15.1.16

Windows 10 Desktop dolazi i na ARM bazirane uređaje?!

Windows 10 setup novi 16

Microsoft je u prošlosti mnogo radio oko Windowsa i uglavnom smo doživjeli u zadnjoj godini spajanje svih Windowsa u jedan, od WP verzije preko tablet verzije do Desktop verzije sve je sada jedan sistem. Ipak postoji jedna mala „prepreka“ da to sve zaista bude jedan sistem. Mnogi korisnici očekuju Windows uređaj da ima Desktop, bez obzira na to da li je to telefon ili tablet.

 

Microsoft je sa Windows RT koji je pokrenut uz Windows 8 Pro 2012. godine napravio promašaj jer su mislili da će korisnici prihvatiti Windows 8 RT kao što je iOS na iPadima i koristiti većinom aplikacije iz trgovine. Međutim korisnici su očekivali Windows (punokrvni) i da pokreće programe (win32) i to se pokazalo u lošoj prodaji Windows 8 RT uređaja. U taj promašaj spadaju i prve serije Surface tableta sa Windows 8 RT. Surface se tek digao sa punokrvnim Windowsom i hardverom koji je dovoljno moćan da pokreće i najzahtjevnije programe današnjice.

 

snip_20160115002031

Sada imamo dokaze da Microsoft ipak radi na dijelovima Windows-a 10 koji bi mogli pokretati i Desktop pored punokrvnih programa, a za to su dokazi dokumentacija za razvijače koja u određenim dijelovima jasno pod platformama koje podržava ima Windows 10 Mobile x86 ili Windows Desktop on ARM.

 

Drugim riječima to znači punokrvni programi (Win32) na uređajima kao što su naši telefoni (ARM bazirani uređaji). Pored toga dodatno potvrđuje glasinu da će Surface Phone pokretati i punokrvne programe umjesto „samo“ univerzalne aplikacije iz trgovine.

 

Pod punokrvnim programima se podrazumijevaju Visual Studio, Adobe Photoshop, Illustrator, Word Desktop, Google Chrome, Firefox, spisku nema kraja…

 

Kako bi to Microsoft mogao izvesti je možda danas već pred našim očima i u rukama sa Continuum funkcijom koja bi mogla na telefonima pokretati aplikaciju iz trgovine, a priključivanjem na TV/Monitor ili slično pokretati punokrvni program. Jedino što govori protiv toga jeste moć trenutnih procesora da pokreću takve programe, nije jednostavno dovoljno danas što poznajemo da pokreće takve programe na ARM dovoljno dobro, a drugo je koliko će to trošiti bateriju. Možemo naravno zamisliti to da će biti samo dostupno ako se koristi uz punjač ili Display Dock koji svakako istovremeno i puni telefon jer inače bi telefon bez punjača bio prazan za kratko vrijeme, ali ipak ostaje dosta manja moć ARM baziranih uređaja spram x86/x64 PC-a.

 

Malo pozadinskih informacija – Prototip koji može pokretati Win32 programe na ARM baziranim čipsetima je već bio prije dvije godine realan projekt kako je jedan bivši uposlenik Microsoft napisao na svom LinkedIn profilu. Pitanje je samo koliko je to sve dobro i da li će biti spremno u vrijeme ove jeseni/zime kada će Microsoft vjerovatno predstaviti Surface Phone.

 

Po nama ovakav projekt još uvijek nije rješenje jer pokretanje trenutnih programa na mobilnim uređajima neće raditi kako to korisnici žele, a drugo bolje bi bilo da se fokusiraju na univerzalne aplikacije i njima dodaju malo po malo funkcije i sposobnosti da razvijačima bude dovoljno da izdaju aplikacije umjesto Win32 programe za Desktop.

 

Mnogi razvijači Win32 programa bi mogli danas već napraviti univerzalnu aplikaciju i pokriti većinu ako ne sve zadatake svog programa sa API koje pruža Windows 10 Core (univerzalne aplikacije). U tome bi Microsoft mogao samo pomoći daljim razvojem platforme kao što već i rade, a daljim razvijanjem i proces podržavanja „starijih“ tehnologija ne znamo koliko je pametan. Primjera radi programi za kase, medicinski programi za ambulante ili bolnice, računovodstveni programi itd. sve bi se to moglo danas već univerzalnim aplikacijama napraviti i u potpunosti zamijeniti win32 program. To bi imalo prednost da bi korisnici mogli aplikacije koristiti i na telefonima i tabletima pored računara.

 

Ostaje da sačekamo i vidimo, ali mi ne preporučujemo čekanje na Windows Desktop za ARM uređaje jer može biti ugašeno isto kao Project Astoria (Emulator Android aplikacija za Windows 10 Mobile) ako ne pokaže željene rezultate ili pretvoreno u nešto novo.

 

Izvor: Petri

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar