29.4.14

Analogni sat za WP8.1 (aplikacija)

Anlog Clock Tile Setup

Danas je na redu jedna nova aplikacija za WP8.1 i slijedeći domaći razvijač. Razvijač ove aplikacije se zove Domagoj Pavlešić i dolazi iz Hrvatske. Domagoj voli razvijanje za Windows Phone i Windows. Uz to je i MVP (Microsoft Most Valuable Professional).

Njegova aplikacija se zove Analog Clock Tile (analogni sat pločica) baš to i radi. Donosi nam mogućnost postavljanja analognog sata kao Live Tile na WP8.1 zaslone. Sa WP8.1 je došla i dodatna prednost, a to je da aplikacije mogu biti ažurirane svake minute, što je za ovakve aplikacije veoma pogodno. Analog Clock Tile je samo dostupan za WP8.1 i vrijedi je isprobati. 

Ako vam donji link ne radi odma, pokušajte preko QR koda na vrhu u prvoj fotografiji.

42 komentara :

  1. Lijepo je vidjeti da je sve veći interes razvijača za WP :D

    Je li ova aplikacija vidljiva u pozadniskim procesima? Postoji li mogućnost da poveća potrošnju baterije?

    ReplyDelete
  2. Jeste vidljiva. sada su sve aplikacija podlozne korisnicima. tako svaku mozemo sada iskljuciti. Ali u pozadini nece vise trositi baterije jer se ne oslanja na internet, lokalno radi i to ne trosi bas puno. U sustini kada pogledam potrosnju aktivno spram "u pozadini" na pozadinski rad spada najvise 10% od ukupne potrosnje. Recimo ako tipkam cijeli dan na messengeru, whatsapp... te aplikacije ce imati u battery sense izrazeno aktivno koristenje i vidjet ce se koliko su trosile, dok njihov pozadinski rad tj. da ti posalju obavijest za svku poruku nije potrosio skoro pa nikako. Tako vazi i za ovu aplikaciju.


    U sustini sve aplikacije koje su pravljene posebno za 8.1 imaju restrikcije spram onih na 8.0 i smanjuje im se pozadinski rad vremenski i udio u procesoru. Ali zato moze raditi i do 30 u pozadini, spram prije 15 (na 8.0).

    ReplyDelete
  3. Aha.. ako je tako onda je to zanemarivo.
    Hvala na objašnjenju :D

    ReplyDelete
  4. Je l' moze neko,molim vas,da mi objasni kako da instaliram wp 8.1 ? Mislim da cu da poludim.. Ceo dan vec pokusavam

    ReplyDelete
  5. Pozdrav,

    http://www.wpnovosti.com/2014/04/kako-se-pripremiti-na-wp81-preview.html

    evo imamo clanak posebno za takav slucaj. samo pratite upute, i tamo gdje ne moze dalje slobodno pitajte ovdje u komentarima i ja ili neko drugi ce vam pomoci.

    ReplyDelete
  6. A mora neko biti i da kritikuje :D navika vjerovatno da ljudi vole ovakve oblike kao analogni sat na pametnim telefonima vjerovatno potice jos od Android i drugih sistema koji to imaju kao Widget. Nekome je neobican digitalni sat i volio bi da ima ovako nesto. Slazem se da se dupla sve ali korisnici bas vole ovakve aplikacije.

    A oko obavijesti, meni je danas oko 16h javilo za par aplikacija. a vjerovatno ima veze sa nalogom i sa regijom telefona. ako npr pogledamo one koji postave telefon na US regiju, po njihovom vremenu u 16h je kod nas otprilike 22-00h i tako stizu onda i obavijesti na trgovini. Zanimljivo je da to jos malo upratimo pa cemo napisati za sve korisnike koji se cude zasto nema, i kad uopste ima nadogradnji. Mislim kod ovog broja aplikacija i jeste potreban jedan termin u danu gdje ce pregledati umjesto da pregleda svakih sat svih mojih 100 aplikacija. Samo je pitanje da li on to radi i svaki dan na 8.1.

    ReplyDelete
  7. Meni u podesavanjima kalendara na MS nalogu u opciji " Vreme pocetka kalendara" stoji 17 h. Ima sa se izabere vreme, ne znam da l to utice. Vi sto imate wp8.1 imate mnogo vise apdejtova pa testirajte.

    ReplyDelete
  8. Nevezano za temu.. Jel se moze prominit,da kad uprem na ime kontakta da mi ga ne zove odma nego kao i prije sto je bilo,najprije uđe u podatke? Zelim vidit broj nekoga,moram ga prije zovnit pa prikinit pa u pozivima sa desne strane uprit za vidit broj,malo glupo

    ReplyDelete
  9. U pozivima sa wp8.1 pritisak na ime poziva taj kontakt, ako zelis da vidis broj imas malu ikonu desno ona te vodi do brojeva. To je jedini logicni pristup. Korisnici se samo moraju navici da je poziv sada pritisak na ime, a ko zeli broj ima ikona pored imena. Tako da sve je jos tu kao i prije.

    ReplyDelete
  10. A ako zelis da vidis broj od nekoga koga jos nisi zvao odes u kontakte i tamo procitas. Otvoris kontakt svaki i prikaze sve detalje.

    ReplyDelete
  11. Kako otvorit kontakt? U imeniku nema te male ikone i kada uprem na kontakt odma poziva,ne otvara ga...

    ReplyDelete
  12. U kontaktima kada pritisnes ime otvori "Profil" na kojem pisu svi brojevi, emailovi i ostali podaci tog kontakta. Tek pritiskom na broj on poziva.

    ReplyDelete
  13. Dino,shvacam sta govoris,tako je prije i bilo,ali sada pritisnem ime i odma zove,ne ulazi u kontakt,ne znam zasto,odma poziva..

    ReplyDelete
  14. Ne znam kako ali tako ne treba da bude. Iz kontakata kada otvaras u 8.1 otvori sve brojeve koje ima taj kontakt. U pozivima onaj broj koji je te zvao je tu. To su pozivi. I u pozivima pritisak na ime zove direktno. A ima i ikona pored da se dode do "profila" u kontaktima, to je isto kao da pritisnes ime kontaktima. Ako nije tako kod tebe onda ne znam dp cega je. Ali ne bi trebalo biti drugacije nego kao sto je u mene.

    ReplyDelete
  15. A stvarno ne znam,valjda ce se prominit s vremenom,hvala ti svejedno

    ReplyDelete
  16. A mozda pritisnes u speed dial koji je isto dio "poziva" tu direktno zove kontakte. A mora biti posebni live tile gdje pise "kontakti" kao imenik i tu mora pritiskom na ime otvoriti broj i ostale detalje. On umrezi tu i email, facebook, rodendan i sve.

    ReplyDelete
  17. Radim sve kao i prije nadogradnje. Uprem na tile na kojem je ona slusalica,i doli od 4 ikone uprem onu za imenik,i tu su mi svi kontakti,i na bilo koji da uprem odma ga poziva

    ReplyDelete
  18. U speed dial nemam nijedan spremljen kontakt

    ReplyDelete
  19. Aaaaa pa trebao si odma tako reci. To nisu kontakti direktno imenik. Tu su svi brojevi izlistani samo po imenima i kada otvoris iz "slusalice" tu ikonu dole pise jasno na vrhu "pozovi kontakt" zar ne? Onda je logicno da ce direktno pozvati. A ima pored slusalice jos jedan live tile na kojem pise "kontakti" on sluzi ako zelis vise detalja...

    ReplyDelete
  20. I tu kada pritisnes i ako neki broj ima samo jedan broj logicno da ce pozvati samo taj broj. Pokisaj nekoga ko ima dva ili vise brojeva i izbacit ce ti njih za izbor. To je logicno da radi tako jer si usao u slusalicu i ona je za pozive.

    ReplyDelete
  21. U pravu si,u slusalici kad uprem na imenik otvori imena i gori pise pozivanje kontakta. Znaci postoji taj livetile sa kontaktima? Samo kod mene ga nema haha znaci morram nac imenik u mobu i prikvacit ga na pocetni zaslon?

    ReplyDelete
  22. Evo uspio sam. Nasao sam na mobu folder "osobe" i prikvacio na pocetni zaslon i tu je sve ok,i tu je i facebook povezan,jel to to? Uglavnom to mi je jednostavnije kad hocu samo vidit neciji broj :)

    ReplyDelete
  23. Da, na spisku svih aplikacija ima "kontakti" sve zavisi koji jezik koristis ta rijec je prevedena. I zakacis na start zaslon i kontakti imaju lijep live tile sa slikama kontakata, u sustini meni kontakti stoje uvijek na vrhu start zaslona kao prvi live tile. A i pored toga imam i slusalicu. Razlog zasto su odvojili kontakte od poziva je da korisnici se ne zbun. Ulazis u pozive a dobijas kontakt info sa facebook-om i emailovima i to ljudima je smetalo. Sada je slusalica samo za pozive. Evo pisem o tome bas kako je u wp8.1 pa cu objaviti danas.

    ReplyDelete
  24. Da, to je to. Tu su svi detalji od brojeva do rodendana. U pozivima su samo brojevi. Pojednostavljeno dosta.

    ReplyDelete
  25. Samo da kazem da kod mene nije moguc download Analog Clock Tile aplikacije
    jednostavno se zakaci prebaci u download mode i tu stoji ne mrda ,ne znam zasto ,ne izlazi mi nikakvo obavestenje,probao sam druge neke aplikacije da downloadujem i radi bez problemea

    ReplyDelete
  26. da, link do trgovine nesto zeza za ovu aplikaciju iako je taj isti link kada se poziva QR code direktno, a on radi... greska trgovine. pokusaj drzati duze prstom download i prekini ga, pa pokusaj nanovo.

    ReplyDelete
  27. McMatkovic30 April, 2014

    8.1 pritisnes ime i odmah zvoni. Ako hoces da saljes sms iz pozvanih brojeva,pored tog istog kontakta stoji ikonica nju kliknes i vidis info. Za 8.0 kliknes ime i ono ti otvori info a ti biras poziv ili sms.

    ReplyDelete
  28. Da, to je pojednostavljeno jer "slusalica" sluzi samo za pozive. logicno. a shvatio je sada, nije znao samo da moze i kontakte postaviti na start pa da tamo ima uvid u sve kontakte i one koje nije birao do sada.

    ReplyDelete
  29. McMatkovic30 April, 2014

    A kako ja da skinem app pomocu koda? Nisam to nikad radio. Imam app qr bar scanner i sta onda...?

    ReplyDelete
  30. pa skeniraj QR kod sa tom aplikacijom i ona će ti ponudit link na koji trebaš kliknuti i započet će se skidanje..
    ako ti ne ponudi link onda će te ona sama odvest na korak preuzimanja aplikacije

    ReplyDelete
  31. McMatkovic30 April, 2014

    Kako? Da taj kod prebacim na kom pa onda fonom da skeniram ili sta vec?

    ReplyDelete
  32. Ahaa.. pa otvoris taj kod na računalu, recimo otvoriš ovaj članak i pokreneš tu aplikaciju i onda skeniraš sa zaslona svog računala.
    Koliko znam nije moguće direktno sa mobitela skenirat QR

    ReplyDelete
  33. McMatkovic30 April, 2014

    To mi kazi :) hvala.

    ReplyDelete
  34. Ima lakse rijesenje, za one koji su na WP8.0 ima pod trazenjem ono "oko", to je Bing Vision. on olsuzi generalno za skeniranje svacega, od knjiga do Cd covera, a najsira primjena je QR code. Sada na WP8.1 posto je na treznju tipki Cortana, Bing Vision je ionako bio smjesten pod kamerom i "lenses" samo upalis kameru i otvoris dodatne kamera aplikacije i Bing Vision je tu, skeniras kod i kliknes na to sto je skenirano, to je direktan link do aplikacije. Mada je to isti link kao i kada kliknes na aplikaciju ovdje dole u clanku ali nesto ne radi trenutno. A QR code metoda radi.

    ReplyDelete
  35. naravno nije moguce skenirati direktno :D logicno kada se skenira sa kamerom.

    ReplyDelete
  36. da, to je praktičniji način.. ja ga često korsitim na L800 :D
    Btw. sad sam isprobao ovaj QR na članku i radi, dovede me u market ali ne mogu preuzet aplikaciju jer iman zastarjelu tehnologiju :D

    ReplyDelete
  37. da, qr code provjereno radi, zato sam i napisao onu recenicu da provjere ostali zasto link do trgovine ne radi. a prakticno isti link. A Bing Vision je mocan alat samo nije iskoristen do kraja. Od prevodenja tekstova, znakova do prepoznavanja knjiga (naslova njihovih) i CD omota. direktni linkovi do trgovine sa muzikom kroz to skeniranje. A tako malo iskoristeno. Nazalost.

    ReplyDelete
  38. Meni bilo jednostavnije prije :D sve na jednom mjestu. A ok je nadogradnja samo primjecujem trzanje nekada,kao da je usporeniji mob,a citao sam ode komentare.svi govore kako je brzi mob nakon nadogradnje.. A vidit cemo,doc ce sve na svoje valjda :D

    ReplyDelete
  39. Sve ipak zavisi od modela telefona. Ja vjerujem da sa 512MB RAM knap ova nadogradnja radi, iskreno da kazem primjeti se nekada da usporenije radi. Animacije su napravile sve kao da je brze ali nije. Jer ipak novi Action center radi non stop i on trosi dosta RAM. pored toga novi Battery sense i on mjeri potrosnju non stop. Tako da dodali su dosta stvari ali na kvaliteti nije bas izgubljeno. Moramo jos vidjeti kako ce to biti sa odredenim firmverom koji moramo dobiti od proizvodaca kada oficijelno izade WP8.1. a do tada mislim da mozemo biti zadovoljni :D

    ReplyDelete
  40. McMatkovic01 May, 2014

    ja se izvinjavam ali meni nece ni preko coda da skine app. dodje do linka a onda skidanje...stoji,nista se ne desava.

    ReplyDelete
  41. Mozda je trgovina preopterecena jer Analog Clock Tile aplikacija je veoma popularna i mozda zbog toga ima problema...

    ReplyDelete
  42. McMatkovic01 May, 2014

    i hope so... :)

    ReplyDelete

Ostavite komentar