20.4.14

Kako tražiti sadržaj na WP8.1 telefonu

search WP8

Windows Phone 8.1 donosi mnoštvo novih funkcija i neke od njih su očigledne dok su druge vise sakrivene. Danas imamo jednu od tih "sakrivenih" funkcija koje su ipak dobrodošle uz ovu nadogradnju. Radi se o pretraživanju sadržaja na telefonu.

Od 8.1 nadogradnje možemo preko traženja tipke tražiti sadržaje na telefonu. Pri tome izgleda da sadržaji nisu ograničeni na jedan segment nego se pretražuje skoro cijeli telefon, tako npr. ako ukucate neko ime i imate tog nekoga u kontaktima izbacit će vam rezultat taj kontakt uz to emailove gdje se spominje taj kontakt, njegovo ime ili prezime. Pored toga možete ukucati i postavke kao Bluetooth i pronaći ce vam u postavkama Bluetooth. Jedino što primjetim da ne može jeste traženje fotografija po njihovom nazivu. Znam da imam par fotografija sa određenim nazivima ali njih ne pronalazi, nažalost.

WP_20140420 1

Ali zato pogledajte ako ukucam WP Novosti kako pronađe od email sadržaja gdje se spominje WP Novosti do instaliranih aplikacija na telefonu koje nose taj naziv. I sve je grupirano da korisniku bude što lakše raspoznati gdje je taj sadržaj.

Windows Phone je ovim dobio jos jednu veoma korisnu i dobru funkciju koja je bila potrebna već duže vrijeme.

trazenje

Jos jedan mali savjet pri kraju, ako imate neki tekst bilo gdje na telefonu i želite neke informacije ili definiciju za neku riječ ili rečenicu, bilo to u Internet Exploreru ili u sms poruci, selektirajte taj sadržaj (rečenica ili riječ) i pritisnite tipku za traženje i odma ce vas odvesti do traženja tog selektiranog sadržaja. Ovaj savjet smo objavili na WP Novosti jos 2012. godine ali vrijedi još jednom spomenuti za nove čitaoce.

9 komentara :

  1. Mozda neko zna odgovor na moja dva pitanja
    1.zasto ne radi na video info -nije moguce aktivirati?
    2.subtitles stalno stoji na -off
    pokusao sam I sa razlicitim folderima I vam foldera uvek je isto (naravno film I subtitles imaju isto ime)

    ReplyDelete
  2. Jeli moguce da jvideo u kojem je formatu trenutno ne podrzava na WP8.1 subtitles i info? a na racunaru podrzava... treba to provjeriti, inace vidim dobro koristis projekciju :D i dobra serija.

    ReplyDelete
  3. Samo oko ovog zadnjeg kada selektujemo neku reč na primer u poruci I pritisnem lupu za traženje ono meni otvoru Cortanu I traži mi da je pitam nešto, ne izbacuje mi u pretraživaču ništa o toj reči? Da li negde grešim?

    ReplyDelete
  4. nisam bas siguran ,probacu sa avi, formatom
    ali me interesuje ni na jednom videu ne radi info(probao barem 30 )

    ReplyDelete
  5. Dobro pitanje, ja sam ovo napisao kako ce biti na domacoj regiji korisnicima. A za cortanu ne znam li da vazi vise direkt tekst pretraga. nisam jos isprobao ali mozda i ne ide sa ukljucenom Cortana. Jer sa Cortana se premjestilo sada i Bing vision u kameru kao lens funkcionira...

    ReplyDelete
  6. trebamo vidjeti negdje na oficijelnom sajtu mora pisati sta tacno ocitava info i za koje formate... sad cu pokusati pronaci

    ReplyDelete
  7. Isto je i sa Cortana servisom,ukucas pojam -enter-i posle skrolujes levo desno-mada vec prilikom unosenja pojma daje predloge i iz telefona

    ReplyDelete
  8. Da, ali tek kada se otvori Cortana. A pitam se ima li kao i prije. Selektiras neki tekst bilo gdje u sistemu gdje ga mozes selektirati i pritisnes trazenje. Bez Cortane on pocne traziti to sto si selektirao... Sto je po meni dobra funkcija.

    ReplyDelete
  9. Nisam lepo ni procitao a nasao sam da odgovaram iz teksta kod samsunga nije moguce,pravim se pametan izvinjavam se autoru pitanja :(

    ReplyDelete

Ostavite komentar