27.1.16

Kantar: Izvješće o udjelu pametnih telefona u svijetu za zadnje tromjesečje 2015.

Kantar 2016 2

Kantar analitička kuća je objavila danas izvještaj prema kojem analiziraju da Windows Phone globalno i dalje opada, drugi put zaredom. Izvješće pokazuje stanje zadnja tri mjeseca prošle godine zaključujući sa krajem Decembra. Ovi brojevi su očekivani jer se u tom periodu u prodaji tek od 29. novembra (bolje rečeno od Decembra) nalaze nove Lumije u prodaji, a pored njih se prodavale samo ponegdje još Lumia 640 i 640XL tako da ovaj izvještaj i ne čudi.

 

kantar-december-2015-2

 

Windows Phone tako na evropskom tržištu isto gubi nakon dužeg perioda udio kao u Njemačkoj -1%, Francuskoj -2,9%, Italija -4,6%, Španija -2,3% i ukupno kad se sve sabere u glavnih 5 EU zemalja udio je pao za 1.8%, samo 1.8% jer je u Velikoj Britaniji Windows Phone zapisao porast sa 7.4% na 9.2% što se može tumačiti slabijom prodajom iPhone-a koji je pao u V. Britaniji za 3.1%. Da ne bude da je samo Windows Phone u gubitku, iPhone također je zabilježio padove na svim tržištima (osim u Kini) tako da je jedini profiter ovdje Android.

 

kantar-december-2015-1

 

Windows Phone u EU5 drži još uvijek 7.2% udio što reflektira i domaća tržišta koja imaju oko 6-7% kao Hrvatska, BiH i Srbija. Usporedbe radi Windows Phone je u jačem periodu svoje bliže historije, dok je bila prisutna i Nokia istom periodu u 2012. godine u EU5 zemljama imao 5.1%, u 2013. godini je bio postotak oko 8-9% i sada vidimo pad uslijed dugog perioda bez novih telefona na 7.2%.

 

Da li je ovo razlog korisnicima za brigu? Mi ne bi rekli da jeste jer je to predviđeno i najavljeno unaprijed. Pored činjenice da u statistici od tri mjeseca imamo samo jedan mjesec (Decembar) sa prodajom novih telefona nije se moglo ništa drugo ni očekivati. Vidjet ćemo šta naredni mjeseci obećavaju za Windows Phone (Windows 10 Mobile).

 

Izvor: WMPU, Kantar WorldPanel

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar