4.1.16

Odličan rast za Windows 10

Windows 10 setup novi 3
Danas je Microsoft na svom blogu objavio novi izvještaj o stanju Windows trgovine u kojem stvari izgledaju sve bolje i bolje spram dosadašnjih godina i loše adopcije Windows 8 i Metro aplikacija nove univerzalne aplikacije i nova trgovina na Windows 10 uređajima izgleda da je prešla sva očekivanja.

Microsoft je sebi za cilj postavio u naredne dvije godine da ima 1 milijardu Windows 10 korisnika, a u zadnjoj glasini koju sada možemo potvrditi Windows 10 ima već preko 200 miliona korisnika što je odličan rast sistema. Rast je čak veća od Windows 7 nakon što se pojavio, a četiri puta veći od Windows 8.

Windows trgovina kao jedan od glavnih aduta novog sistema u svemu tome je imala ogroman porast aplikacija i posebno vidimo nove univerzalne aplikacije koje stižu u trgovinu. Prema Microsoftu Windows trgovina već je imala 3 milijarde posjeta i sve više kompanija kao Netflix, NPR, Pandora, Shazam, Twitter, TuneIn Radio i mnoge druge su već izdale univerzalne aplikacije a mnoge još slijede.

Ostale statistike Windows 10 trgovine:
  • Dvostruko više prodanih aplikacija sa PC i tablet uređaja tokom ovih praznika.
  • U decembru samo 60% korisnika koji su plaćali aplikacije su novi korisnici.
  • U decembru Windows 10 generirao je 4.5x veću zaradu po uređaju u usporedbi spram Windows 8.
  • Za razvijače to je jasna poruka da strategija i uspjeh univerzalnih aplikacija kroz Windows 10 telefone, PC, tablete, Xbox i Hololens postala stvarnost.

Statistika Windows 10 nevezana za trgovinu:
  • Preko 44.5 milijardi minuta provedeno je u Microsoft Edge web pregledniku uključujući sve Windows 10 uređaje samo u prošlom mjesecu.
  • Preko 2.5 milijarde pitanja Cortana je dobila od svog nastanka.
  • Oko 30% više upita Bing pretraživač ima po Windows 10 uređaju spram prethodnih verzija Windowsa.
  • Preko 82 milijarde fotografija je pogledano u Windows 10 Fotografije aplikaciji.
  • Preko 4 milijarde sati je igrano igrica na Windows 10 PC i strimovano je preko 6.6 miliona sati Xbox One igre na Windows 10 računare.

Sve u svemu statistika govori za sebe da je Windows 10 u zaletu da postane najveći Windows i najveći OS do sada. 2015. godina je zaista impresivna ako pogledamo na to šta je Microsoft digao na noge, od novog Windows 10 i Windows 10 Mobile preko novog Surface Book, Surface Pro 4, Lumia 950/950XL i 550, Microsoft Band 2, Hololens i Surface Hub koji pokazuju novo lice Microsofta da ne čeka nove trendove već ih stvara.

Mi smo uvjereni da je unificiranje Windowsa u jedan ogroman potez kojeg se plaše ostale kompanije i koji je Microsoft savladao vrlo dobro. Nova godina (2016.) pokazat će rezultate tog rada.

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar