28.1.16

Microsoftov financijski izvještaj za Q2 fiskalne godine 2016.

microsoft
Microsoft je upravo objavio financijski izvještaj kompanije za period od tri mjeseca sve do 31. decembra. Kao što je bilo predviđeno Microsoft posluje sa velikim dobitkom tj. prihodom od 23.8 milijardi dolara. Ali isti period za 2014. godinu su imali nešto više, 26.4 milijarde dolara.

Osvrćući se na svaki biznis pojedinačno Microsoft je izjavio kako zarada u produktivnosti i poslovni procesima se smanjila za 2% na 6.7 milijardi, dok je „pametni oblak“ i njegova zarada porasla za 5% na 6.3 milijarde dolara. U kategoriji „PC“ u koje spadaju između ostalog i Surface, telefoni i Xbox prihodi su smanjeni za 5% na 12.7 milijardi $.

Xbox Live ipak je zabilježio ogroman rast korisnika sa 39 na 48 miliona. Uz to Surface linija proizvoda je zabilježila prihode od 1.3 milijarde dolara, dok su telefoni zabilježili 49% manje prihode. Evo i sažetak kratki cijelog izvješća:
  • Windows OEM prihodi opali za 5%
  • Surface prihodi porasli za 29% u čemu su direktno učestvovali Surface Pro 4 i Surface Book.
  • Telefonski biznis i prihodi su opali za 49% što reflektira poslovnu strategiju koju je Microsoft predstavio prošle godine za ovaj segment. To dalje znači da je Microsoft prodao samo oko 4.5 miliona Lumia u zadnjem kvartalu.
  • Prihodi od pretraživačke mašine ne računajući troškove reklamiranja su porasli za 21% što direktno profitira od Windows 10 korištenja.
  • Xbox Live zabilježio 30% više mjesečno aktivnih korisnika na novi rekord od 48 miliona.
  • Office komercijalni proizvodi i „cloud“ servisi i prihodi od istih su porasli za 5%, direktno u tome je Office365 učestvovao sa 70% većim prihodima nego u istom periodu prošle godine.
  • Office 365 broj pretplatnika je porastao na 20.6 miliona.
  • Dynamics prihodi su porasli za 11%.

Prihodi iz „inteligentnog oblaka“ su porasli također za 5% na 6.3 milijarde $ sa slijedećim značajkama:
  • Produkti za servere i „cloud“ servise i prihod od istih je porastao za 10%.
  • Azure prihodi su porasli za 140% i skoro pa utrostručio se u usporedbi spram godine ranije.

Surface i pogled na telefone


Microsoft je obrnuo biznis Surface-a iz 1 milijarde gubitka od prije par godina u dvije godine zaredom po 1.1 i sada 1.35 milijarde $ prihoda u plus što je veoma pozitivna stvar. Telefonski biznis i dalje ostaje „problem“ u kompaniji jer strategija koju su sebi zadali je da ne konkuriraju dalje za postotke u globalnoj utrci za pametne telefone nego drže telefonski biznis radi upotpunjavanja vlastitog ekosistema u koje spadaju sada i telefoni, ali ipak ne odustaju od daljeg razvoja. Microsoft je ovim nadmašio očekivanja analitičara i zaradio više nego što je očekivano bilo.

Trenutno se biznis sa telefonima nalazi u sličnoj poziciji kao Surface koji je bio skoro pa pred gašenje sa ogromnim gubicima, ali je Microsoft uspio da preokrene priču sa odličnim hardverom i odličnim softverom. Da li to mogu učiniti i sa telefonima i da li žele ostaje da vidimo u ovoj godini. Ali mi ipak mislimo ako su mobile-first, cloud-first kompanija onda od „mobile“ ne mogu tek tako odustati.

Šta vi mislite o poslovanju Microsofta?

Izvor: Microsoft

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar