7.4.14

Univerzalne Windows aplikacije

universal-windows-apps

Microsoft je na BUILD konferenciji predstavio jedno veliko olakšanje za programere aplikacija, a to su „univerzalne Windows aplikacije“. Univerzalne Windows aplikacije možete zamisliti ovako da na Windows 8.1 i Windows Phone 8.1 imate „istu“ ili „jednu“ aplikaciju, a programeri će imati lakši posao da ih naprave. Razlog zašto je lakše je što će programeri morati samo jednom programirati funkcije, a istovremeno mogu ugraditi u dvije aplikacije (Windows 8.1 i Windows Phone 8.1). Ovo je samo jedan stepen daljoj unifikaciji trgovina o kojem smo pisali dosta prošle godine.

Razvijaći će tako koristiti jedan centar za objavljivanje aplikacija, a ne kao do sada dva. Novi centar za objavljivanje univerzalnih aplikacija jeste dev.windows.com. Pored toga sam kod aplikacija će biti 99.5% isti u Windows 8.1 i WP8.1 aplikacijama, tako postoji manje posla oko ta dva operativna sistema. Drugo što je veoma bitno jeste da se s ovom metodom razvijaći eksponiranju široj masi korisnika tj. onima koji imaju Windows 8.1 računare, tablete i onima koji imaju Windows Phone 8.1 telefone. Uz to će i oni koji su programirali samo za jednu platformu automatski imati uz male promjene koda mogućnost objavljivanje iste aplikacije i za drugu platformu. Naravno još uvijek moram napomenuti da postoje neki API koji se ne dijele kroz ova dva sistema i morate kao programeri obratiti pažnju na to.

Univerzalne Windows aplikacije se mogu programirati u c#, c++, JavaScript, Xaml, DirectX i HTML5 i alat za razvijanje univerzalnih Windows aplikacija je besplatan. Pored ove unifikacije u kodu Microsoft odnosi i izravnavanje cijena aplikacija, tako će od sada Windows 8.1 aplikacije isto imati mogućnost postavljanja cijena aplikacija na 0,99$ i 1.29$, do sada su te dvije cijene bile dostupne samo za Windows Phone aplikacije.

Microsoft nažalost nije dalje precizirao Bosnu i Hercegovinu i njenu online trgovinu. BiH ima trgovinu za aplikacije na telefonima ali nema web prostor za istu. Hrvatska ima npr. svoju trgovinu pod windowsphone.com/hr-hr/ dok BiH to još uvijek nema. Pored toga još uvijek ne postoji način da programeri mogu naplatiti za svoje aplikacije na Windows Phone/Windows trgovini što nije baš privlačno za one koji žele početi praviti aplikacije za Windows Phone ili Windows.

izvor: blogs.windows

2 komentara :

  1. Da li sada ima vise aplikacija na w8 nego na wp8? I da li to znaci da cemo dobiti veci broj aplikacija za wp8?

    ReplyDelete
  2. Nisam siguran koji je broj veci, nedavno sam vidio broj i zaboravio ali mislim da Windows 8 trogvina ima duplo vise aplikacija, i da, to znaci da postoji mogucnost da sve te aplikacije na Windows 8 trgovini mogu se instalirati uskoro i na WP8.1 naravno pod uslovom da razvijac aplikacije te to omoguci.

    ReplyDelete

Ostavite komentar