12.1.16

Internet Explorer 8, 9 i 10 odlaze u prošlost

Internet-explorer-9-wallpaper

Microsoft danas ukida podršku za stare web preglednika Internet Explorer 8, 9 i 10 i neće više primati nadogradnje, pa ni sigurnosne zakrpe. Korisnicima ostaju Internet Explorer 11 i novi Microsoft Edge.

 

Korisnici Windows 7, 8 i 8.1 svakako imaju besplatnu nadogradnju do sredine ove godine za Windows 10 gdje mogu i koristiti Microsoft Edge, radi činjenice da je Edge univerzalna aplikacija ne može se koristiti na ranijim sistemima. Korisnici Windows Vista OSa mogu koristiti Internet Explorer 9 sve dok podrška za Windows Vista ne bude ukinuta u 2017. godini.

 

Ovaj potez je pomalo radikalan jer IE 8, 9 i 10 zajedno imaju 20% udio u ukupnom internet saobračaju kako NetMarketShare prenosi. U biznis sektoru je još veći udio Internet Explorera sa do 60% u Americi. Starije verzije Internet Explorera nisu uspjele prilagoditi se novim web tehnologijama i web dizajneri muku muče sa starim verzijama web preglednika i podržavanjem starijih tehnologija. Stari web preglednici su kočili i razvoj Internet Explorera pa je Microsoft napravio presjek sa Microsoft Edge i počinju od početka sa novim web tehnologijama koje su podržane danas.

 

Više informacija možete dobiti na Microsoftovoj stranici namijenjenoj za gašenje podrške ovdje.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar