28.4.14

Domači razvijač – Admir Harbas

Reihenfolgenplanung setup

Na samom početku WP Novosti (2012. godine) sam objavio članak o „testiranju domaćih aplikacija“ u kojem spominjem i razvijaće tih aplikacija. Nakon nekog vremena su dosta tih razvijača nestali sa razvijačke scene, a o nekima smo objavili i šta trenutno rade. Danas vam donosim slijedećeg „domaćeg“ razvijaća iako sada radi i djeluje u Njemačkoj. Riječ je o Admiru Harbasu, trenutno studira poslovnu informatiku u Münsteru (Njemačka) i radi u jednoj softverskoj kući kao programer.

Za završni (bachelor) rad izdao j jednu zanimljivu aplikaciju za studente na FIT (Fakultet Informacijskih Tehnologija) „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Aplikacija se zove „DLWMS mobile“ i služi studentima za pregledanje uspjeha, stanja ispita, kao npr. da li su položili ispit ili ne, prosjek po godinama i druge informacije.

U Njemačkoj je učestvovao u na lokalnom takmičenju „Bar-Camp“ gdje je glavna tema bila „mobilna aplikacija koja bi studentima olakšala svakodnevnicu“. Admir je tako svoje iskustvo iz DLWMS mobile aplikacije prenijeo na novu aplikaciju sa kojom je na tom takmičenju osvojio i prvo mjesto. Pogledajte i videozapis o aplikaciji ispod.


Nakon tog takmičenja Admir se učlanio u MSP (Microsoft Student Partner) gdje je morao objaviti još jednu aplikaciju. Objavio je aplikaciju pod nazivom „Reihenfolgenplanung“. Reihenfolgenplanung kao što vidite je na Njemačkom jeziku ali Admir radi na prevođenju iste na domaći i Engleski jezik.

Reihenfolgenplanung screenshot

Reihenfolgenplanung služi za unos trajanja termina i unos planiranog vremena završetka kada bi termin trebao biti završen. Aplikacija je za mašine i njihove termine osmišljena.

Aplikacija razlikuje četiri pravila za rad s jednom mašinom:
  • FCFS pravilo (First come First Served) – redoslijed termina je onaj kojim termini dolaze
  • SPT pravilo (Shortest Processing Time) – ovdje se termini sortiraju rastući po vremenu trajanja, njime se smanjuje prosječno vrijeme završetka.
  • EDD pravilo (Earliest Due Date) – ovdje se termini sortiraju rastući po vremenu planiranog vremena završetka, njime se smanjuje maksimalno vrijeme zakašnjenja.
  • Moore pravilo – ovim pravilom se smanjuje ukupan broj zakašnjelih termina, te je najoptimalnije pravilo.
U slučaju da se radi o terminu koji zahtjeva dvije mašine koristi se Johnson algoritam, njime se smanjuje sveukupno vrijeme trajanja. Za buduće verzije aplikacije kao što sam napisao možemo očekivati domaći i Engleski jezik te za verziju 2.0 novu funkciju koja će omogućiti pregledanje rezultata na Gantogramu. Pored toga Admir planira tu istu aplikaciju napraviti i za Windows 8 i naravno ima ostale projekte o kojima ćemo pisati kada budu gotovi.

3 komentara :

  1. nisam baš razumio četu točno služi ova aplikacija.. služi samo da imaš uvid u popis i organizaciju nekih procesa koje treba obaviti ili može upravljati nekim strojem?

    ReplyDelete
  2. sluzi samo za precizno terminiranje radnog procesa masine. radi se o aplikaciji koja pomaze pri odredivanju najboljeg "ciklusa" za proizvodnju ili zadatak masine. uneses trajanje termina (zadatka) i unos planiranog vremena za zavrsetak tog termina i imaju onda ova navedena pravila koja pomazu da se ili smanji vrijeme zavrsetka termina ili da se sortiraju zataci po vremenu za zavrsetak. Vise je industrijska aplikacija nego sto je komercijalna ali mozda ima neko ko bas to trazi :)

    ReplyDelete
  3. Samo neka ke sto vise takvih, mozda ce vremenom nesto i za nase oblasti napraviti. Plus, sto je vise "nasih balkanskih" razvijaca, majkrosoft ce ovo podrucje gledati ozbiljnije i ozbiljnije se baviti svojom realizaciom projekata za nase govorno podrucje.

    ReplyDelete

Ostavite komentar