17.1.16

Microsoft će vjerovatno 1. februara predstaviti novu Lumiju 650

Lumia-650

Prema pisanju Windows Central, nova Lumia 650 će biti predstavljena 1. februara. Neće vjerovatno biti oficijelnog predstavljanja tipka Lumia 950 i 950XL nego će objaviti na Windows blogu dostupnost uz cijene jer se radi o niže klasnom modelu namijenjenim za biznis korisnike.

 

Lumia 650 će biti dobra zamjena za korisnike koji žele preći sa starijih modela kao Lumia 620, 630 i drugih u tom rangu, ali za Lumia 640 korisnike ne vjerujemo da će biti dovoljan razlog za zamjenu osim ako je izgled telefona na prvoj poziciji pa tek onda specifikacije.

 

Pretpostavlja se da će Lumia 650 imati slijedeće specifikacije:

  • Windows 10 Mobile
  • 5“ zaslon 720p rezolucija
  • Snapdragon 210 ili 212 procesor
  • 1GB RAM
  • 8GB interne memorije proširive sa microSD karticom
  • 5MP prednja kamera
  • 8MP zadnja kamera sa Led bljeskalicom
  • Bez bežičnog punjenja (ali nekoliko izvora navodi sa bežičnim punjenjem)

 

Specifikacije iznad su glasine i nisu 100% potvrđene i tako se mogu promijeniti jer ne znamo tačno šta sprema Microsoft za ovaj model. Ono što je zanimljivo na jednu stranu ali i pomalo tužno jeste da je ovo zadnja Lumia ove godine. Znamo da Microsoft tj. Surface ekipa aktivno radi na novom telefonu već neko vrijeme i to će vjerovatno biti Surface Phone kojeg su korisnici oduvijek željeli jer Surface stoji za odličan kvalitet izrade i jednostavno je ime ipak malo veće nego sam brend Lumia.

 

Na drugu stranu to može biti i kraj Lumia brendu indirektno, ako se pokaže Surface Phone kao pun pogodak kao što je i Surface Pro vjerujemo da će Microsoft brzo ukinuti Lumia seriju telefona koja oduvijek nekako pravi samo gubitak umjesto dobit radi velike cijene proizvodnje spram relativno niske prodajne cijene. Ono što je žalosno na tome korisnici koji su zavoljeli WP kroz Lumia brend i oni koji nemaju dovoljno novca vjerovatno da neće uzeti novi Surface Phone koji će biti u rangu cijena kao Lumia 950 ili iPhone 6s tek kada su izašli.

 

Mi smatramo da Microsoft mora ostaviti srednji, niži ili oba ranga uređaja na Windows 10 Mobile pa barem pod Lumia brendom jer se jeftiniji telefoni na Windows Phone bolje prodaju. Ta strategija jeftinih telefona nije upalila jer WP još uvijek ima samo oko 3% globalne zastupljenosti, bez obzira na jake EU države sa oko 10-12% globalni udio je taj koji kruži po portalima i vijestima i to je vjerovatn orazlog promjene strategije kojoj svjedočimo već neko vrijeme.

 

Dominantnost Microsofta sa preko 95% udjela na WP tržištu dodatno je otjerala druge proizvođače koji su bili prisutni u doba WP7 (Acer, Dell, LG, HTC, Samsung…) sa itekako dobrim telefonima u to vrijeme kao HTC Titan, HTC Titan 2, HTC 7 Pro, Samsung Focus i mnogo drugih.

 

Nova strategija je pravljenje prostora za druge proizvođače?!

 

Vrlo je moguće jer smo to čuli više puta od nadležnih u Microsoftu da u Windows 10 ekosistemu žele što više proizvođača, a ne samo na PC i Tablet segmentu nego i na Mobile segmentu. Smanjivanjem Lumia brenda ili čak gašenjem bi moglo dovesti do ekspanzije ostalih proizvođača na Windows 10 Mobile jer bi ostali vidjeli mogućnost zarade ako nema dominacije Lumia uređaja.

 

Kao korisnik ako gledam na sve ovo žao mi je ako bi se ugasio Lumia brend koji je najviše obilježio WP do danas, ali isto tako bi mi bilo drago vidjeti nove telefone i proizvođače na Windows 10 Mobile.

 

Izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar