujem da će ovako veoma brzo izgubiti i postojeće korisnike na WP-a. Prava razvijačka ekipa koja radi aplikaciju za Windows Phone prvo gleda da rastereti korisničko sučelje, što razvijaći Viber-a konstantno ignoriraju. Zato je i aplikacija nemoguća za koristiti jer otvara jednu konverzaciju i do 1 minutu, izlaz iz aplikacije traje isto toliko 1 minutu. Zvuči malo kao da se žuri korisnicima ali u suštini korisnicima je važno ući u aplikaciju završiti što žele i napolje. I ako će slanje jedne poruke trajati 5 minuta onda to nema budućnosti. Ako Viber trenuntno služi samo za dopisivanje onda tu ima dosta boljih alternativa u trgovini koje rade svoj posao kako treba.

WP Novosti je tu da objektivno izvještava ali ne možemo više šutiti na ignoriranje ovako velikih kompanija. Naš savjet jeste da sjednu sa WP razvijačima i naprave aplikaciju kako treba, a ne da portuju jednostavno nove funkcije, a osječaj korištenja aplikacije ostaje po strani.

Još jedan veliki nedostatak jeste primanje poziva u Viber aplikaciji. Viber kako svi znamo služi za to i prvobitna funkcija su pozivi, ako se ne mogu pozivi primati čemu služi onda aplikacija?! Nakon reinstalacije alikacije rade i pozivi opet! Jeste li vi zadovoljni performansama i brzinom aplikacije? Šta vi mislite jeli Viber na WP zapostavljena spram Android ili iOS verzije?!

15 komentara :

  1. McMatkovic02 April, 2014

    Rekoh ti juce. :)

    ReplyDelete
  2. koja slucajnost :) ali ipak nisu popravili nedostatke koji su vazniji od ovih novih funkcija...

    ReplyDelete
  3. Nemanja Jeremić02 April, 2014

    i ja radim reinstall javljam da li ima promena

    ReplyDelete
  4. Sada nema sms sa kodom. Danas sa mcitao jos da je Viber imao problema sa serverima, vjerovatno to jos traje...

    ReplyDelete
  5. Nemanja Jeremić02 April, 2014

    vrlo simptomaticno, sada radi, izgleda da reinstalacija pomaze i da mora uvek da se reinstalira a ne da se update-uje da bi sve radilo kako valja...meni je odmah stigao kod, ko zna sa cim to ima veze..

    ReplyDelete
  6. Evo i ja sam reinstalirao i dobio sam kod pozivom i to saqm usput provjerio da li im radi. i radi sada i poziv, za divno cudo da i ovo dozivim da Viber radi :D

    ReplyDelete
  7. Nemanja Jeremić02 April, 2014

    znaci prvo uninstall pa install, nema update, zlatno pravilo za viber :-)

    ReplyDelete
  8. Razocaran i dalje spora,telefon se grje kada je u njoj i guta bateriju.Dosta su bolje uradili na iOS-u i androidu! Stvarno sramota za Viber,dosta bolje rade Line i ostale,stvarno sramota,jedva cekam da whatsapp uvede pozive.

    ReplyDelete
  9. Meni nece da je azurira

    ReplyDelete
  10. Zaista smijesno!. Nakon manje od 24 sata normalnog rada nakon jucerasnjeg update i podrazumjevane reinstalacije, danas opet ne radi. Isti problemi, ne zvoni, poruke kasne... Toplo preporucujem LINE

    ReplyDelete
  11. I ja tako ljudima kazem ako jedna ne radi kako treba imaju uvijek druge za ibzor :) Line je samo jedna od njih. Skype je isto dobar. I veoma stabilan. A Viber generalno ovih dana ima problema sa serverima, mnogi se ljudi zale, ne samo na WP.

    ReplyDelete
  12. A, kakve su informacije o novom upgrade za fb messenger za nas lumijase, vezano za novu verziju koja omogucava besplatne pozive. Veceras je apple store izbacio novu verziju. Android takodje...

    ReplyDelete
  13. nadam se da ce i to uvesti i nama, ako ima Android verzija zasto mi ne bi imali, ako vec ima smisla i ako korisnici to zele! :) nedavno je Facebook messenger za WP8 dobio nadogradnju i prenadili su ga samo u "messenger", ubrzali malo aplikaciju i jos su dodali snimanje fotografija. i ispravili greske koje su bile, vjerujem da ce pokusati ugraditi to i za WP8, mislim na pozive.

    ReplyDelete
  14. Predrag Ugren24 April, 2014

    Meni nece da radi ni posle reinstalacije...bas me smorilo,viber mi treba a ne bih ni da menjam wp

    ReplyDelete

Ostavite komentar