17.2.14

novi detalji o WP8.1

Windows Phone 8

Idemo u slijedeci krug novih detalja o Windows Phone 8.1 nadogradnji. Prije svega za sve one koji citaju tek ovaj clanak ima par clanka prije ovog puni detalja slijedece velike nadogradnje za Windows Phone.

To je ukupno 7 clanaka o novim funkcijama koje vrijedi pogledati, a ne zaustavljamo se na tome, ima naravno jos novosti i zanimljivih stvari. I sada ista dilema, gdje poceti sa informacijama.

 

 

Kao prvo sto bi napisao jeste T9 tastatura dolazi na Windows Phone. Postojat ce vjerovatno mogucnost u nekim situacijama gdje samo trebaju slova i par osnovnih znakova da koristimo T9 tastaturu koju toliko korisnika zeli nazad jer se ne mogu navici na qwertz ili qwerty tastaturu u Windows Phone. T9 tastatura je poznata po tome da se s njom moze tipkati s jednim prstom i neki tvrde da je brze nego s dva na qwertz tastaturi.

t9 input WP8

Iznad na slici desno vidimo rastavljeni WP8.1 SDK u kojem su neki ljudi pronasli sve sto ce biti u postavkama telefona, ali to nije vidljivo jos u emulatoru 8.1. U tim fajlovima vidimo postavke tastature i kao input modus vidimo 12-key input mode, a to znaci u prevodu T9 tipkovnica ili jos jednostavnije brojevi od 1-9 plus tri druge tipke, jedna za tacku zarez itd. i jos po jedna za brisanje i za razmak.

Slijedece sto je zanimljivo jeste da razvijaci aplikacija ce moci zabraniti pravljenje screenshot-a iz njihovih aplikacija, u sustini i sada je moguce indirektno ovo uraditi i zabraniti korisnicima screenshot u vlastitoj aplikaciji kao sto to radi 6snap od Rudy Huyn. Evo ispod i slika kako ce to moci razvijaci da ugase samo jednim klikom u svojoj aplikaciji.

screenshot i backup and restore

Pored screenshot vidimo i backup funkciju, razvijaci ce moci ugasiti “backup” podataka iz svojih aplikacija.

Backup i restore” je slijedece vrijedno pomena. U verziji WP8.1 ce backup biti prosiren, osim backup instaliranih aplikacija u 8.1 ce imati i backup sadrzaja aplikacija, poene koje skupite u igrama, biljeske, postavke aplikacija i sve ce to snimati na OneDrive. Pored toga backup se prosiruje i na Start zaslon tj. redoslijed kako su poredane aplikacije ce biti isto zabiljezen i u restore ce biti dostupan korisnicima. Pored Start zaslona Windows Phone snima ionako sve postavke telefona, ali ide i korak dalje i u WP8.1 pocet ce da snima sifre, favorite iz IE11.

I kada smo vec kod IE11, sinhronizacija izmedu Windows Phone 8.1 i Windows 8 IE11 ce biti omogucena, to znaci sve sto uradite na telefonu zabiljezit ce se i imat ce te to dostupno na racunaru sa IE11.

apps-on-sd-card_thumb

Instaliranje aplikacija na SD kartice, to je slijedece. U WP8.1 imat ce korisnici mogucnost sadrzaj instalirane aplikacije da prebace na karticu. Ako nekad izvadite karticu i zelite okrenuti neku aplikaciju koja je na kartici onda ce te dobiti ovakvu obavijest da ubacite opet karticu.

1947397_592495024159217_2006012171_n

I kada smo kod aplikacija vrijedno je napomenuti da ce se ispod novih aplikacija pojaviti “nova” tekst koji simbolizira da niste jos otvorili aplikaciju od skidanja. Pored toga ce vjerovatno pisati i ako je azurirana aplikacija i niste je jos otvorili. A automatsko azuriranje aplikacija smo vec pomenuli ranije, isto veoma dobra funkcija i isto ce raditi kao na Windows 8. Pored toga ce preporuke za aplikacije u trgovini dobijati od facebook lajkova nasih prijatelja.

Dodatno sto je novo jeste “do not disturb” i “vip contacts” funkcije. One znace u prevodu “ne smetaj” i “vip kontakti”, a one ce omoguciti da ugasite notifikacije ili cak pozive i poruke za neke korisnike tj. grupu korisnika koje odaberete, a druga grupa jesu VIP kontakti koji ce vjerovatno iako ste ugasili zvukove telefona ili notifikacije ipak njihove notifikacije stizati i imati zvuk. Pored toga “do not disturb” moze znaciti gasenje svih oblika notifikacija za odredeno vrijeme koje namjesti korisnik.

Lockscreen kako smo vidjeli ce dobiti malo drugaciji dizajn, ali osim toga krije i “live lockscreen aplikacije”. Ja direktno pod tim razumijem da cemo npr. obavijesti za poruke ili slicno dobijati na koje mozemo direktno sa lockscreen-a odgovarati.

Office lens – to je novost u Windows Phone 8.1 koja ce omoguciti skeniranje dokumenata direktno iz kamera aplikacije, slicno kao Bing Vision sto radi.

Druge manje promjene:

  • dijeljenje Wifi mreza sa kontaktima koji koriste Wifi sense (Data sense)
  • SWIPE podrska tipkanju ce vjerovatno biti dostupna
  • sugeriranje aplikacija po lokaciji na kojoj se nalazite (npr ao ste u brdima pokazivat ce aplikacija za penjanje, sport itd.)
  • video pozivi direktno iz WP8.1 (tu mogu samo zamisliti nesto kao sto je iphone face time, da WP korisnici medusobno mogu imati video pozive besplatno)
  • stavljanje sifri na office dokumente ce biti moguce
  • dupli pritisak za paljenje uredaja ce biti dostupno svim OEM kao Samsung, HTC itd. (do sada je to bilo Nokia ekskluziva)
  • uz to nova funkcija za koju ne znam sta je, “dupli pritisak za gasenje telefona” mislim govori ona sve ali na koji ce nacin raditi nije poznato
  • snimanje zaslona u videozapis
  • “inner circle” kao u path socijalnoj mrezi za do 40 kontakata koje mozete odabrati i koji ce biti favorizirani spram drugih u kontaktima
  • IE11 ce imati modus “citanja” to je za slijepe da im citaju tekst i pored toga “in private” modus koji nece biljeziti kretanje po internetu.
  • kids corner ce imati ispravljene greske koje sada ima, tako da djeca koja ne znaju sifru ne mogu ni izaci iz kids corner (a sada je to jos moguce i bez sifre).

Sve u svemu Microsoft dokazuje da su oni svjetska softverska kompanija koja zna oko softvera. Jedino lose sto kruze sada glasine da ce WP8.1 za normalne korisnike izaci tek u periodu juni-avgust. Za razvijace jos stoji datum 02.04.2014 na dan prezentacije WP8.1 nadogradnje. Imate li vi jos kakve zelje, navedite ih dole u komentarima, ko zna mozda Microsoft vidi i to i ugradi kako su i sve ostale zelje ugradili?!

13 komentara :

  1. Posto ce novi telefoni imati virtuelna dugmad, bilo bi dobro da moze da se bira redosled tih dugmica. Na primer ja mnoogo vise koristim strelicu za korak nazad nego lupu za pretragu pa bih voleo da mogu da im zamenim mesta, tj da dugme back bude sa desne strane :-)

    ReplyDelete
  2. Sada verovatno mastam ali zeleo bih da na primer mogu da stavljam na tile sve opcije iz settings-a, a ne da pola dana trazim brithness... Voleo bih da 3rd aplikacije mogu da otvaraju video snimke i snimke sa neta. Voleo bih da moga da nadjem neku drugu aplikaciju za galeriju, voleo bih da ima opvioni prikaz grid menija... Za pocetak :-)

    ReplyDelete
  3. Najvaznije, trebalo bi da nameste da najzad moze da se zumira tekst i da se taj tekst prilagodi ekranu, a ne da setam levo desno za svaku recenicu.

    ReplyDelete
  4. Martin Marca Visković18 February, 2014

    Recimo, kada trebam pročitati neki broj telefona iz kontakta, oslijepim, presitno i nepregledno napravljeno. Volio bih da malo uvećaju brojeve ispod naziva kontakta, jer totalno mi je bezveze da zaslon bude neiskorišten.

    ReplyDelete
  5. Ima to u postavkama telefona. U postavkama se stavka zove nesto kao "olaksano koristenje" tu ima velicina teksta i tu namjestis u 4-5 razlicitih velicina na velicinu koja odgovara. Sav sitni tekst kao brojevi ispod kontakata, poruke, i sve sto je sitnije inace ce biti vece.

    ReplyDelete
  6. To ce imati wp8.1 u ie11. Kako zumiras tekst ce se redati ali ima tu dosta i do stranice, neke stranice nece dozvoliti to i onda iako ima ie11 tu funkciju mirat ces mrdati lijevo desno.

    ReplyDelete
  7. Pocelo je vec sa 3rd party i evo nokia ima storyteller koja je bolja od osnovne galerije. Bit ce njih jos. I be samo za fotografije, doci ce aplikacije za sve u wp8.1

    ReplyDelete
  8. Cisto sumnjam da ce uvesti ali moguce je. Ali radi dizajna ne vjerujem jer strelica lijevo uvijek pokazuje da se izlazi iz app ili gasi app, kao u windows 8 sto se postavlja strelica lijevo u aplikaciju da korisnik zna da to vraca unazad ili gasi.

    ReplyDelete
  9. Martin Marca Visković18 February, 2014

    A to mi je malo glupo, ne želim da mi sve bude veliko napisano hehe :) btw izašao je update za fb aplikaciju, osjetno je brža, ne šteka mi za sada :)

    ReplyDelete
  10. Molim vas da li znate hocemo li dobiti malo olaksano koriscenje blututa,tacnije drug mi sa njegovog mob.salje 20-ak markiranih slika i zar ja svih 20 puta moram da kliknem da ih prihvatim umesto samo jednom? I da li ce biti moguce slati video klipove putam blututa,posto to sada nije moguce,ako neko ne zna...

    ReplyDelete
  11. Evo o fb pisem clanak vec ;) a ne morate staviti najveci tekst, dovoljno je i drugi stepen. A jeste malo cudno jer poveca i poruke, zakljucani zaslon, kontakte ona sitna slova... Sve jednostavno sto je bilo manje.

    ReplyDelete
  12. File manager ce biti dostupan u wo8.1 i djeljenje sadrzaja na taj nacin selektiranjem vise sadrzaja kao u galeriji sto se odabere recimo 10fotki. A ja kako znam bluetooth radi na taj nacin da mora prekinuti nakon svakog podatka vezu i pitati nanovo. To nije bas puni vezani za WP8 sistem. Drugo sto bi onda mogao neko ti poslati fajlove bez da odobris...

    ReplyDelete
  13. e to je to. A "problem" lezi u tome sto je svaka stavka tamo ustvari zasebna aplikacija i spisak ide u to mredoslijedu da su na dnu one koje su zadnje azurirane. Kao recimo na Lumia uredajima ima APN, glance zaslon itd. kada dodbiju nadogradnju te aplikacije spadaju na zadnje mjesto to je jos gore jer se non stop mijenja raspored.

    ReplyDelete

Ostavite komentar