22.2.14

WP8.1 ce imati pozadine, sta mozemo ocekivati od te funkcije?!

IMG_4099

Windows Phone 8.1 uskoro dobija jednu veliku nadogradnju o kojoj smo vec pisali. Jedna oblast te nadogradnje se tice najtrazenije funkcije na Windows Phone, a to su pozadine. Na slici iznad vidite nesto sto ce biti vjerovatno tako implementirano u Windows Phone 8.1 nadogradnju. Kako smo vec ranije pisali potvrdeno je da ce postojati pozadine, za pozadine ce se moci odabrati slike, a postavlja se par pitanja tu koje bi ja zelio sada da odgovorim za nase citaoce.

Prvo se ljudi pitaju gdje dolazi ta slika koju postavim za pozadinu?! Veoma opravdano pitanje jer iz dokumentacije dosadasnje nije bas jasno jeli dolazi iza Live Tiles kao u Windows 8 sto je slucaj ili direktno na Live Tiles. Ja kako poznajem Microsoft oni ce uraditi ovako kao na slici iznad, jer na ovaj nacin ce liciti na Windows 8. Jer ko od vas ima Windows 8 posebno nakon nadogradnje na 8.1 primjetio je da su slike u pozadini i da se moze postaviti bilo sta. E sada se opstavlja pitanje pored toga kako ce to pasati sve. Ja licno vjerujem da cemo u WP8.1 pronaci iste pozadine kao u Windows 8, mislim na one sto su dosle vec pri instalaciji, to su one koje pasu uz bilo koju boju da odaberete.

Tako nesto zamisljam i za WP8.1 odaberete recimo plavu boju, on ponudi jednu pozadinu koju zelite i nakon toga on uskladi pozadinu sa bojom koju ste odabrali. Pored toga vjerujem da ce dopustiti i korisnicima postavljanje svojih fotografija koje nemaju veze sa bojama akcenta koje odaberu (kao na slici iznad)

Evo i par primjera kako to jos moze izgledati

primjer 1

primjer 2

Vazno je jos napomenuti da se ova funkcija fotografija moze dodatno prosiriti sa blur efektom, tako bi recimo pozadinu iza plocica mogli korisnici zamutiti koliko zele i dobili bi lijepe boje u pozadini umjesto jakih kontura. To sve moze Microsoft ugraditi u WP8.1. Mada za blur jos nisam procitao da ce biti, ali bilo bi bolje da ima za one koji zele samo neke boje da su iza Live Tiles umjesto ipak ovako jakih crta.

Sta vi mislite o fotografijama? Bil vi koristili ovu funkcij u WP8.1? I jeli prakticna? I naravno je vazno napomenuti za one koji ne zele pozadine, ne moraju ih koristiti, mogu se jednostavno ugasiti u postavkama. Nadam se samo licno da ce ubaciti i jednobojne pozadine u bojama koje pasu uz akcent boje.

29 komentara :

  1. Nadogradnja 8.1 na wp 8 pocinje u aprilu?

    ReplyDelete
  2. Mislim da sa pozadinama ne dobijamo nista posebno,verovatno ja necu koristiti tako nesto jer smatram da je sa crnom ili belom pozadinom preglednost veca.
    Jedno pitanje vezano za nadogradnju na WP8.1,ako je telefon sim free(Ativ S),da li ce samsung dozvoliti odmah prelazak na WP8.1,ili ce prvo prednost imati Nokia telefoni,da li mogu da ocekujem u aprilu dostupnu nadogradnju za moj AtivS

    ReplyDelete
  3. Za razvijace pocinje u aprilu. Za sve ostale kasnije. Vjerovatno krajem maja ili tokom juna.

    ReplyDelete
  4. Ovo i nije lose,tamna i svjetla su vec malo monotone. Da li ce mozda biti veci izbor boja za plocice?

    ReplyDelete
  5. I ja sam mislio da ne bi koristio, a ako imamo sansu npr postaviti tamno plavu uz plavi akcent onda to izgleda lijepo. Kao Windows 8. A za sve ce wp8.1 istovremeno stici. Razvijaci ce prvi dobiti u aprilu. Ostali kasnije

    ReplyDelete
  6. Vjerovatno da ce biti. U wp8.1 emulatoru ima pored onih 20 boja i jedna koja se zove "custom" ja mislim da ce ona omoguciti odabir boje po zelji.

    ReplyDelete
  7. To je super Dino, da svi dobiju u isto vreme. Ja jos cekam Lumia Black za 620. Ima li naznaka nekih hoce li skoro taj Black za nas?

    ReplyDelete
  8. ne znam, to svako mora za sebe da vidi jer ima mali milion varijanti :D za svaku drzavu postoji druga varijanta. evo pogledaj pod ovim linkom

    http://www.nokia.com/global/support/software-update/wp8-software-update/availability-in-europe/

    tu pronadi svoju drzavu i pogledaj pod lumia 620 sta pise na kraju...

    ReplyDelete
  9. Da, za razvijace stize za 40tak dana :D to i nije tako daleko

    ReplyDelete
  10. Al kao sto mozes videti, Lumia black nije izasla nigde za 620, a za sve ostale modele izasla je u 95% slucajeva :(. Ispade nam Nokia maceha nama sa 620...

    ReplyDelete
  11. Da, primjetio sam i ja kada sam listao sada Lumia 520 i ostali su dobili a 620 nije. to je malo sumnjivo.

    ReplyDelete
  12. Meni je nevazno sta je na pozadini i kako mi zvoni telefon, samo da nije neka kineska melodija :) mozda bi najbolje bilo za one koji zele sliku na pozadini da wp plocice bude transparentne, da moze da se podesava ta providnost kao na winampu recimo, to bi resilo neke probleme osim iskoriscenosti radne memorije, pretpostavljam da bi to zahtevalo vise rama

    ReplyDelete
  13. moglo bi se napraviti, a 1GB RAM je dovoljno da se to uradi. medutim to nebi bilo stilski, pokusao sam malo dok sam pravio ove slike da napravim providnost i onda samo gore dobijas. mislim moze se ono ukloniti ona kocka oko ikone da bude providna ali nije to to. :)

    ReplyDelete
  14. Da na trziste se ulazi dok jos nema te aplikacije ili ako imas bas bolju aplikaciju nego sto su vec na trgovini. Primjera radi WP Novosti, na Balkanu meni nije jos poznato da neko ima aplikaciju samo za Windows Phone novosti, aplikacije, glasine, uredaji itd. A kada vec spominjes klix.ba oni su napravili app i nisu je dugo nadogradili, app niti ima live tile, niti neke obavijesti niti ista a tako "ozbiljan" portal. To me navodi na ideju da se pnudim portalima da pravim za njih aplikacije, kao sto kazes telegraf.rs, dnevni avaz takode nema u BiH neku aplikaciju, ni WP nit Windows 8. Koji jos portali ili novine nedostaju?! da napravimo spisak. :) nesto sam voljan za neki novi projekat

    ReplyDelete
  15. Mozete li mi reci na koje razvijace se misli, jel i na one koji imaju instaliran Prewiev for developer i instaliran sertifikat? Drugo bitno pitanje je da li postoji neka opasnost medju prvima instalirati da ne dodje do nekog bagovanja, kocenja a ne moze se vratiti na predhodnu verziju?

    ReplyDelete
  16. Telegraf,kurir,blic sto se tice srbije, to su aplikacije koje svako ima na androidu! Manje bitne su vecernje novosti, press...klix ok radi ali kako ruzno izgledaju konentari, pa ono je za zatvor :)

    ReplyDelete
  17. Meni klix izgleda isto ruzno, kao da su uzeli samo template windows phone aplikacije i sada ne znaju dalje da je razvijaju. Jer nijednu wp8 funkciju nisu ugradili. Gdje je lockscreen? :) Nema. Neozbiljno bas.

    ReplyDelete
  18. Ima apliakcija WP HRVATSKA...ali u zadnje vrijeme su stali sa izbacivanjem novih clanaka.I u toj apliakciji imas kategorije aplikacije, glasine, uredaji itd....

    ReplyDelete
  19. Znam, ali nema live tile, ni lockscreen, ni obavijesti, niti rade one kategorije u aplikaciji gdje pise kao "broj" koliko imas neprocitanih iz svake kategorije, koliko god procitas broj ostaje isti :) i mislim da WP Hrvatska su u decembru objavili zadnji clanak, a danas je skoro mart.

    ReplyDelete
  20. Kako ti volis reci,neozbiljni su...a da to je tacno vec dugo,dugo nisu objavili clanak.A dok sam imao instaliranu njihovu aplikaciju svakako su kasnili i po 10 dana s objavama.

    ReplyDelete
  21. A zaboravljate DEPO.BA i SportSport.ba dvije izvrsne i funkcjonalne aplikacije.Samo dosta lice jedna na drugu.A Klix je blago receno katasrofa,izgled preruzan,cesto stopa,koci,volio bih bolju aplikaciju za Klix.ba i Market.ba...mada ima Pik.ba.Ali opet ne moze se na Piku ukucati konkretno trazenje proizvoda tako da nema direktnu funkciju a ni javna pitanja u samoj aplikaciji nerade.Mislim da u Bosni ima potencijala i za razvijace i korisnike.

    ReplyDelete
  22. Na razvijace koji imaju aplikaciju preview for developers instaliranu, oni ce dobiti ranije. Uvijek se moze vratiti na prethodnu verziju flesiranjem, ko ima Nokia uredaj ide cak lagano pomocu Nokia software recovery tool, pod ovim linkom se moze skinuti.

    http://www.nokia.com/us-en/support/software-recovery/

    i ako nesto zeznes oko softvera ovaj program ce vratiti telefon onako kako je bio, naravno gubis sve podatke koje si imao...

    ReplyDelete
  23. Depo.ba i sportsport.ba imaju ves aplikacije, ovo samo spominjemo one koje jos nemaju pa da nesto uradimo po tom pitanju... A depo i sportsport lice jer su iz iste kuce, razvijaci od Lampa Studio su njih razvili. i obje su dobre. A sada navodimo portale koji nemaju pa da vidimo sta se moze uraditi, imam volje da ili nademo nekoga da napravi pa da objavimo tu vijest ili cak sam da napravim.

    ReplyDelete
  24. A moze se desiti da kasnis, i moze se naravno desiti da imas privatnih problema i obaveza. Ne znam do cega je sto WP Hrvatska ne pise vise. ali postujem u svakom slucaju.

    ReplyDelete
  25. Da, te dvije bi trebale isto. Ima pik.ba ali nedostaje joj dosta toga.

    ReplyDelete
  26. da trebale bi,ponudi im se hehehe,ozbiljno....a pik je nepregledan nema opciju pretrazivanja ustvari ima ali nesluiz nicemu

    ReplyDelete
  27. Pik.ba trenutno je samo login i dobijes webstranicu u aplikaciji. da se barem moze koristiti sve kao na stranici app bi bila fantasticna

    ReplyDelete

Ostavite komentar