27.1.16

Windows 10 Mobile sada na 9.5% Windows Phone uređaja ali WP7 i WP8.0 se još drže uporno

Windows 10 Mobile setup plavi

Windows 10 Mobile još oficijelnim putem nije izašao osim preko Lumia 950, 950XL i 550 koje su po nama prerano izašle radi softvera koji još štuca na nekim segmentima. No da se vratimo na temu, AdDuplex je izdao izvješće za januar u kojem su izmjerili da Windows 10 Mobile zauzima već 9.5% svih WP korisnika od WP7 do danas.

 

To je lijepo vidjeti da je adopcija novog sistema itekako uspješna jer WP8.1 preko developer preview tada nije imao ovako dobru prihvaćenost korisnika u istom razdoblju. Ono što je loše u izvještaju jeste da 8.4% korisnika još uvijek ima WP8.0 uređaj i nisu nadogradili na 8.1 iako im ta nadogradnja donosi besplatno stotine poboljšanja i novih ispravki, Cortanu i druge stvari na koje smo se navikli kao WP8.1 korisnici.

 

adduplex-jan2016-os-global

I uz to WP7 sistem koji oficijelno nije više podržan koristi još 4.3% korisnika, što je veliki broj od nekoliko miliona korisnika. Zabrinjavajuće je da ti korisnici i dalje drže do tih telefona i koriste ih jer je bio cilj te korisnike pretvoriti u nove WP8 korisnike ili sada u nove Windows 10 Mobile korisnike.

 

Donekle se plan i pokazuje kao dobar jer je Windows 10 Mobile porastao za 0.7% na 9.5%, dok su ostali opali, WP7 -0.5% na 4.3%, WP8.0 -0.4% na 8.4% i WP8.1 -0,1% na 77.7%. AdDuplex izvješća pokazuje dodatno da rast Windows 10 dolazi od novih uređaja, a ne Windows Insidera, to je isto iznenađujuće jer smo polazili od toga da rast bilježe pretežno Windows Insideri starih telefona. Pokazuje se da Lumia 950, 950 i 550 ipak utiču već sada na rast Windows 10 Mobile iako su u prodaji prekosutra tek dva mjeseca.

 

adduplex-jan2016-manufact

Stanje oko uređaja na WP je ostalo gotovo pa isto, Nokia/Microsoft uređaja imamo 96.97%, HTC 1.21%, Samsung 0.59%, BLU 0.27%, Huawei 0.26% i ostali bilježe 0.70% udio. Za ostale mislimo da je greška jer se nalaze na zadnjoj poziciji a procentualno imaju više nego Samsung, BLU i HTC. Vjerovatno je AdDuplex mislio da ih ima 0.07%.

 

adduplex-jan2016-devices-global

Oko pojedinih modela se ocrtava loša slika onoga zašto je WP u ovom stanju kakvom i jeste danas. Lumia 520 koja je izašla prije par godina je kralj svih WP-a na svijetu sa 12.9% udjela i najbliži flagship u toj statistici je Lumia 920 sa svega 3.0% udjela u cjelokupnom WP ekosistemu. Najbolji uređaji hardverski kao Lumia 1520, 930, 925, 830 se uopšte ne nalaze na globalnom spisku WP uređaja.

 

To pokazuje da se WP globalno prodavao većinom korisnicima sa željom za jeftinim telefonom kao Lumia 520. Mi se pitamo koliko će ti korisnici Lumia 520 biti vjerni WP-u ako su za sitne novce kupili telefon da li njih nešto veže da i dalje ostanu na WP ili bi za isto tako sitne novce prešli na Android?! Ovaj problem djelomično je uzrok stagnacije WP-a na evropskom tržištu u zadnjem kvartalu pored činjenice da nije bilo novih uređaja duži period vremena.

 

Ono ohrabrujuće je da Microsoft Lumije kao 640 i 640XL pored 535 se ipak dobro prodaju i globalno Microsoft Lumia 535 zauzima već drugo mjesto, Lumia 640 i 640XL zajedno ako se saberu imaju 9.9% globalno i bile bi na trećem mjestu prodaje što pokazuje rast u prodaji srednjeg segmenta.

 

Hoće li WP moći pretvoriti te korisnike low end uređaja u nove korisnike srednjeg segmenta kao što su Lumia 640 ili nova Lumia 650 koja će biti predstavljena ili će korisnici ipak potegnuti za najjeftinijim modelom Lumia 550 trenutno to ostaje da vidimo izvještaje u narednom periodu.

 

Ova činjenica je itekako povezana sa potezima Microsofta oko iOSa i Androida u zadnje dvije tri godine. Korisnici se sve češće pitaju zašto oni prave aplikacije tamo koje koriste njihove servise kao Bing (Cortana i Word Flow tastatura sada), Outlook, Skype i druge aplikacije su na drugim sistemima, a korisnici na Windows Phone se osjećaju zapostavljenima.

 

Evo pitanje, kada vidite da većina korisnika na WP je low end korisnika i statistike dokazuju da ti korisnici nisu bez razloga kupili jeftiniji telefon nego zato što ne planiraju ulagati dalje u servise i aplikacije, da li bi vi kao kompanija gledali onda gdje ima drugo zarade pa makar to bilo na drugim sistemima?! Microsoft nije obavezan prema WP-u niti je to jedino „dijete“ te kompanije, zato oni gledaju odakle dolazi novac i rade dalje na tome.

 

Istina je surova, ali istina jeste da Microsoft dobrim dijelom financira WP i razvoj novog sistema Windows 10 Mobile kroz zaradu koju ostvaruju i od prodaje svojih servisa i usluga na iOS i Androidu, a ne obrnuto.

 

Izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar