26.11.15

Windows Phone Internals alat omogućava Root pristup Windows Phone 8 i Windows 10 Mobile

windows-phone-internals

Windows Phone Internals je novi alat od veoma poznatog hakera sa XDA developers Heathcliff, neki od naših čitaoca ga sigurno poznaju od WP7 vremena i custom ROM-ova na istom jer je on bio pionir u otvaranju WP7 za custom ROM-ove. Danas predstavlja novi alat za Windows Phone 8.1 i Windows 10 Mobile koji može „otključati“ bootloader određenih Lumia kao 520, 521, 620, 625, 720, 820, 920, 925, 928, 1020 i 1320 za sada.

 

Otključavanje će omogućiti pristup svim podacima na sistemu i privilegirani pristup kao što to imaju samo Microsoft-ove aplikacije i koje rade kroz cijeli sistem nezaštićeno. Dok ostale aplikacije koje imamo preko trgovine rade zaštićeno i u tzv. „Sandbox“ modu. Nakon otključavanja korisnik također ima mogućnost fleširanja custom ROM-ova.

 

Ovo je prvi put od postojanja WP8 da je root pristup omogućen i od tada custom Rom scena stoji jer zadnji otključani uređaji sa WP su bili na WP7.

 

Ono što će custom ROM-ovi moći omogućiti je skoro pa neograničeno na Windows 10 Mobile:

  • Sjetite se velikih pločica 4x srednja pločica koja je bila na Windows 10 Mobile u jednom od ranijih buildova.
  • Snimanje poziva na WP8.1 nije moguće ali sa custom ROM-om vrlo vjerovatno da ćemo to vidjeti.
  • Dodatne postavke i nove akcent boje pored standardnih će biti samo početak.
  • Sjetite se Live Lockscreen aplikacije, Microsoft je ih predstavio ali nikad nije razvijačima omogućio da ih koriste i objave, kroz Custom ROM-ove razvijači bi mogli plasirati svoje Lock screen aplikacije umjesto Microsoftove.
  • I mnogo drugih funkcija koje možete i sami zamisliti.

 

 

 

Naravno ovaj alat nije za svakoga i savjetujemo vam da ga ne koristite ako ne znate šta radite, mi nećemo dati upute kako se koristi ali sve informacije možete sami dobiti na WPinternals.net. Evo test za vas, ako Navifirm+ za vas zvuči kao aplikacija za navigaciju onda ostavite ruke od ovoga. Uz ovu objavu se osjećam kao u doba WP7 sa mojim prvim custom ROM-om za HTC 7 Pro s kojim sam pokušao ugraditi naš jezik na WP7, uspjelo je ali nikad nisam objavio završni ROM sa našim jezicima.

 

Imajte na umu da ovom metodom možete pokvariti potpuno vaš telefon da se ne može popraviti! Mi ne odgovaramo za vaše postupke.

 

Imate li vi iskustva sa Custom ROM-ovima na Windows Phone, pišite nam u komentarima?!

 

Izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar