11.2.14

Nove slike pokazuju dodatne nove funkcije i drugaciji dizajn Windows Phone 8.1

IMG_4073

Nakon proslog clanka evo i dosta novih fotografija kako to izgleda, dosta novosti i dosta promjena pronalazimo. Windows Phone 8 sazrijeva i po funkcijama, a i po dizajnu dosta u ovoj nadogradnji. Pogledajte na mom telefonu iznad na slici, primjetite li novi izgled sata i datuma?! Zar nije bolje ovako. Ovo je osvjezavajuca promjena koja je dobrodosla ako mene pitate. Ima vise mjesta sada za pozadine na zakljucanom zaslonu i manje izgubljenog prostora. Dodatno sto se primjeti jeste da su ikone statusne kao mreza i sat dalje povucene unutra, vjerovatno da se slazu sa Live Tiles i uopsteno u aplikacijama da ima smisla i da je sve pod konac.

 

Od gomile fotografija i novih funkcija ne znam gdje poceti, ali evo ovako. Kako je poznato Windows Phone 8.1 ce imati i softverske tipke umjesto ovih dosadasnji hardverskih. Te tipke cemo moci prilagoditi svom ukusu i moci cemo postaviti crnu pozadinu kao standardno, odabrati da bude u boji akcenta ili cak da bude uskladena sa pozadinom, to vjerovatno se odnosi na “prozirnost”, evo ispod i fotografija kako ce izgledati postavke za nju. Jos malo sve rustikalno izgleda ali kako znamo Windows Phone 8 postavke su se popunile u zadnje vrijeme podosta i ne treba stvarati dalju guzvu.

coeYeCt

Slijedece na redu je Nova kamera aplikacija koja dolazi uz svaki Windows Phone 8. Ona ce dobiti redizajn i nove funkcije. Nova funkcija kako sam citao ce biti burst mode tj. snimanja vise fotografija u jednom trenutku. Pored toga imat ce i odabir izmedu glavne funkcije za fotografiranje i ove dvije sporedne videozapisi i burst mode izgled poput Nokia kamere.

Windows-Phone-8.1-camera

Naredna fotografija prikazuje tri stvari ujedno, prvo listu aplikacija, na slici nema nista novo a imat cemo funkciju da sortiramo aplikacije po datumu instaliranja, po upotrebi i vjerovatno po dosadasnjem abecednom redoslijedu. Na slici se takode vide postavke za poruke koje su se prosirile, vidimo da se moze odabrati “3rd party” aplikaciju za poruke, dodatno vidimo backup poruka i mozemo odrediti koliko da skine poruka nakon “restore”. Zadnje na slici je VPN (Virtual Private Netwrok).

Windows-Phone-8.1-leak

Slijedeca fotografija prikazuje postavke USB prikljucivanja. Izgleda da su uveli nacin koji je vec bio prisutan nekoliko godina, a to je kada se prikljuci USB na telefon da na telefonu korisnik ima odabir funkcije kako da se racunar ponasa. To je poznato od ranije u svim telefonima i ne znam jeli bas potrebno ali eto neka je tu.

iZXu6Zb

Kako ce izgledati novi Youtube video plejer i vjerovatno i standardni video plejer pokazuje slijedeca fotografija. Vidimo potpuno nove kontrole, plej dugme je je jedino koje vidimo trenutno od onih standardnih (pauza, premotavanje itd.). Vjerovatno ostala dugmadi ce biti prisutna u zavistnosti od sadrzaja, vidimo i kontrole za zvuk direktno u aplikaciji kao i “full width” modus tj. da ako je videozapis manji od rezolucije vaseg telefona on ce biti smanjen logicno, ovom zadnjom tipkom ga mozete razvuci do sirine zaslona. Kako vidimo i samo lajsna je drugacija, vidimo da je video skinut vec nekoliko sekundi unaprijed, osim toga izgleda kao da se moze direktno premotavati povlacenjem ovog bijelog na lajsni.

sUF4jY7

Na listi novih fotografija naslo se i kako ce se moci zatvarati aplikacije u WP 8.1 multitasking zaslonu. Kao sto smo pisali u proslom clanku moguce ce biti povlacenjem prstom na dole zatvoriti aplikaciju, isto kao u Windows 8. Po meni dodatna funkcija koja je dobrodosla.

FspM4Bt

Kontrole zuvka o tome smo dosta culi i pisali u zadnje vrijeme, a evo sada i konacna fotografija kako to izgleda sve. Lijevo na slici vidimo kontrole u muzickoj aplikaciji, desno na slici izvan aplikacije dok ne radi muzicki plejer. Vidimo da dok svira muzika pojavi se kontrola za zvuk “media + apps” znaci zvukovi unutar samih aplikacija. Ako pritisnemo ono malo sto izgleda kao “v” slovo dobijamo pune kontrole za zvuk “zvona i notifikacija”. Pored toga dobijamo i link do postavki zvukova, i naravno tu je da se ugasi kompletno zvuk. Nadam se samo da su ugradili da se ovim dugmicem za “silent” gase svi zvukovi odjenom tj. i medijski sadrzaji, zvona, notifikacije, alarmi, kamera, tipke, jednostavno svi zvukovi jer do sada na Windows Phone ako pritisnes da samo “vibrira” on i dalje pusta neke zvukove kao medijske sadrzaje na stranicama i videozapise ili zvuk kada napravis screenshot.

musicplayback wp novosti

Kalendar je takode dobio redizajn malo veci u Windows Phone 8.1, kako vidimo na slici imamo sada kao standardno pogled na sedmicu trenutnu, dole desno vidimo i tu sedmicu u mjesecnom prikazu. Sto je interesantno je vidjeti da na svakom danu ima temperatura dnevna, ne znam jeli to povezano sa nekom aplikacijom posebnom ili povlaci informacije kao kalendar na outlook.com sa outlook-a.

BgN-zqPCQAAWzjC

Battery power Sense se zove novi dodatak koji je poznat ljudima koji dolaze sa Android operativnog sistema. Windows Phone 8.1 ce to imati ugradeno kao i Data Sense sto je ugraden. Battery power sense ce imati funkciju da prati potrosnju baterije po aplikacijama, i po sistemu.

BgOEqykCcAEsxnS

Dijeljenje sadrzaja u Windows Phone 8.1 ce se takode promjeniti i bit ce kao ono u Windows 8. Razvijaci ce morati za svoje aplikacije odrediti gdje se moze koji sadrzaj podijeliti. Misli se direktno na interakciju izmedu aplikacija, primjera radi ako korisnik ima OneNote aplikaciju i zeli neki selektirani tekst podijeliti, razvijaci su ugradili nacin s kojim aplikacijama se moze sve podijeliti taj sadrzaj. Bas isto kao u Windows 8.

share-2

Dokaz za Filemanager slijedeca fotografija nije ali blizu je, prilikom download-a mp3 sadrzaja preglednik pita korisnika hoce li otvoriti taj mp3 direktno u aplikaciji ili ga snimiti. Sada naravno nedostaje fotografija o tome gdje snima podatke. I jeli korisnici imaju direktan pristup svim sadrzajima koji skidaju, to je u sustini Filemanager. Vise pristupa korisnicima i ne treba davati, samo na sadrzaje koje su skinuli i samo podrzati sadrzaje kao recimo mp3, wav, wma, doc, xml, html, css i osnovne i bitne sadrzaje.

mp3-download

Slijedeca fotografija prikazuje novi interfejs foto albuma koji je do sada bio stvarno lose uraden. Prvo se nije znalo koji je sadrzaj online, a koji nije. sada se jasno vidi online i offline sadrzja odvojeno. Ono sto nedostaje jeste kreiranje albuma offline. Nadam se da je to u funkcijama jer to stvarno jos nedostaje da bude nesto slicno kao Nokia Storyteller.

Photo-Chooser

To bi za sada bile nove fotografije koje sam pronasao, koje funkcije se vama najvise svidaju i koje nedostaju?! Naravno razumne funkcije, a ne gluposti kao upravljanje mikrovalne putem infracrvenog daljinskog sa Windows Phone-a. To sigurno necemo vidjeti, i takve funkcije sami znate ako nisu neke jake, trazene ili moderne da nece ni biti ugradene. Ovo moderne se odnosi na moderne tehnologije, da su funkcije aktuelne, a ne funkcije od uredaja u kojima su ukinute prije 5 godina.

Sve u svemu, meni ovo lici na veliki update koji nam predstoji. Dosta lici u obimu na update koji se desio od Windows Phone 7.0 na 7.5, tada je dodano preko 500 novih funkcija i poboljsanja.

17 komentara :

  1. Super jedva cekam! Bilo bi lepo kada bi dodali opciju predvidjanja teksta i za srpski jezik to bi stvarno olaksalo kucanje.

    ReplyDelete
  2. Da u tome jos kasne za nase prostore, to isto vazi i za govorne upute koje trenutno imamo, a koje ce se dodatno prosiriti u 8.1. Mi nazalost to ne mozemo koristiti :(

    ReplyDelete
  3. jedino mi nije jasno zasto izbjegavaju da dodaju "stop" u plejerima, samo pauza, ne samo ovde nego u opste kod trlefona i pre!

    ReplyDelete
  4. Ja sam citao o tom fenomenu i tako je jednostavno u sustini. Od prije dok su se krostile kasete u kasetofonima je bila tipka play na kojoj nije rijetko bilo i pauza. Stop je bila uvijek zasebna tipka. To se preuzelo u modernoj tehnologiji i u plejerima. Neki to nemaju neki imaju. A stop bi zahtjevalo onda dodatno dugme za koje oni misle da nema prostora.

    ReplyDelete
  5. Odlicno! Zna li se otprilike datum kada krece update?

    ReplyDelete
  6. 02.04. Ce dobiti razcijaci i oni koji su aplicirali na preview for developers program. Odprilike mjesec nakon toga pstali. Ali vise vjerujem da ce to biti tek sredinom maja ili krajem maja. Mozda cak juni ako mobilni operateri oduze...

    ReplyDelete
  7. Mene interesuje,ne znam dal to ima,a ja nisam nasao npr. kada pisem poruku i pogresim jedno slovo,zasto ne mogu direktno da odem da izbrisem to slovo i napisem kako treba,umesto toga moram celu rec da izbrisem. Da li ima to da se ukljuci-iskljuci u podesavanjima ili ne?

    ReplyDelete
  8. To postoji jos od wp7 a kada pises drzis samo prst na tu pogresenu rijec i pojavit ce se linija jedna iznad tvog prsta sada je spustis samo iza pogresnog slova i izbrises napises slovo koje zelis. :)

    ReplyDelete
  9. Jedna stvar mi se ne svidja, a to je da ce ova 3 tastera ispod ekrana da zamene ekranskim tasterima. Bas je ruzno da imamo iste tastere u dva reda. Nadam se da sam ovo pogresno razumeo?

    ReplyDelete
  10. Sorry sto nisam to malo pojasnio. Onaj ko ima trenutno hardverske tipke ove tri on nece dobiti softverske. To je samo za buduce modele telefona. Ako zeli recimo samsung da napravi bez hardverski tipki onda to Windows Phone podrzava. To je samo da razmisljaju unaprijed. Osim toga meni se dopadaju softverske ove jer se mogu "sakrivati" po potrebi i cijeli zaslon bi bio za aplikaciju ili sta vec koristis. Po potrebi bi se pojavile. A ovako hardverski tipke su uvijek tu...

    ReplyDelete
  11. Da li ce sa novim apdejtom stici opcija za sakrivanje sms notifikacija,tj mnogo me nervira kada mi stigne poruka a ja recimo pokazujem nekom nesto na mobu pojavi mi se statusna traka na izvolte i onaj komevja pokazujem nesto na mobu moze lepo da vidu ko mi salje poruku i pocetak teksta...

    ReplyDelete
  12. vjerovatno da hoce, u proslom clanku sam napisao da ima "silent" notifikacije koje se ne prikazuju ali stizu ipak u notifikacijski centar tako da ih mozes tamo sve procitati. A vjerovatno ce postojaci nacin kako ugasiti za svaku aplikaciju pojedinacno. Ja sam vidio postavke notifikacija i imas odabir da prikazuje obavijest ili ne.

    ReplyDelete
  13. Ok ako je tako. Po meni je bolje ovo kao do sad. Tasteri na ekranu ako se skrivaju, to znaci jedan potez vise, da dozovem tastere :) ako je ljudima smetalo da u task menagrru gadjaju X, kako ce da se naviknu da stalno gadjaju dno ekrana da ukljuce tastere sto je sigurno daleko cesca kombinacija od zatvaranja app na X. UC browser ima opciju sjrivanja tastera. Malo kasni odziv tastera, a ako ne pogodim dno znaci da sam kliknu na nesto i ode strana sto opet dodatno uspori pojavi tastera. Nije bas prakticno.

    ReplyDelete
  14. Da li će svi wp8 nokia telefoni dobiti mogućnost updatea? Imam lumiu 620,a jos nema ni black updatea. Ne znam zasto. Inace, prvi put se javljam, pohvalio bi aplikaciju,redovno je koristim. Pozdrav za autora.

    ReplyDelete
  15. Da, u ptrethnodnom clanku sam bas napisao da ce svi wp8 telefoni dosadasnji dobiti WP8.1. A Lumia Black update je firmverski dodatak iz Nokije tako da operateri moraju ga pregledati. Dok je WP8.1 cisto nadogradnja od Microsoft-a sa operativni sistem i odnosi se i an Samsung i HTC uredaje.

    ReplyDelete
  16. Dino, molim te za pomoc! Tokom jucerasnjeg dana sam uradio update koji mi je ponudjen na mojoj Lumia 520 i sada vise nemam notifikaciju propustenog poziva na pocetnom ekranu pre otkljucavanja. Sta da uradim?

    ReplyDelete
  17. To ti je u postavkama telefona > lockscreen > i na dnu imas one kvadratice, u jednom od njih postavis samo "telefon" i tu ce ti biti onda propusteni pozivi ...

    ReplyDelete

Ostavite komentar