16.1.16

Microsoftova tastatura sa Windows Phone-a dolazi uskoro i na iOS

Wordflow tastatura setup manji

Microsoft nije slagao sa izrekom da žele biti svugdje prisutni i da žele da budu softverska kompanija za sve ljude. Danas saznajemo da će uskoro predstaviti tastaturu za iOS koja ima funkcije kao Windows Phone tastatura. Inače su i korisnici drugih operativnih sistema hvalili do sada Windows Phone tastaturu radi preciznosti i rasporeda slova koji je iskorišten veoma dobro.

 

Pored toga Microsoft će dovesti i funkciju predviđanja/ispravljanja riječi te unos riječi brisanjem tj. Word Flow. Unos riječi sa ovom metodom je sve bolji što duže korisnik koristi tastaturu. Windows Phone se prilagodi vašem rječniku i sve će češće predlagati riječi koje imaju smisla jedna iza druge ili čak par riječi unaprijed.

 

Word Flow tastatura je predstavljena uz Windows Phone 8.1, Windows 10 Mobile tek omogućava tu funkciju za naše jezike (hrvatski i srpski), bosanski još nedostaje rječnik. Za sada su neki iPhone korisnici dobili email sa pitanjem da li imaju iPhone 5s ili noviji te da li ima nešto da se ispravi na nativnoj tastaturi iOS sistema.

 

Uz to Microsoft piše o Word Flow i funkcijama koje smo spomenuli iznad i spominju da rade na tastaturi za ostale sisteme počevši od iOS. Prije nego što javno puste žele testere koji će testirati istu na svom uređaju. Ako ima zainteresiranih mogu poslati email na wordflow@microsoft.com sa naslovom „i want in!“ i Microsoft će vam se javiti.

 

Ovo je zajednički projekt Windows Insidera i Word Flow ekipe. Microsoft polako ali sigurno plasira „Trojanca“ u obliku svojih servisa na iOS-u i Androidu. Njihove aplikacije na iOS i Androidu imaju mnogo više preuzimanja i aktivnih korisnika nego li na Windows Phone radi veće mase korisnika na tim sistemima i radi činjenice da prave dobre servise.

 

Da li će projekat ikad biti javno dostupan nije jasno, te da li će ako bude dostupan ikad biti dovoljno dobar iOS korisnicima pored mnoštva drugih sličnih aplikacija, će korisnici morati sami provjeriti.

 

Izvor: Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar